Fekete hunyor (Helleborus niger)

fekete hunyor (Helleborus niger)

A tél közepén virágzó fekete hunyort cserepes növényként is megvásárolhatjuk az adventi időszakban. Nem szabad sokáig szobában tartani, hiszen kerti növény.

A fekete hunyor jellemzői

A fekete hunyor (Helleborus niger) varázslatosan szép virágainak látványa mindenkinek örömet szerez olyan időszakban, amikor egyébként minden csupasz a természetben. Cserepes növényként az ablakpárkányt, vágott virágként, fenyőágakkal egybekötve a vázát díszíti.

Növénykártya

Tudományos név:

Helleborus niger

Család:

boglárkafélék (Ranunculaceae)

Levél:

sötétzöld színű, ovális, sima felületű.

Virág:

5-8 cm átmérőjú, fehér, lila, rózsaszín vagy fekete színű, négy petális.

Virág magassága:

15-30 cm.

virágzási idő:

februártól áprilisig, enyhe teleken decemberben is.

Fényigénye:

félárnyékban is jól érzi magát, de szereti a napfényt.

Öntözés:

mérséklet.

Hőmérséklet:

a hideg időt jól tűri, de a hőmérsékletet ne engedjük túl alacsonyra (0-10 °C).

Tápanyag:

mérsékelt, lehetőleg trágyáttuk a növényt tavasszal és ősszel.

Talaj:

jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, semleges pH értékű talajt igényel.

Szaporítás:

magvetéssel és bokorrészekből való ültetéssel is lehet szaporítani.

A hunyor a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjának tagja. Legismertebb faja az Alpok mészköves talajain honos fekete hunyor. Hazánkban is akadnak rokonai, a Mecsek védett növénye az illatos hunyor (Helleborus odorus). A 40 cm magasságra növő H. niger ssp. machranthus még márciusban is virágzik. A H. niger ssp. altifolius jellegzetessége a rózsaszín sziromfonák.

A ‘Praecox’ apró, rózsaszín virágai már októberben megjelennek. A feketészöld levelű H. foetidus szerény külsejű, sárgászöld, harang alakú virágai februártól nyílnak. Ez a faj 60 cm magasra is megnőhet.

Különösen szépen mutat a kertben a H. orientalis, azaz a keleti hunyor, amelynek számos hibridje a legkülönbözőbb virágszíneket vonultatja fel – a fehértől a sárgászöldön és a rózsaszínen át a sötét-bíborig. Virágzási ideje februárban kezdődik, és áprilisig tart.

A fekete hunyor lakásban rövid életű, kertben hosszú évekig él.

A fekete hunyor december és február között hozza fehér virágait.

Fekete hunyor lakásban

Aki cserepes fekete hunyort vásárol, tapasztalhatja, hogy ez a növény nem tartozik a kifejezetten olcsó növények közé. Ez már önmagában is elegendő ok arra, hogy mindent megtegyünk életének meghosszabbításáért.

Amint megvásároltuk, állítsuk a cserepet világos, de lehetőleg hűvös helyre. Ne locsoljuk túl, és öntözés után fél órával ürítsük ki az alátétet. Virágzás után a fekete hunyort vigyük vissza természetes környezetébe, a szabadba, mert a szobában elsatnyul.

Mivel a virágok februárban hervadnak el, és ez az időszak nem alkalmas ültetésre, állítsuk a növényt a lakás leghűvösebb helyére  – oda ahol nincs útban (hiszen ilyenkor már nem is nyújt szép látványt). Áprilisban azután sort keríthetünk a kiültetésre.

A kerti fekete hunyort könnyen szétoszthatjuk, és virágzáskor bevihetjük a szobába.

Noha a kertben tartott fekete hunyort lehetőleg nyugalomban kell hagyni ahhoz, hogy jól fejlődjék, néhány év múltán mégis előfordulhat, hogy a növény veszít szépségéből. Ilyen esetben (március-április környékén) ássuk ki a földből, töveit éles késsel vágjuk szét, és a csúnya részeket dobjuk el. Az ép töveket külön-külön ültessük el.

Az “öregedés” lassítása érdekében két dolgot tehetünk: télen, erős fagyok idején takarjuk be a növényt gallyakkal, áprilisban pedig kevés komposzttal vagy érett marhatrágyával pótoljuk a hiányzó tápanyagokat.

A kertben nevelt fekete hunyort karácsonykor átmenetileg kiáshatjuk  a földből, és cserépbe ültethetjük. Ügyeljünk arra, hogy a földlabda lehetőleg sértetlen maradjon.

Ennél a fajnál olykor előfordul, hogy a virágkocsányok beszorulnak a levelek közé. Ilyenkor tartsuk a növényt teljes sötétségben. Legegyszerűbb, ha nagyméretű vödröt borítunk a cserépre. Így a kocsányok a fény felé törekedve felfelé nyújtóznak.

Fekete hunyor gondozása

A  növényen tél közepén jelennek meg a virágok, amelyek először többnyire fehérek, fonákjukon olykor rózsaszín árnyalattal, majd néhány hét alatt megzöldülnek. Egy-egy kocsányon akár három virág is nyílhat.

A kertben keressünk számára félárnyékos vagy árnyékos helyet. Télen a szobában több fényt is elvisel. Állítsuk a lakás leghűvösebb részére.

A cserepes fekete hunyor kedveli a nyirkos földet, de a felgyülemlett víz árt neki. Alkalmanként tegyünk kevés tápoldatot az öntözővízbe. A kertben nevelt növény nem igényel külön öntözést.

A cserepes növényt virágzás után ültessük ki a kertbe. Kissé agyagos, mész- és humusztartalmú földben fejlődik a legjobban. Ha egyszer kiültettük, hagyjuk, hogy néhány évig zavartalanul növekedjen.

Szaporítása általában magról történik, de az idősebb növényeket szét is oszthatjuk.

Van még egy nagyon fontos dolog, amire ügyelnünk kell a fekete hunyor gondozásakor: a növény gyökere méreganyagot tartalmaz, ezért minden beültetéskor és kiásáskor, elsősorban pedig szétosztáskor (amikor a gyökeret átvágjuk) , viseljünk kesztyűt!

Kártevők és betegségek

Ha a gyökerek rothadnak, sőt talán már a föld is kellemetlen szagot áraszt, túlöntöztük a növényt. Hagyjuk kiszáradni a cserép földjét.

A lisztharmat fehér, púderszerű bevonatként jelentkezik a leveleken. Ez a gombás megbetegedés nem gyógyítható, ezért csak annyit tehetünk, hogy a növény többi részét megóvjuk a fertőzéstől. A beteg leveleket távolítsuk el, és a megmaradt részeket permetezzük be gombaölő szerrel. Egyhetes időközönként több alkalommal ismételjük meg a kezelést, és a betegség legapróbb jelét is vegyük komolyan.