Kékcsengő (Hyacinthoides)

Kékcsengő (Hyacinthoides)

A terebélyes hagymás kékcsengő kék szőnyeget alkot a fák alatt.

Kékcsengő fajták jellemzői

A hagymás csillagvirág vadon nő Közép- és Nyugat-Európa ritkás erdeiben és cserjéseiben, ezért a kertben is félárnyékos vagy árnyékos, nem túlzottan száraz helyet igényel. A csillagvirág (Scilia) nemzetségtől, ahova korábban növénytanilag sorolták ezeket a fajokat, annyiban különbözik a ma kékcsengő (Hyacinthoides) néven ismert nemzetség, hogy hagymái minden évben elhalnak, és helyüket sarjhagymák veszik át.

A kékcsengő nemzetségbe három faj tartozik. Mindhárom szálas tőleveleket és laza fürtökben csüngő, kék virágharangokat hoz. Magasságuk 15-40 cm.

Spanyol kékcsengő

A spanyol kékcsengő (Hyacinthoides bispanica) legfeljebb tizenöt visszahajló csücskű virágból álló, piramis alakú virágfürtjei május végétől június elejéig nyílnak. Az alapfajta virágainak színea világostól az ibolyakékig terjed. Létezik azonban több más színű tenyésztett változat is, így az ‘Alba Maxima’ (hófehér), a ‘White Triumphator’ (hófehér), a ‘La Grandesse. (fehér), a ‘Dainty Maid’ (mély bíborrózsaszín), a ‘Queen of the Pink’ (sötét rózsaszín), a ‘Danube’ (sötétkék) és az ‘Excelsior’ (mélykék).

Olasz kékcsengő

Az olasz kékcsengő (Nyadnthoides italica) kicsi, enyhe illatú virágharangjai májusban nyílnak. Színük a világoskéktől a kékesliláig terjed, és legfeljebb harmincasával ülnek egy-egy száron.

Angol kékcsengő

Az angol kékcsengő (Hyacinthoides non-scripta) nagyon kedvelt Nagy-Britanniában, ahol gyakran alkot kék felületeket a rododendronok között. Áprilistól májusig nyíló, enyhe illatú fürtjeit kevesebb virág alkotja. Színük lehet ibolyakék, fehér vagy rózsaszín.

Kékcsengő ültetése

Félárnyékos és árnyékos helyen szépen virágzik. Fák alatti elvadításra mindhárom faj alkalmas. Rövid idő alatt vastag virágszőnyeget képeznek. Árnyékos virágágyak keretezésére is használhatjuk. A tiszta fajok azonban gondot okozhatnak, hiszen magjaikat elszórva szaporodnak.

Mit ültessünk mellé?

Varázslatos társnövényei a tavasszal virágzó fajok, például az európai kakasmandikó (Erythronium dens-canis) , a foltos kontyvirág (Arum nulaaatum), a nagy szívvirág (Dicentra spectabilis) és a nagyvirágú tündérvirág (Epimedium grandijlorum).

A páfrányok – pl. a saspáfrány Pteridium aquilinum) – klasszikus társnövények a rododendronok és azáleák között.

Ültetés lépései

Ültetés: szeptembertől októberig.

1. Lombos fák alatt ásóval vágjunk a gyepszőnyegbe négyszögletes darabokat, és hajtsuk fel őket.

2. Lazítsuk meg a földet ásóvillával, és keverjünk bele egy lapát komposztot. Ne sértsük meg a fák gyökereit.

3. A hagymákat csúcsukkal felfelé, 10 cm mélyre, egymástól 15-20 cm-re ültessük el. Ne sértsük meg csupasz külső héjukat.

4. Hajtsuk vissza a gyeptéglákat. Enyhén nyomkodjuk le őket, és kiadósan öntözzük meg. Karókkal jelöljük az ültetés helyét.

5. Amint tavasszal megjelennek az első hajtáscsúcsok, vékony rétegben terítsünk szét komposztot.

Szaporításhoz nyáron ássuk ki a begyökeresedett hagymacsomókat, osszuk szét őket vagy vegyünk le sarjhagymákat, és ültessük el.

Kékcsengő gondozása

Félárnyék, árnyékos helyet kedvel. Ideális a hűvös hely, ahol magas a levegő páratartalma. Humuszos, nyirkos talajt igényel. Inkább az enyhén savanyú talajt kedveli, és elsősorban tavasszal nyirkosságot igényel. Megfelel az agyagos komposzttalaj.

Tavasz – gondozás

Tartós tavaszi szárazságban öntözzünk. A begyökeresedett növények körül takarjuk a talajt komposzttal.

Nyár – gondozás és tőosztás

Távolítsuk el az elvirágzott részeket, ha meg akarjuk akadályozni, hogy a növény magjait elszórva szaporodjon. és nem akarunk magot gyűjteni róla. Szaporításhoz nyáron ásóvillával óvatosan vegyük ki az idős bokrokat, osszuk szét, majd azonnal ültessük el őket Újra.

Ősz – vetés és ültetés

Az érett magokat gyűjtsük be, és azonnal vessük el a kertben, közvetlenül az ágyásba. Szeptemberben vagy októberben a hagymákat kb. 10 cm mélyre, egymástól 15-20 cm-re ültessük el.

Kártevők és betegségek

A hagymatő-rothadás gombás betegség. Akkor jelentkezhet, ha sérülések vannak a hagymán. Fekete rothadó helyek keletkeznek, a hagymák alig hoznak gyökereket. A növényeket semmisítsük meg. Arra a helyre legkorábban öt év múlva ültessünk hagymás növényeket.