Gilisztakomposzt készítése

A földigiliszták segítségével tápanyagban gazdag komposzttá alakíthatjuk a konyhai hulladékot.

A megfelelő giliszta

Valamennyi kerti komposztdombon vannak odavándorolt giliszták, amelyek azonnal elhagyják „lakhelyüket”, mihelyt minden anyag földdé vált. Ilyenkor a komposzt már érett.

Erkélyen vagy teraszon tartható, zárt gilisztaládákhoz is rendelhetünk komposztgilisztákat az erre szakosodott cégektől, de akár a kerti komposztdombról is összeszedhetjük őket.

Komposztálásra csak egyetlen – szerencsére igen gyakori – földigiliszta-faj, a komposztgiliszta  vagy más néven trágyagiliszta (Eisenia fetida) használható, amely egy nap alatt testsúlya felének megfelelő tömegű táplálékot fogyaszt el. Az állatok rothadó szerves anyagokban vagy érett trágyában, 22- 28 °Cos hőmérsékleten érzik magukat a legjobban. Itt gyorsan szaporodnak, és hetente egy-két gubót raknak

Az eljárás

Gilisztaláda: Gilisztakomposztot előállíthatunk az erkélyen, a teraszon vagy a kertben. A célnak leginkább a műanyag gilisztaláda vagy a saját gyártású, kezeletlen fából készült láda felel meg. Az erkélyen, teraszon vagy pincében tartott láda alja legyen zárt, a kertben ugyanakkor előnyösebb az alul nyitott láda, amelybe további giliszták mászhatnak be. A saját készítésű ládába érdemes két, lyukacsos téglával vagy apró szemű dróthálóval elválasztott rekeszt építeni. Ha a giliszták végeztek az egyik oldalon, maguktól átmásznak az újabb hulladékot tártalmazó rekeszbe.

Töltőanyag: A giliszták bőséges nedvességet és sok nitrogénben gazdag anyagot igényelnek. Rétegezzünk a láda aljára csíkokra vágott újságpapírt, szalmát, aprított kartonpapírt vagy lombot, és alaposan nedvesítsük meg, de ne annyira, hogy csöpögjön. Tegyünk rá egy kevés földet, és rakjuk a ládába a gilisztákat.

Gondozás: A komposztládát állítsuk árnyékos helyre. Az első két hétben ne tegyünk bele napi 200 gramm zöldhulladéknál többet, különben az anyag rothadásnak indul. Gondoskodjunk megfelelő szellőzésről, de a ládára tegyünk fedelet vagy kendőt, nehogy belemenjenek a muslicák. Melegben öntözzük meg kissé a komposztot, ha nagyon kiszárad.

A komposztgiliszták számára megfelelő táplálék az aprított gyümölcs- és zöldségmaradék. Ne komposztáljuk ugyanakkor a permetezett citrusfélék és a banán héját. Az állatok különösen kedvelik a kávéüledéket, a vöröshagymahéjat, a póréhagymát és a rothadt gyümölcsöt.

Komposztálás a kertben

kellékek: komposztgiliszták, fedeles műanyag hordó, fűrész, fúrógép, drótháló, lapát, konyhai hulladék és föld.

TIPP: alul nyitott forró-komposztálóban, amelyben 70 °C feletti hőmérséklet szintén sikeresen komposztálhatunk. Állítsuk az edényt a talajra, de tegyünk alá dróthálót a vakondok ellen. Töltsünk bele 10 cm vastagon aprított, benedvesített újságpapírt vagy lombot, majd rakjuk bele a gilisztákat és a hulladékot.

Tennivalók egész évben

Tavasz – felállítás és hasznosítás

Állítsuk fel az új komposztládát az erkélyen vagy a teraszon, és tegyük bele a gilisztákat. Vegyük ki a gilisztakomposztot a pincében vagy a kertben átteleltetett gilisztaládából, és használjuk talajjavításra vagy ültetéshez.

Nyár – “táplálás” és nyirkosan tartás

Folyamatosan tegyük az edénybe a konyhai hulladékot – kezdetben csak annyit, hogy ne induljon rothadásnak. Száraz időben enyhén nedvesítsük meg a komposztot.

Ősz – gilisztaláda elrakása

Ha a hőmérséklet 8 °C alá süllyed, télire vigyük a pincébe a zárt gilisztaládát. A nyitott tartályból a giliszták maguktól mélyebb talajrétegekbe költöznek.

Fontos: télen amikor megfagy a talaj a komposztgiliszták a mélyebb rétegekbe húzódnak. Hideg éghajlaton meghosszabbíthatjuk a komposztálási folyamatot, ha a nyitott tartályokat mélyen a földbe süllyesztjük, majd oldalt és felül szalmával takarjuk. Ha télen is folytatni akarjuk a komposztálást, késő ősszel vegyük ki a gilisztákat, és gilisztaládában tegyük őket a pincébe.

A gilisztakomposzt a tartály méretétől és a gilisztaállománytól függően három-tizenkéthónap alatt érik meg. Fordítsuk fel a tartályt; az alul nyitott hordót és a forró-komposztálót emeljük fel. Lapátoljuk el az érett komposztot. A sok gilisztát, illetve hulladékot tartalmazó, félérett anyagot használjuk fel új komposzt készítéséhez.

A kész gilisztakomposztot homokkal és kerti földdel keverve dézsás növényekhez használhatjuk. Kitűnő adalékanyag ugyanakkor palánták, elsősorban zöldségfélék ültetésekor, mivel sok tápanyagot tartalmaz. Az idősebb növények, például az évelők, meghálálják, ha a földjükbe beledolgozunk egy réteg komposztot.