Fűszer- és gyógynövény

Kerti borágó (Borago officinalis)

A kerti borágó terebélyes, erőteljes növekedésű fűszernövény. Serteszőrös levelei és gyönyörű élénk színű virágai igen mutatósak. Fűszer- és gyógynövényként fokozza az anyagcserét.

Kerti borágó jellemzői

A kerti borágó (Borago officinalis) hazája a Földközi-tenger térsége. Termesztett vagy vadon élő növényként az utak mentén, parlagföldeken vagy az építési törmelékekkel borított talajokon ma már szinte egész Európában előfordul. Nem csak fűszer-, hanem gyógynövényként is ismerik és használják. Gazdag nyálkaanyag-tartalmának köszönhetően hűsítő és köptető hatású, fokozza az anyagcserét valamint csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Szép “gyomnövény”

Rengeteg magot érlel, így olyan gyorsan szaporodik, mint egy gyomnövény. Előfordulhat, hogy olyan helyeken is nő, ahol egyébként nem szeretnénk.

Június közepén borul virágba, és kék virágai szinte egész nyáron virítanak, gyakran akár az első fagyokig. Virágait nem csak ételek díszítéséhez, hanem jégkockákba befagyasztva üdítőitalok hűtésére is használhatjuk. A megcukrozott virágokkal szépen díszíthetjük édességeinket.

Erkélyen és teraszon is tartható

Akkor sem kell lemondanunk róla, ha nincs kertünk. Az erkélyen vagy a teraszon tartva egyaránt jól érzi magát ládákban, cserepekben vagy bármilyen edényben. Bár egynyári fűszernövény, a lakásban vagy a télikertben átteleltethetjük. Így akkor is szedhetünk róla leveleket, amikor az utánvetett magokból kikelt, fiatal növények még nem elég fejlettek.

Kerti borágó igényei, gondozása

A kerti borágó erősen elágazó, 60-120 cm magas fűszernövény, levelei durvák és szőrösek.

Virágzás

A szabadban tartva június közepétől a fagyokig virágzik. Élénk kék színű virágai ötszirmúak, porzószálai feketék, hegyes kúpban végződnek. Zöld állapotban az uborkára emlékeztet az illatuk.

Fény és hőmérséklet

Mivel a Földközi-tenger térségéből származik, a nyári melegben érzi igazán jól magát, a perzselő déli napsütéstől azonban védenünk kell.

Öntözés és tápanyag

A kertben nem szükséges trágyázni, de ha ládában vagy cserépben tartjuk, néha tegyünk tápoldatot a bőséges öntözővízbe.

Átültetés

Amint a magokból kikelő növények már elég nagyok, kiültethetjük őket cserepekbe, ládákba vagy akár a kertbe is.

Nyesés, visszavágás

Mindig csak annyi levelet szedjünk le róla, amennyire a fűszerezéshez szükségünk van. Nem kell visszavágni.