Gyümölcs

Bodza (Sambucus)

Ez az igénytelen bokor mindenütt nő és virággal bogyókkal látja el a háztartást.

Bodza jellemzői

Az összes bodzafaj hatalmas cserjévé nő. Terebélyes formájuk miatt sok helyet igényelnek.

Fekete bodza

A fekete bodza (Sambucus nigra) Európában ősidők óta elismert gyógy- és haszonnövény. A bodzavirág-tea megfázásos betegségekre gyógyír; a növény levelei, kérge és gyökerei vizelethajtó hatással bírnak, a bogyók vitaminban gazdag leve pedig erősíti a szervezet ellenálló képességét.

A kertekből ma már többnyire kiszorították a bodzát az igényesebb díszcserjék, pedig érdemes telepíteni, ha speciálisan nemesített fajtát választunk. Mutatós az aranysárga levelű (Aurea) és a mélyen behasított szárnyalt levelű fajta (‘Laciniata’) is.

fekete bodza (Sambucus nigra)
fekete bodza (Sambucus nigra)

Fürtös bodza

A fürtös bodza (Sambucus racemosa) a másik honos fajunk. Erdők szélén nő, áprilistól májusig virágzik. Van egy aranysárga levelű kerti változata is (‘Plumosa Aurea’).

fürtös bodza (Sambucus racemosa)
fürtös bodza (Sambucus racemosa)

Amerikai bodza

Az amerikai bodza (Sambucus canadensis) júliusban és augusztusban hatalmas virágernyőket nyit, amelyekből piros bogyók fejlődnek.

amerikai bodza (Sambucus canadensis)
amerikai bodza (Sambucus canadensis)

Figyelem! Az itt említett bodzafajok bogyói sok B-vitamint tartalmaznak. Semmi esetre sem szabad nyersen a bokorról fogyasztani, csak megfőzve. Éretlen és nyers állapotban a bogyók enyhén mérgezők, gyomorpanaszokat és hányást okozhatnak.

Bodza ültetése

Ültetési idő: ősszel vagy tavasszal

1. Lazítsuk fel a talajt és ássunk olyan mély és kétszer olyan széles gödröt, mint a gyökérlabda.

2. A gyökérzetnek nem szabad kiszáradnia. Legjobb, ha a gyökérlabdát elültetés előtt egy vödör vízbe tesszük, hogy teleszívja magát.

3. Tegyük a növényt a gödörbe úgy, hogy a gyökérlabda talajszintben legyen. Töltsük fel a lyukat földdel, és nyomkodjuk le.

4. Földből készítsünk öntözőperemet, és alaposan öntözzük meg. A cserje körül takarjuk a talajt egy réteg szalmával vagy komposzttal.

5. Két-három évenként tavasszal végezzünk ritkító metszést. Ehhez minden öreg ágat vágjunk le tenyérnyivel a talaj felett.

bodza virág
bodza virág

Bodza gondozása

A bodza napfényt vagy félárnyékot igényel. A fekete bodza mindenhol szépen fejlődik. a többi faj inkább a félárnyékot kedveli. Átlagos, jó vízáteresztő talajt kíván. A fürtös bodza nem bírja a meszes talajt.

Kora tavasz – ültetés és metszés

Ültessünk fiatal bodzát, amint a talaj megművelhetővé válik. Az idősebb példányokat két-három évenként ritkítsuk ki. Az öreg ágakat távolítsuk el. A fekete bodza a radikális visszavágást is elviseli.

Nyár – öntözés és gondozás

A virágernyőket júniusban szedjük le. Tartós nyári szárazság esetén rendszeresen öntözzünk. Takarjuk a talajt.

Ősz – ültetés és betakarítás

Szintén jó időszak az ültetésre. Augusztusban kezdenek érni a bogyók. Az ernyőket csak akkor szedjük le, ha már minden bogyó megérett. Ellenőrizzük, nem támadták-e meg levéltetvek, és az ernyőket jól tisztítsuk meg. Szaporításhoz vegyünk le 20-30 cm hosszú fás dugványokat.

Bodza szörp készítése

A bodzavirágból frissítő szörpöt készíthetünk. Ehhez tegyünk egy tálba 20 virágernyőt, 2 karikákra vágott citromot, 1,5 kg cukrot, 30 g citromsavat, és az egészet 5ntsük le 1,5 I forrásban lévő vízzel. Három napig hagyjuk állni, majd töltsük üvegekbe. Fogyasztáskor 1:4 arányban hígítsuk vízzel.

Bodza szörp készítése
Bodza szörp készítése

Kártevők és betegségek

Száraz, forró és tápanyagban szegény helyeken a hajtásokat, virágokat és termésernyőket gyakran ellepik a levéltetvek. Megelőzésképpen száraz időben rend-szeresen és alaposan öntözzünk. A tetveket erős vízsugárral mossuk le. Az ernyőket leszedés után alaposan mossuk meg.