Zöldség

Karalábé termesztése

Ízletes, zsenge gumók. Ha karalábét termesztünk, tavasztól őszig mindig friss zöldség kerül az asztalra.

A karalábé jellemzői

A karalábé (Brassica oleracea convar. acephala var. gongylodes) gumója a föld fölött, a szár megvastagodásával képződik. Fajtától függően lehet gömbölyű, ovális vagy kerek és lapos. Levele is ehető.

A fehér karalábé zöldesfehér gumót és zöld levelet fejleszt. A kék karalábé gumója ibolyakék, levélnyele és levélerei vörösesbarnák. A különböző fajták fejlődési ideje az ültetéstől számítva 55-135 nap lehet. Egyes fajták könnyebben, mások nehezebben szöknek szárba. A kék fajtának általában hosszabb időre van szükségük a gumóképzéshez.

Februártól az ablakpárkányon tarthatjuk az elvetett növényt. A palántákat április végétől ültethetjük ki a szabadba. A magokat áprilistól júliusig 25 cm-es sortávolsággal, egymástól 10 cm-re vethetjük ágyásba. A lehető legkorábban szedjük le a gumókat, mert a száron hamar megfásodnak.

Fehér fajta karalábék

‘Express Forcer F1’ – nagyon korai fajta szabadföldi és üvegházi termesztéshez; nem reped fel, zsenge, szedés áprilistól májusig.

‘Quickstar F1’ – korai fajta szabadföldi és üvegházi termesztéshez; ritkán reped fel; szedés áprilistól júniusig.

‘Primavera’ – fehér, gyorsan növő fajta szabadföldi és üvegházi termesztéshez; lapos, kerek gumó; szedés áprilistól májusig.

‘Trero’ – korai, hajtatott karalábé fóliás és üvegházi termesztéshez; nem szökik szárba; gyorsan növekszik; szedés áprilistól májusig.

‘Lanro’ – korai szabadföldi és nyári termesztéshez; nagy gumó; nem szökik szárba; nem reped fel; szedés júniustól szeptemberig

Vásárláskor ügyeljünk a fajtára. A korai fajtákat májusig, a nyári fajtákat júniustól vagy júliustól kell elültetni.

Kék fajták

‘Delikates Blauer’ – korai vagy középkorai fajta szabadtéri termesztéshez; másodvetéshez kiváló; szedés augusztustól októberig.

‘Kék szalonna’ – késői, nyár végi fajta, őszi szabadföldi termesztésre. Kiültetése júliusban történik. Lapos, nagy gumó, sötét kékeslila szín. Fásodásra, repedésre nem érzékeny. Jól tárolható, és jó minőségű.

‘Szentesi fóliás kék’ – Elsősorban hajtatásra és korai szabadföldi termesztéshez. szedése májusban Gumó kékeslila, enyhén lapított gömb, fásodásra, felrepedésre nem hajlamos. Friss fogyasztásra kiváló.

Gondozása

A karalábé sok fényt igényel, de elviseli az enyhe félárnyékot is, amelyet a vegyes kultúra növényei vetnek. Tápanyagban gazdag talajt igényel, amely mésztartalmú is lehet. A káposztaféléket soha ne trágyázzuk friss trágyával.

Tavasz – előnevelés és ültetés

Februártól vessük el a magokat. Az ablakpárkányon nevelt palántákat április végétől ültethetjük ki. Áprilistól szabadföldbe is vethetjük a karalábét.

A palánták ültetésekor tegyünk az ültetőgödörbe egy kevés algameszet, amely megakadályozza a káposzta-gyökérgolyva kialakulását.

Nyár – gondozás és ültetés

Ne hagyjuk kiszáradni a karalábépalántát, de ne is öntözzük túl, mivel az egyenlőtlen vízellátás miatt felrepedhetnek a gumók. Az ágyásban felszabaduló helyekre ültessünk új palántákat, így a karalábé folyamatosan érik.

Az utolsó palántákat augusztus elején ültessük el. Nyolc-tíz hetes tenyészidő után októberben takaríthatjuk be az utolsó termést.