Kerti növények

Fagyal (Ligustrum) sövény ültetése, gondozása

A fagyallal a kert bármely részét díszíthetjük, mert meglehetősen igénytelen növény.

A fagyal jellemzői

A fagyal a nyesést jól tűrő fás szárú növény átellenes, tagolatlan levelekkel. Fajtól és helytől függően lombozhat nyáron, télen, de lehet örökzöld is. Laza bugákban álló fehér virágai júniustól júliusig nyílnak. Egyes fajok virágai kellemetlen illatúak. A fekete, mérgező termés szeptembertől fejlődik.

Apróvirágú fagyal

Az apróvirágú fagyal (Ligustrum obtusifolium var regelianum) valamennyi faj közül a legdúsabban virágzik. A szélesen elterülő cserje magassága elérheti a 2 m-t. Őszi lombszíne kékeslila.

Apróvirágú fagyal

Széleslevelű fagyal

A széleslevelű fagyal (Ligustrum ovalifolium) magassága elérheti az 5 m-t. Sötétzöld lombja enyhe éghajlatú területeken örökzöld. Aranysárga szélű vagy teljesen sárga leveleket hozó ‘Aureum’ fajtája csak 3 m magasra nő.

Széleslevelű fagyal sövény (Ligustrum ovalifolium)

Közönséges fagyal

A közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) nálunk is honos. A körülbelül 4 m magasa ‘Atrovirens’ fajta sötétzöld levelei télen kékesbarnára színeződnek, és enyhe éghajlaton az új lomb sarjadásáig a növényen maradnak. A ‘Lodense’ zömök felépítésű, bokrosan szétterülő vagy félgömb alakú fajta, amely nem nő 50-70 cm-nél magasabbra.

Közönséges fagyal (ligustrum vulgare) virága

A fagyal igényei, gondozása

A fagyal a napfényt és az árnyékos helyet is kedveli. A kert bármely részén jól fejlődik: forró helyen csakúgy, mint enyhe árnyékban. A talajt tekintve a fagyal sövények nem támasztanak különösebb igényeket a talajminőséggel szemben, minden föld ideális számára.  Júniustól júliusig virágzik, szeptembertől díszes bogyók teremnek a növényen. Egyszerűen gondozható, kimondottan kedvelik a kisebb madarak.

Őszi termés

Tavasz – ültetés

Ültessük el a fagyalt, mihelyt, felengedett a talaj.

Nyár – visszavágás szaporítás

A fagyal sövényt csak július végén nyessük meg, nehogy megzavarjuk a benne költő madarakat. Szaporításhoz július vége és augusztus vége között vágjunk 10 cm hosszú dugványokat közvetlenül egy levélcsomó felett, és tűzdeljük őket a földbe árnyékos, szélvédett helyen. Tartsuk a talajt egyenletesen nyirkosan.

Ősz – Ültetés és szaporítás

Szintén alkalmas ültetési idő. A dugványozáshoz októberben vágjunk 20 cm hosszú, elfásodott hajtásokat. Árnyékos helyen tűzzük a földbe a dugványokat, és védjük őket gallyakkal.

 

A fagyal ültetése

A fagyal jól tűri a nyesést, ezért gyakran ültetik sövénynek.

Alacsony szegélyhez a közönséges fagyal ‘Lodense’ fajtáját használjuk. Sűrű nyírott, 1-2 m magas és 50-80 cm széles sövényt egyéb fajokból és fajtákból telepíthetünk, amelyek megakadályozzák, hogy be lehessen látni a kertbe.

A szabadon növő fagyal sövény tekintélyes mértet érhet el (5, magasra és 4 m szélesre is megnőhet), és sok hasznos állatnak nyújt életteret. Gyakran költenek madarak az ágak között, és szívesen fogyasztják az apró termést.

A fagyal jól illeszkedik a fásszárúak csoportjába. Szépsége szoliterként, vagyis önmagában ültetve is érvényesül. Az apróvirágú fagyalt dézsában is nevelhetjük. Állítsuk az edényt a bejárathoz, a teraszra vagy a tetőkertbe.

Ültetés lépései