Fűszer- és gyógynövény

A fehér üröm (Artemisia absinthium) gondozása

Egy jól megtervezett fűszernövénykertből nem hiányozhat a fehér üröm, amely egyébként nemcsak virágágyásban, hanem az erkélyen, cserépben, dézsában vagy ládában is nevelhető.

Régről ismert gyógy- és fűszernövény

A fehér üröm (Artemisia absinthium) azon növények közé tartozik, amelyek gyógyerejét már az ókori egyiptomiak is nagyra becsülték, de hasonló népszerűségnek örvendett a görögök és rómaiak körében is.

Leveleiből és hajtáscsúcsaiból nyert különleges illóolajat, az ún. vermutkivonatot még ma is sokfelé használják az étvágy javítására és gyomorpanaszok csökkentésére. Úgy tartják, hogy a cseppek – külsőleg alkalmazva – megszüntetik a lábszár- és lábfejduzzanatot is. Egy régi füveskönyvben például ez olvasható:

“Az ürömnövény és annak virága ételben, italban használva csillapítja a gyomorfájást, serkenti az emésztést, felmelegíti a testet, és kiűzi az emberből a mérget és az epét.”

Nagy mennyiségben káros

Vigyázni kell azonban az adagolással, mert ha túl hosszú ideig fogyasztjuk nagy adagokban, a kívánttal éppen ellenkező hatást érünk el. Korábban például az ürömöt abszintkészítésre is felhasználták, ám rövid idő múlva kiderült, hogy a növény túlzott fogyasztása epilepsziás rohamokat okoz! Az italt ezért sok országban betiltották!.

Fehér üröm a konyhában

Egyetlen levélke azonban, italba vagy a pikáns ízhatás kedvéért ételbe téve, egyáltalán nem veszélyes. A fehér ürömöt elsősorban liba- és kacsasültek, báránycomb, füstölt vagy sózott sertéshúsok ízesítésére használhatjuk.

A bármixerek is jól tudják, hogy egyetlen fehér üröm-levélke kiemeli a Martini igazi aromáját.

A szabad természetben is előfordul

A fehér üröm Észak-Afrikában, Ázsiában és Dél-Európában honos, de az évek során Észak-Amerikában, sőt Skandináviában is elterjedt. A növénnyel lépten- nyomon találkozhatunk gátakon, köves hegyoldalakon és az utak mentén. A fehér ürmöt gyakran összetévesztik vad változatával, a fekete ürömmel (Artemisia vulgaris).

A két növény a levelek szőrösségében, molyhosságában különbözik egymástól, és abban, hogy a fekete üröm nagyobbra nő. A kertben a fehér üröm egyméteres magasságot érhet el. Júliusban nyílik sárga fészkesvirágzata.

Tipp: A téli felhasználásra szánt leveleket szárítsuk meg, és tároljuk sötét üvegekben.

Jellemzői, igényei és gondozása

A fehér üröm évelő növény és a hosszú életű bokrok közé tartozik. 80-120 cm magasra nő, szára idővel elfásodik. A szárat, az ágakat és a szép, szeldelt leveleket ezüstös szőr borítja.

Virágzás és illat

A növényen júniustól szeptemberig láthatóak a füzérekből álló sárgás színű virágok, melyeket selymesen szőrös levelek vesznek körül. Maguk  virágok alig illatosak, de ha egy levelet elmorzsolunk ujjaink között, érezhetjük a növény aromás illatát.

Fény és hőmérséklet igénye

A fehér üröm meglehetősen igénytelen növény. Jóllehet napos helyen fejlődik a legjobban, máshol is jól érzi magát. A szabadba ültetett növény télálló. Az erkélyen, cserépben vagy ládában nevelt példányok edényét azonban késő ősszel burkoljuk be, hogy a kemény fagyok ne tegyenek kárt bennük.

A kertbe ültetett növényt csak szárazabb időszakban öntözzük, a dézsában növőt naponta. Trágya gyanánt dolgozzunk bele a talajba korhadt komposztföldet.

A fehér üröm gyakorlatilag mindenhol jól mutat: a fűszerkertben éppúgy, mint a virágágyásban, dézsás növényként a teraszon vagy az erkélyre tett ládában, illetve cserépben. Csupán meleg ablakpárkányon nem célszerű nevelni.

Fehér üröm vetése

A fehér ürömöt kora tavasszal, ablakpárkányra tett edénybe vessük, és az előnevelt palántákat később ültessük ki a szabadba. Mivel azonban konyhai felhasználásra egyetlen növény is elegendő, aligha éri meg a növény ezt a fáradtságot.

Legjobb, ha április-májusban veszünk a piacon egy erőteljes, fiatal példányt, és azt azonnal elültetjük végleges helyére. Legmegfelelőbb a napos hely és a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő föld.

A szabadba kiültetett fehér ürüm előbb-utóbb kis bokorrá növi ki magát, melyen szép, szárnyasan szeldelt levelek fejlődnek. A szár alsó része elfásodik.

Aki szeret kísérletezni, megpróbálhat törzses fácskát nevelni a fehér ürömből. A növényt néhány év elteltével, a tavaszi időszakban ültessük át nagyobb cserépbe. Átültetéskor alkalmunk van tőosztással további növényeket nevelni.

Talaj és átültetés

A kiültetett növény számára bármilyen kerti föld megfelel, a dézsás növényt azonban ültessük általános virágföld és homok keverékébe. Átültetni csak a lakásban előnevelt példányokat kell.