Gyümölcs

A fekete ribizli vagy ribiszke gondozása, metszése és felhasználása

Ez az egyszerűen termeszthető, részben öntermékeny cserje vitaminban és fito-kémiai anyagokban gazdag, savanykás terméséről híres, melynek különösen C-vitamin-tartalma magas. Egyes fajták elég édesek a friss fogyasztáshoz, míg másokat jobb lekvárként, zseléként vagy süteménybe sütve fogyasztani.

Elhelyezés

Bár a talajjal szemben kevésbé igényes, legjobban mégis a termékeny, jól levegőzött, jó víztartó talajt kedveli. Megbirkózik a félárnyékkal, de napos helyen jobban fejlődik, bővebben terem. A kompakt fajták, pl. a ‘Ben Sarek’, minimum 40 cm átmérőjű konténerben is nevelhetők.

Fontosabb fajták

  • ‘Fertődi 1’ – öntermékeny, jó termőképességű, korai érésű. Fürtjei hosszúak, lazák.
  • ‘Dorottya’ – bőtermő, késői érésű. Fürtje laza, bogyói nagyok, kellemes ízűek.
  • ‘Otelo’ – közepes terméshozamú, késői érésű. Bogyói jellegzetes ízűek.
  • ‘Titania’ – hosszú fürtű, ellenálló fajta. Műs fajtával együtt ültetve bővebben terem.
  • ‘Silvergieters’ – erős, gyors növekedésű, rendszeresen és bőven terem.
  • ‘Ben Sarek’ – erős növekedésű fajta, július végétől érik.

Gondozása

A fekete ribizlit legjobb dús bokornak nevelni, melyet minden télen erősen meg kell metszeni, talajig visszavágva az idősebb vesszők harmadát.

Ősztől tavaszig ültethető, ilyenkor azonnal vágjuk vissza az összes ágat 2-5 cm-rel a talaj fölött, így segítve a következő évi hajtások növekedését. A fekete ribiszke a fiatal vesszőkön terem. Tápanyag- és vízigényes növény, tavasszal érett trágyával mulcsozzuk, rendszeresen öntözzük. Napos, védett helyen tartsuk.

Az egres és a fekete ribizli keresztezéséből alakult ki ez az ízletes gyümölcs, a josta (ribiszkeköszméte). Íze éretlenül egresre, éretten édes fekete ribizlire emlékeztet. Erőteljes, tüskétlen növény.

Tanácsok

Az érett gyümölcs szedésekor az egész fürtöt szedjük le. Minél később szedjük le, annál édesebb lesz. A régebbi fajtákon a fürtök  különböző időben érnek be, ezért ezeket válogatva, folyamatosan szedjük.

Hasznos helyettes

A második világháborúban, amikor a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök, pl. a narancs, nehezen beszerezhetővé váltak, feketeribizli-levet osztottak a kisgyermekeknek. Angliában még ma is a legtöbb fekete ribizlit gyümölcslének dolgozzák fel.