Kerti növények

Kacurafa (Cercidiphyllum japonicum)

A kacurafa élénk őszi lombszíne a nagyobb kertek pompás dísze lehet.

Kacurafa jellemzői

Az itt bemutatott két kacurafa Kelet-Ázsiában honos. Ezek a nagyobb kertekbe és parkokba való csodálatos lombhullató fák a mi éghajlati övünkön is jól tenyésznek.

Kislevelű kacurafa

A kislevelű kacurafa (Cercidiphyllum japonicum) Japánban főként nyirkos, mélyrétegű talajjal borított lejtőkön él. A mi éghajlatunkon 7-20 m magasra nő, rendkívül elegáns megjelenésű fa. Törzse közvetlenül a talaj közelében több részre ágazik; az ezekből kiinduló ágak keskeny tölcsér formába rendeződnek, a korona peremén elhelyezkedő vesszők pedig széles kúpos formát adnak a fának.

Lombtalan állapotban jól szemügyre vehető a finoman elágazó vékony hajtások rendszere. A ‘Pendula’ fajta legyezőszerűen álló ágai hosszan lecsüngnek. Levelei kerekek, alapjuknál szíves vállúak. Erezetük jellegzetes, mert minden ér a levélnyéltől indul. Kihajtáskor a levelek bronzvörösek, nyáron élénkzöldek, ősszel pedig élénksárgára és arany-színűre színeződnek.

A lehullott levelek helyén cukortartalmú anyag szivárog, amelynek illata a kelt kalácséra emlékeztet. Emiatt a népnyelv „kalácsfának” is nevezi a növényt. Az alapfaj kétlaki: hímivarú és nőivarú virágai egyaránt aprók és lombfakadás előtt nyílnak. Apró termései csak akkor fejlődnek ki, ha egy hím- és egy nőivarú egyedet ültetünk egymás közelébe, bár a mi éghajlati viszonyaink mellett ennek ellenére is csak nagyon ritkán terem.

Nagylevelű kacurafa

A nagylevelű kacurafa (Cercidtphyllum magnificum) kereskedelmi forgalomban ritkán kapható, alacsonyabb növekedésű, csak 10-15 m magasra nő. Levelei szív alakúak.

Kacurafa ültetése

Elegáns formája és nagy termete miatt a kacurafa kiváló szoliter, de más növényekkel is társíthatjuk. Fa- és cserjecsoportokban fő hangsúlyos elem lehet, és a közelébe ültethetünk alacsony vagy szélesen növő bokrokat. Kiváló háttere lehet sok sötét lombozatú örökzöld, főként ősszel és télen, amikor kiemelik a levelek szép színét és a festői ágrendszert.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb, vele azonos mélységű ültetőgödröt, majd öntözzük meg a növényt.

2. Keverjünk a talajhoz két vödörnyi komposztot. Szórjunk a gödör aljára egy kevés komposzt-talaj-keveréket.

3. Helyezzük el a fát a gödörben. pontosan olyan mélyen, ahogyan korábban a faiskolában nevelték.

4. Verjünk le a talajba egy támkarót, de ne sértsük meg közben a gyökereket. A támasztéknak nem kell a koronáig érnie.

5. Bontsuk szét a földlabdát takaró szövetet. Nem kell eltávolítani, mert elbomlik. Töltsünk köré földet, és alakítsunk ki öntözőtányért.

6. Alaposan öntözzük meg a fát, majd szizál-zsinórral kössük a törzsét nyolcashurokkal a karához, és takarjuk a talajt.

Kacurafa gondozása

A kacsurafa, egyszerűen gondozható növény. Áprilistól májusig virágzik. Gyönyörű tarka őszi lombszínű koronája van. Napos és félárnyékos helyen egyaránt jól fejlődik, de a hőséget és a szárazságot nehezen viseli el. Mélyrétegű, enyhén nyirkos talajt igényel, jó, ha a talaj közepes tápanyagtartalmú.

Tavasz – ültetés és talajtakarás

Amint megmunkálhatóvá válik a talaj, ültessük el a fát, és alaposan öntözzük meg. A talaj nedvességtartalmának megőrzése érdekében terítsünk a tő köré komposztot. A már begyökeresedett fákat ne metsszük.

Nyár – öntözés

Szárazabb időben öntözzük meg a növényt. A kislevelű kacurafa megfelelő fejlődésének egyik alapvető feltétele az egyenletesen nyirkosan tartott talaj.

Ősz – ültetés és fagyvédelem

ültetéshez ugyancsak kedvező időszak. Lombhullás után takarjuk a talajt a tó körül vastag rétegben lombbal vagy komposzttal. A lehullott leveleket komposztálhatjuk, mert hamar elbomlanak.

Kártevők és betegségek

A száradás jelei mutatkoznak a növényen, ha meleg időben a szárító szél túl sok vizet von el tőle. Ilyenkor a levelek lecsüngenek, és a szélük megbarnul. Rendszeresen és bőségesen öntözzük meg, és árnyékoljuk a széltől.