Zöldség

Főzőtök termesztése (Cucurbita pepo)

Főzőtök fajták jellemzői

Ebbe a faj- és fajtacsoportba soroljuk a spárgatököt, a cocozellát, a cukkinit, a laskatököt és a csillagtököt (patisszont). Melegigényes, nagy fényigényű, nagy vízfelhasználású, tápanyagigényes.  Kis tápértékű, de kiválóétrendi hatású.

Hazai fajták

Spárgatökfajták: Alba, Indátlan fehér, Vecsési indás.

Patisszon: Óvári fehér.

Cukkini: Vitamin.

Alba: rövid indájú, bokor növekedésű, termése henger alakú, gyengén bordázott, átlagtömege: 4-5 kg, a legkorábban érő fajta.

Indátlan fehér: indátln, termése henger alakú, 2,5-3,0 kg-os, korai érésű, betegségekre nem fogékony.

Óvári fehér: indái 2-3 méterre elkúsznak, termése félgömb vagy lapított gömb alakú, tompán fogazott, fehér színű, a 4-15 cm-es termések a legértékesebbek.

Vecsési indás: erőteljes növekedésű hosszú indájú fajta, termése henger alakú, átlagtömege: 8-10 kg, közepes tenyészidejű.

Főzőtök termesztése
Főzőtök termesztése

Főzőtök vetése

Talaj-előkészítése: morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felületű, gyommentes területet készítünk elő. Vetés vagy palántázás előtt 2-3 héttel fészkeket készítünk a megfelelő sor- és tőtávolságra, és fészkenként 1-2 kg érett trágyát terítünk az aljára (Lehet 2-3 kg érett komposzt is).

Vetés ideje: április 10-20. között, fészkenként 3-5 db maggal. Sor és tőtávolság: 100 x 100 cm, patisszonnál 100 x 50 cm.

Gondozás

Talajmunka: talajfelszín porhanyítása, gaztalanítás. 1-2 lombleveles korban tőbeállítást végzünk.

Öntözés: az öntözést meghálálja. A tenyészidőszak alatt 2-3-szor öntözzük meg nagyadagú vízmennyiséggel.

Növényvédelem: Leggyakrabban előforduló betegsége: peronoszpóra – védekezés réztartalmú szerrel.

Szedés

Különböző érettségi fokokban szedhetjük, ízlés szerint, a virágzástól számított 10-14 nap múlva. Terméstömege eléri az 1-2 kg-ot.

Tárolhatóság

A tök érettségi fokától függően különböző az eltarthatósága. A teljesen érett spárgatököt hűvös helyen hosszabb ideig eltarthatjuk.