Kerti növények

Japán babérhanga (Pieris japonica)

A Japán babérhanga mutatós virágával és színes levelével szép dísze a kertnek.

Babérhanga jellemzői

A Pieris fajok elegáns, örökzöld díszcserjék, amelyek félárnyékban, mészmentes, savanyú és humuszos talajon kiválóan tenyésznek. Illatos virágaik március végétől májusig nyílnak tömött fürtökben. Színük fajtától függően krémfehér vagy rózsaszín lehet. Alakjuk a gyöngyvirágéra emlékeztet. A virágokból ősztől tavaszig mutatós, szürkésbarna, kerekded terméstokok fejlődnek. Az örökzöld lándzsás levelek széle fűrészes.

A japán babérhanga (Pieris japonica) széles, egyenes, 2-3 m magas bokorrá fejlődik, hajtásai enyhén lecsüngnek. A fajra jellemző a lecsüngő virágfürt és a hajtáscsúcsokon kihajtó színes levél. Tiszta faja krémfehér virágot hoz, mutatós levélhajtása vöröses. Fajtái alacsonyabbra nőnek, és fehéres vagy rózsaszín virágokat hoznak.

Fehéren virágzó fajta a ‘Forest Flame’ (0,8-1 m, élénk barnásvörös levélhajtás, fagyérzékeny), a ‘Splendens’ (1-1,5 m, barnásvörös levélhajtás), a ‘Variegata’ (0,8-1 m, fehéresen tarka levelek, jelentéktelen virágok), a ‘Flaming Silver’ (legfeljebb 1,2 m, sárgásfehér szélű levelek vörös levélhajtással, nagyon mutatós), a ‘Mountain Fire’ (legfeljebb 1,5 m, barnás-vörös, később sötétzöld levélhajtás), a ‘Purity’ (40-60 cm, halványzöld levelek, későn nyílik), a ‘Red Mill’ (legfeljebb 1,6 m, barnásvörös levélhajtás, téltűrő, gyengén virágzik) és a ‘White Cascade’ (legfeljebb 1,5 m, nagy virágfürtök, gazdagon virágzik).

Rózsaszínben nyíló fajta a ‘Flamingo’ (legfeljebb 1,2 m, sötét rózsaszín), a ‘Valley Rose’ (legfeljebb 1,2 m, halvány rózsaszín) és a ‘Rosalinda’ (legfeljebb 1,2 m, halvány rózsaszín, nagyon gazdagon virágzik).

Babérhanga ültetése

A babérhanga mutatóssá varázsolja az árnyékos helyeket. Magányos cserjeként kiválóan mutat elegáns növekedésével, virág- és levélszínével, télen örökzöld lombjával. Vegyes sövénybe is jól illik a babérhanga. Árnyékos teraszon, tetőkertben vagy belső udvarban az alacsony fajtákat edényben is termeszthetjük. Japán stílusú kertben nélkülözhetetlen díszcserje.

Ültetés lépései

1. Tavasszal ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt. A kiemelt földet keverjük össze egy-egy vödör tőzeggel és komposzttal.

2. Ütögessük meg a cserép oldalát, és vegyük ki belőle a növényt. Ujjunkkal óvatosan lazítsuk fel a gyökérlabda felszínét.

3. Tegyünk vissza a gödörbe egy kevés ültetőföldet, és úgy helyezzük bele a növényt, hogy a gyökérlabda talajszintben legyen.

4. A gazdagított földet terítsük a gyökérlabda köré. Alaposan nyomkodjuk le, és alakítsunk ki öntözőperemet.

5. Bőségesen öntözzük meg a növényt, és takarjuk a talajt aprított fakéreggel, hogy egyenletesen nyirkos maradjon.

Babérhanga gondozása

A babérhanga örökzöld növény. Márciustól májusig virágzik, egyes fajoknál jellemző a tavasszal a tarka lombszín. Ne ültessük napos helyre, mert a fák alatti félárnyékot kedveli. Jó vízáteresztő, savanyú talajt igényel. Mivel sekélyen gyökerezik, levegővel jól átjárt, nyirkos, humuszos és mészmentes talajra van szüksége.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Ültessük el a palántát, mielőtt kinyílnának a virágai. A meggyökeresedett növényt trágyázzuk komposzttal vagy szerves, virágzást serkentő trágyával. Takarjuk a talajt aprított fakéreggel, hogy hűvös és nyirkos maradjon. Virágzás után távolítsuk el a növényről az elhervadt részeket. Vágjuk le a rossz helyen növő ágakat, egyébként ne metsszük a növényt.

Nyár – gondozás

Szárazság esetén öntözzünk. A gyökér környékéről távolítsuk el a gyomnövényeket, de ne kapáljunk mélyen (sekélyen gyökerező növény!).

Tél – öntözés

Tartós szárazság esetén öntözzünk, ha nem fagyott a talaj.

Kártevők és betegségek

Klorózis esetén a levelek a mésztartalmú talajban kialakuló vashiány miatt elsárgulnak. Ültetés előtt ellenőrizzük, hogy a pH-érték 6 alatt van-e. Ha magasabb, savanyítsuk a talajt tőzeggel és fakéreghumusszal, vagy cseréljük ki mocsári talajra.