Növényvédelem

Fonálféreg elleni védekezés

Fonálféreg jellemzői

A fonálférgek sok faja a termesztett növények komoly kártevője, és rendkívül nehéz ellenük védekezni. E parányi, a mm törtrészével mérhető vagy alig 1 mm-es, gilisztaszerű lények puszta szemmel nem láthatók, de a talajban szétszóródva sokféle ehető terményt és lágyszárút
megtámadnak. A támadás jelei a növény satnya növekedésében és elsárgult leveleiben mutatkoznak meg, a gumók mérete pedig jelentősen csökken.

Bizonyos fonálférgek cisztákat vagy hólyagszerű képződményeket hoznak létre (amelyek a kis féregpetéket tartalmazzák), de ezeket nem szabad összetéveszteni a borsó vagy a farkasbab nitrogénkötő csomóival. A krizantémokat és a dáliákat egy olyan fonálféregfaj támadja meg, amely az
alsóbb leveleken sötét foltokat ejt, majd a többi levél és a virágok petyhüdtté válnak, nem fejlődnek rendesen.

Bizonyos hagymás növényeket – nárcisz, tulipán, írisz és jácint – is megtámadhat a fonálféreg. Ennek tünetei a deformált levelek és virágok; a leveleken néha apró duzzanatok jelentkeznek. A fertőzött hagymák rothadásnak indulnak, érintéskor legtöbbször puhák, a növény tövénél fehér, gyapjas anyag képződik. Ha kettévág egy hagymát, húsában sötét karikák láthatók.

Hogyan védekezzünk?

Amatőr kertészek számára nincs hatékony védekezés. Semmisítse meg a fertőzött növényeket, és ne ismételje meg az ültetést ugyanazon a helyen. Rendszeres vetésforgó alkalmazásával csökkentheti annak esélyét, hogy a fonálféreg gondot okozzon a kertben.

Kép forrása: gregalder. com