Erika virág (Erica gracilis)

Az egykor kedvelt télikerti növényt, melyből több száz fajtát is előállítottak, ma Erica (Hanga) hibridek néven főként erkélyládák és virágtálak díszeként alkalmazzák.

Vékony hanga jellemzői

A rózsaszín, piros, sötétbíbor vagy fehér virágú növényeket rendszerint kora ősszel vásárolják, és miután az első keményebb fagyokra a virágok megbarnultak, felszámolják őket.

Aki hosszabb ideig szeretne örülni nekik, annak hűvös, levegős növényházzal vagy télikerttel kell rendelkeznie, ahol meg tudja teremteni azokat a körülményeket, amelyekhez ezek az Erika virágok hazájukban, Dél-Afrikában hozzászoktak. Vannak, akik azt javasolják, hogy a megbarnult növényeket fújjuk le erika-piros festékkel, így tavaszig mutatósak maradnak az erkélyen. (Az eljárás ízlésessége vitatható!)

Erika virág
Erika virág vagy más néven vékony hanga

Vékony hanga gondozása

Napos vagy félárnyékos helyet kíván. Talajigénye: rododendronföld vagy “A” virágföld, esetleg fenyőtűkomposzt tőzeggel és homokkal keverve. Lágy vízzel nyáron kiadósabban, télen mérsékelten öntözzük. A földlabda soha ne száradjon ki, de hosszabb ideig túl nedves se legyen! Tavasztól őszig kéthetenként mészmentes műtrágyával tápoldatozzuk. Az oldat töménységét csökkentsük a javasolt érték felére. Átültetés: egy-két évenként, tavasszal. Szaporítás: dugványozással szaporítható.

Az ápolási javaslatok csak azokra a növényekre vonatkoznak, amelyeket több évig, pl. télikertben nevelünk.

Kártevők és betegségek

Télen a túl nedves, nyáron a túl száraz talaj, valamint annak magas mésztartalma a gombás megbetegedéseknek kedvez .