Kerti növények

Pipavirágú farkasalma (Aristolochia macrophylla)

A pipavirágú farkasalma hatalmas sötétzöld levelei sűrűn beborítják a lugast, a pergolát és a házfalat.

Farkasalma jellemzői

A farkasalma (Aristolochia macrophylla) szép látványt nyújtó kúszónövény, amely balra csavarodó hajtásaival rövid időn belül magasra felkapaszkodik.

A közönséges farkasalma (Aristolochia clematitts) mérgező, a gyerekeket és a házillatokat tartsuk távol tőle. Levelei szív alakúak, puhák, sötétzöldek, nagyságuk a 30 cm-t is elérheti. Úgy helyezkednek el egymás felett, mint a cserepek a tetőn, és hamar sűrű lombfalat alkotnak. Ősszel sokáig zöldek maradnak, csak későn hullanak le.

Apró, sárgászöld szirmú, vörösesbarnán erezett virágai rendkívül szokatlan megjelenésűek. Nem feltűnőek, mert a levelek alatt helyezkednek el, alakjuk a pipáéra emlékeztet. Illatukkal magukhoz csalogatják a rovarokat, amelyek bekerülnek a virágok bíborbarna belső részébe, ahol elvégzik a beporzást. Termései tokszerűek, de a mi éghajlati viszonyaink mellett csak ritkán érnek be.

Farkasalma ültetése

Erős növekedése és buja, sűrű lombozata miatt a farkasalmát elsősorban nagyobb felületek befuttatására használják, vagy belátás és napsütés elleni takarónövényként ültetik. A telepítést követő első néhány évben rendkívül lassan indul fejlődésnek, de később gyors növekedésűvé válik.

Az erős támasztékot, pergolát és lugast hamar zölddé varázsolja. Fontos, hogy stabil tárarendszere legyen. Házfal és kőfal befuttatásához célszerű huzalokat kifeszíteni, amelyeken felkúszhat. Sűrű levélzetével főként az északi és keleti irányba néző házfalalkat futja be rövid idő alatt. Déli fekvésű napos falak előtt nem érzi jól magát, ilyen helyen gyakran támadják meg különféle kártevők.

A farkasalmával magas törzsű fákat is befuttat-hatunk. Dézsába ültetve az erkélyen vagy a teraszon belátás elleni védelemként ültethetjük. Ha elegendő vízhez és tápanyaghoz jut, folyamatosan fejlődik.

Ültetés lépései

Ültetési idő: ősz vagy tavasz.

1. A faltól 10 cm-re készítsünk támasztékot, vagy feszítsünk ki köteleket, melyeken a hajtások felkúszhatnak.

2. Az ültetés helyén mélyen lazítsuk fel a talajt. Ássunk egy, a gyökérlabdának megfelelő mélységű, de kétszer szélesebb ültetőgödröt.

3. A kitermelt földhöz keverjünk komposztot. A növényt óvatosan vegyük ki a konténerből, és a gyökereit kézzel lazítsuk fel.

4. Helyezzük a növényt az ültetőgödörbe, majd töltsünk a gyökerek köré javított földkeveréket, és kézzel jól nyomkodjuk meg a talajt.

5. Alakítsunk ki a tő körül tányért, és öntözzük meg. A hajtásokat vezessük a támasztékra, és kössük oda őket. Takarjuk a talajt.

Farkasalma gondozása

A farkasalma egy évelő kúszónövény. Júniustól augusztusig virágzik. Napfény, félárnyék, árnyékos helyen is jól érzi magát. Minél naposabb helyre ültetjük, annál inkább tartsuk nyirkosan a talajt. Laza, humuszos talajt kedvel. Lehet homokos vagy kötött is, de soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni. A növény elviseli a meszes talajt,

Tavasz – ültetés és futtatás

Ültetéshez kedvező időszak: március. A hajtásokat vezessük fel a támasztékra, és kötözzük oda őket. Később már maguktól is felfelé kapaszkodnak. A gyökerek felett keverjünk a talajhoz komposztot.

Nyár – öntözés és trágyázás

Nagy levelein keresztül sok vizet párologtat, ezért szárazság idején és főként napos helyen alaposan öntözzük meg. A dézsába ültetett növények öntözővizéhez négyhetente keverjünk folyékony tápoldatot. Augusztustól már ne trágyázzuk a töveket.

Ősz- ültetés

Ültetéshez ugyancsak kedvező időszak. A gyökérzóna felett lombbal vagy komposzttal takarjuk a talajt.

Kártevők és betegségek

Déli házfal előtt és száraz helyen takácsatkák lephetik el. Levelei foltossá válnak, elsárgulnak, majd elhalnak. Jelentős fertőzés esetén szövedék jelenik meg a szárakon és a leveleken. Gondoskodjunk egyenletes talajnedvességről. Szükség esetén permetezzünk atkaölő szerrel.