Kerti növények

Ernyős verbéna (Verbena bonariensis)

Ernyős verbéna jellemzői

Az ernyős verbéna (Verbena bonariensis) Dél-Amerikából, Argentínából, Uruguayból és Brazíliából származó, évelő vagy egyéves növény. Magassága elérheti a 60-150 cm-t is. Szára egyenes, felálló. Levelei keresztben átellenesek, nyelesek, a levél válla szíves, a lemeze 3-5 karéjú vagy szeldelt, a levéllemez hossza 5-10 cm.

Jellegzetes, igen gazdagon elágazó virágzata van. A virágok aprók, csöves, ötkaréjúak, lila vagy rózsaszín színűek. A virágzat ernyős buga, amely akár 20-30 cm átmérőjű is lehet. Júliustól fagyokig folyamatosan virágzik. A virágok illatosak, mézelők.

Dísznövényként rendkívül mutatós, hangsúlyos eleme lehet a kertnek. Jól mutat ágyásban, sövény előtt, dézsában egyaránt. Gyorsan terjed, karózásra, támogatásra van szüksége. Más virágokkal, évelőkkel jól kombinálható, de önmagában is szép. Nem igényel visszavágást, elvirágzása után magától is visszahúzódik a föld fölé.

Ernyős verbéna gondozása

Igénytelen, könnyen tartható növény, a napos helyet és a jó vízelvezető talajt kedveli. Jó vízáteresztő, tápdús talajba ültessük, de a szárazságot is elviseli. Öntözése rendszeres, de mérsékelt legyen, a talaj mindig legyen enyhén nedves. Tápanyag-utánpótlásra is szüksége van, tavasszal adagoljunk neki lombtrágyát.

Ültethetjük tavasztól őszig a szabadba. Ültetéskor tegyünk a gödör aljára drént biztosító kavicsréteget, majd dúsítsuk fel a talajt komposzttal. Az ültetési távolság 40-60 cm legyen. Szaporítható magról tavasszal vagy nyár elején, illetve zölddugványozással.

Kártevők és betegségek

Az ernyős verbéna érzékeny lehet néhány gombás betegségre és kártevőre. Leggyakoribb betegsége a lisztharmat, amely fehér, lisztes bevonatot képez a leveleken. Permetezéssel védekezhetünk ellene. Szürkepenész is megjelenhet rajta, ez ellen réz tartalmú szerekkel permetezzünk.

Kártevői közül gyakori a levéltetű fertőzés, apró zöld vagy fekete tetvek lepik el a hajtásokat. Rendszeres permetezéssel, lemosással távol tartsuk ezeket.