Kerti növények

Fanyarka (Amelanchier)

A mutatós virágú, termésű és levelű fanyarka szép dísze a kertnek.

Fanyarka gondozása

A magas és bokros fanyarka laza, elegáns növekedésű. Rengeteg apró, fehér virága áprilistól májusig tömött fürtökben nyílik. Július végétől érik apró, a bíbor-vöröstől a feketésig változó színű, az almához hasonló termése, amelyből lekvárt, gyümölcszselét és ivólevet készíthetünk. A madarak is nagyon kedvelik. Levelei ősszel a narancssárgától a skarlátvörösig változó színben pompáznak.

A pompás fanyarka (Amelanchier laevis) a legmutatósabb faj. Lassan növekszik, és 2,5-3,5 m magasra nő. Ennek a többtörzsű cserjének főként merőlegesen elálló ágai vannak, amelyek csúcsuknál lecsüngenek. Virágai valamivel nagyobbak a rézvörös fanyarka virágainál, és egy-két héttel előbb nyílnak. Ez a fajta nemesítve kapható, de az alanyból kiindulva gyakran hoz vadhajtásokat.

A rézvörös fanyarka (Amelanchier lamarckii) rézvörös levélhajtásairól kapta a nevét. Fehér virágaival csodálatos látványt nyújt. A hosszúkás-ovális levelek később zöldre színeződnek. Mielőtt kora ősszel lehullanának, fénylő narancs-piros színt öltenek. A cserje 4-8 m magasra nő, és idővel ernyő alakú koronával rendelkező kis fává fejlődik. A ‘Ballerina’ hajtásai valamivel erősebbek és rövidebbek, mint a tiszta fajéi, virágfürtjei a 10 cm-es hosszúságot is elérhetik. A többi fanyarkától eltérően magas törzsűvé is nevelhető.

A szirti fanyarka (Amelanchier ovalis) az egyetlen Európában honos faj. Növénytani nevét ovális-kerekded leveleitől kapta, amelyek fonákja fehér nemezes, és nem túl sűrűn borítják a laza növekedésű cserjét. 1-3 m-es magasságával alacsonyabb, mint a másik két gyakoribb faj.

Fanyarka ültetése

A fanyarka sekélyen gyökerező növény, amely jól tenyészik laza talajban, napos helyen. Ültethetjük magányos cserjeként, mivel virága, levélszíne és szép külalakja minden évszakban nagyon mutatós. Változatossá teszi a sövényt, és fészekrakó helyet, valamint táplálékot nyújt a madaraknak. A virágágyásnak különösen ősszel és tavasszal teremt csodálatos hátteret. A virágok kiválasztásánál vegyük figyelembe a cserje színeit.

Ültetési időszak: tavasz vagy ősz.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt. A földet keverjük össze kompaszital és csontliszttel.

2. Öntözzük meg a növényt a konténerben. Vegyük ki a cserépből, és a gyökérlabda oldalain lazítsuk meg az összenemezesedett gyökereket.

3. Az ültetőföld egy részét tegyük vissza a gödörbe. Olyan mélyre állítsuk a gyökérlabdát, hogy felső széle talajszintben legyen.

4. Töltsük fel a gödröt a gyökérlabda körül ültető-földdel, és nyomkodjuk le. Alakítsunk ki öntözőperemet a növény körül.

5. Alaposan öntözzük meg a növényt, hogy a gyökerek beiszapolódjanak. Takarjuk a talajt komposzttal vagy fenyőtűlevéllel.

Fanyarka gondozása

A fanyarka egyszerűen gondozható cserje. Áprilistól májusig virágzik, júliustól szeptemberig hozza termését, mely ehető. A fanyarkát egyaránt kedvelik a madarak és méhek. Napfényes vagy félárnyékos helyet kedvel. Napos helyen fejlődnek ki legjobban pompás virágai, termése és őszi lombszíne. Jó vízáteresztő, humuszos talajt igényel. A növény az egyenletes nyirkosságot kedveli, de a rövid ideig tartó szárazságot is elviseli.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Megfelelő ültetési időszak. A meggyökeresedett cserjének adjunk komposztot és egy kevés szerves összetett műtrágyát. Az öregebb fanyarkát óvatosan ritkítsuk a tövénél. A lecsüngő fanyarkát ne metsszük. Csak az oltás helyén, a talaj felszíne alatt kinövő vadhajtásokat vegyük le róla.

Nyár – gondozás és szüret

Talajtakarással tartsuk nyirkosan a gyökereket. Szaporításhoz vágjunk le dugványokat. Július végétől szüreteljünk.

Ősz – ültetés és talajtakarás

Ilyenkor is ültethetjük. Gereblyézzük össze és komposztáljuk a lehullott leveleket. Takarjuk a talajt a gyökerek körül.

Kártevők és betegségek

Néha gyűrűs-foltosságot okozó mozaikvírus támadja meg. Ilyenkor a leveleken a sárgától a világoszöldig változó színű vonalak és gyűrűk jelennek meg, amelyek később pirosra színeződnek. Erős fertőzés esetén megáll a növekedés. A beteg növényeket távolítsuk el és semmisítsük meg.