Érdekesség

Virágföld típusok; milyen virágföldet vegyek?

A megfelelő virágföld vagy földkeverék kiválasztása tekintetében a bőség zavarával nézünk szemben a boltokban. Az útmutatóban leírjuk, hogy a különböző virágföldekben mely növények érzik jól magukat.

Általános virágföld

Ez a könnyű föld tőzeggel vagy tőzeg nélkül kapható. Vehetünk biovirágföldet is, amely organikusan minősített lágyszárú és fás növények lebontott maradványait tartalmazza. Ezek a közegek természetes anyagból: kéregből, parafából, komposztált rostanyagból állnak. Vannak olyan virágföldek, amelyekhez tápanyagokat is adagoltak, és amelyek az ültetést követő első néhány hétben a növények tápanyagául szolgálnak.

Optimális felhasználás: olyan egynyáriaknak, amelyek egy évnél többet nem töltenek cserépben.

Ültetőközeg

Ahogy a neve is mutatja, leginkább a magok, csíráztatásához és dugványokhoz ajánlott. Finomabb a textúrája, mint a többi földkeveréknek: így a legapróbb magok is kapcsolatba kerülnek földdel, amely elősegíti a csírázást. Jó vízáteresztő-képességű, de tápanyagban szegény (vagyis kifejlett növényekhez ne használjuk). A legtöbb ültetőközeg tőzeg, vályog, murva és homok keveréke.

Optimális felhasználás: cserépbe és tálcába vetett magokhoz; dugványok és palánták ültetéséhez.

Föld- vagy vályogalapú közeg

Sterilizált föld, amely a legközelebb áll a kerti talajhoz. Kifejlett növények, például a cserepükben több évig gyümölcsfák számára ideális. Vigyázzunk amikor a zsákot visszük, mert a kavics- és homoktartalma miatt nagyon nehéz. Sok kerti földalapú közeg tartalmaz trágyát is.

Optimális felhasználás: évelők, vagyis több évig egy cserépben maradó gyümölcsfák és cserjék számára.

Savanyú virágföld

Hasonló az általános virágföldhöz, de kifejezetten a savanyú közeget kedvelő növények: citrom, lime, narancs számára ajánlott. Minden összetevőt tartalmaz, amelyre ezeknek a növényeknek szükségük van, fák cserjék számára a legjobb, ha föld alapú közeggel összekeverve használjuk. Arra is ügyeljünk, hogy ha a föld kezd kimerülni, akkor savanyú földet kedvelő növényekhez ajánlott tápoldatot adagoljunk.

Optimális felhasználás: a citrom, lime, a kumkvat, a kalamondin és a narancs számára.

Adalékanyagok és egyéb talajjavítók

További kertészeti termékekkel segíthetjük a növényeink életben maradását. A mutatós mulcsok a föld tetejére szórva segítenek a nedvesség megtartásában, a kavics és homok pedig akár a földbe keverve, akár a cserép aljába helyezve javítja a vízelvezetést.

Mulcsok

Szórjuk a föld felszínére, amely ennek hatására kevésbé gyorsan szárad ki, és a földben elég nedvesség marad a gyökerek számára. A mulcs készülhet szerves anyagból, mint a faforgács vagy a komposzt, vagy szervetlen, esetleg újrahasznosított anyagból , mint a tört kagylóhéj, az üvegdarabok vagy a kavics.

Vermikulit és perlit

A vermikulit egy ásványi anyag, a perlit pedig vulkáni kőzet. Mindkettő megköti a vizet, aztán lassan kiengedi magából. Keverhetjük őket virágfölddel, vagy apró magokat takarhatunk velük: nedvesen tartja őket, ugyanakkor a csírázáshoz szükséges fényt is beengedi.

Kertészeti kavics és murva

A vízálló edény aljára helyezett kavicsréteg egy víztároló részt hoz létre, ahol összegyűlik a kiszivárgó víz, és egyúttal megtartja a fölötte lévő gyökereket és a földet, valamint segít megelőzni a vízpangást. A földhöz kevert murva növeli a vízelvezetést, és jó termesztési feltételeket biztosít a szárazságkedvelő növények számára.