Kerti növények

Érdes tócsagaz (Ceratophyllum demersum)

Az érdes tócsagaz szép és könnyen nevelhető vízinövény. Mivel sok oxigént termel, a halakkal betelepített tavak kedvelt növénye. Növekedésének egyetlen feltétele, hogy a víz tiszta legyen.

A tócsagaz jellemzői

A tócsagaz nálunk is sok helyen megtalálható a tápanyagban gazdag tavakban, patakokban és vízzel telt gödrökben. Ennek feltétele azonban, hogy a víz tiszta legyen. A tócsagaz tehát árulkodik a víz minőségéről. Ahol a tócsagaz természetes körülmények között előfordul, ott a víz tápanyagokban gazdag és viszonylag tiszta.

A természetben két faj található meg, az érdes tócsagaz (C. demersum) és a sima tócsagaz (C. submersum). E két faj nagyon hasonlít egymásra. A ‘ demersum’ szó jelentése “vízbe mártott”, a ‘submersum’ szóé pedig “lesüllyedt”. Mindkét faj bokros növésű, a hajtásokon körben elhelyezkedő drót- vagy kefeszerű levelek görbék, kis szarva hasonlítanak. A sima tócsagaz az érdeshez viszonyítva puhább és kecsesebb.

Az egyik legegyszerűbb vízinövény

Ha kültéri vagy beltéri tóba keresünk zöld növényt, az érdes tócsagaznál aligha találhatnánk jobbat. Nagyon gyorsan nő, és nagy felületen szaporodik. Ha a tócsagaz mellett döntünk, elég csupán egy-két szárdarabot a vízbe tennünk.

Szaporításra a telelőrügy, az ún. hibernákulum szolgál. Ez tulajdonképpen rövid, kicsi, sűrű levélzettel borított hajtás, amelyből tavasszal gyorsan új szár és levél fejlődik.

A tócsagaznak nincsen hagyományos értelemben vett gyökere, hanem az alsó világos szárral kapaszkodik a talajba. A növény rengeteg oxigént termel, így a vizekben gátolja az algák elszaporodását.

Érdes tócsagaz igényei, gondozása

Az érdes tócsagaz az egyik legdúsabb vízinövény. Gyorsan nő, és akár az egész tavat is benőheti.

Virágzás

Az érdes tócsagaz levélhónaljban fejlődő virágai egyivarúak és olyannyira jelentéktelenek, hogy sokszor észre sem lehet venni őket.

A virágok kb. tíz virágsziromból állnak. A hímvirágon 10-20 portok, a porzós virágon pedig egyetlen, 4-5 mm nagyságú, mogyorószerű termés fejlődik, amelyen – fajtól függően – kis szarv nő, de ez el is maradhat.

Fény és hőmérséklet

Az érdes tócsagaz napos és árnyékos helyen egyaránt jól fejlődik. Átlagos hőmérsékleten jól érzi magát.

Tápanyag

Az érdes tócsagaz tápanyagban meglehetősen gazdag vizet igényel. A víz ne legyen piszkos, mert akkor a növény nem fejlődik.

Nyesés

Az érdes tócsagaz sokszor annyira elszaporodik, hogy ki kell ritkítanunk. A növényzet egy részét gereblyével szedjük ki a vízből.

Szaporítás

A növény magról szaporítható, de egyszerűbb a szárdarabokkal történő szaporítás. Ezeket elég, ha beletesszük a vízbe, illetve a tóba. A szaporítás történhet telerügyről is.

Környezet

A tócsagaz ideális növény olyan tavakban, amelyekben halak is élnek, ugyanis sok oxigént termel még az olyan helyen is, ahol a fényviszonyok nem a legjobbak.