Fűszer- és gyógynövény

A francia tárkony (artemisia dracunculus) termesztése

A francia tárkony klasszikus fűszernövény. Az olasz és a francia konyha nélkülözhetetlen fűszere, de nálunk is használják különféle húsételek ízesítésére.

A tárkony jellemzői

A francia tárkonyt már régóta az egyik legfinomabb fűszernek tartják, különösen jellemző ez a francia konyhára. Valódi tárkonynak is hívják, ellentétben orosz változatával, amelyet az ínyencek hamis tárkonynak neveznek. A két faj nagyon hasonlít egymásra.

Fűszernövény a kertbe és az erkélyre

A francia tárkony védett veteményesben, de az erkélyen vagy a teraszon is jól fejlődik. Ahhoz, hogy megfelelően növekedhessen, ültessük nagy cserépbe, ebben ugyanis több gyökérsarjat képez. Télen védjük a fagyoktól, főként akkor, ha nincsen hótakaró.

Frissen használjuk fel

A francia tárkonnyal sok ételt tehetünk ízletesebbé, többet, mint amennyit a szakácskönyvek ajánlanak. Nyugodtan kísérletezhetünk, Felhasználhatjuk salátákhoz, hal-, bárány- és tyúkhús ízesítésére és tészták önteteihez. Tárkonyággal ízletesebbé tehetjük az ecetet és az olajat is. Uborka mellé is gyakran teszik. Mindig jó, ha van otthon friss tárkonyunk.

Téli fűszer

A francia tárkonyt megszárítva is felhasználhatjuk. Az idény végén vágjuk le a szükséges mennyiséget, kössük csokorba, majd árnyékos, levegős helyen szárítsuk meg. A megszárított leveleket tegyük jól záródó üvegbe.

A finom csúcsi hajtásokat vágjuk le fűszerezéshez, ezáltal a növény is bokrosabb lesz.

Sűrű ágú bokor

Ha a hajtáscsúcsokat rendszeresen levágjuk, a növény gyorsan elágazik, és terebélyesedni kezd. Egy háztartás ellátására egy tő általában elegendő, de jó, ha a kertbe többet is ültetünk, mert így nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik bokor áttelel.

A tárkony hatóanyagai

A francia tárkony az éterikus olajok mellett cserző- és keserű anyagokat is tartalmaz. Étvágyjavító és vízhajtó hatású, segíti az emésztést. Magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően különösen alkalmas sószegény diétás ételek fűszerezésére.

A tárkony igényei, gondozása

A francia tárkony akár egy méter magasra is megnő. Orosz rokona erősebb növekedésű, de aromája gyengébb. Leveleik sötétzöldek.

Virágzás

Nálunk csak igen meleg nyarakon virágzik. Apró zöldes virágai a szárak csúcsi részén helyezkednek el. Maguk a virágok nem illatosak, de az egész növény kellemes fűszeres illatot áraszt.

Fény és hőmérséklet

Védett, napos helyet igényel. Szeles, hideg helyen nem fejlődik megfelelően. Fagyérzékeny, ezért télen takarjuk le. Cserépben vagy erkélyen virágládában is jó érzi magát.

Öntözés

A szokásos módon öntözzük. A cserépben vagy virágládában nevelt egyedek nyáron tápoldatot is kaphatnak.

Föld

Ha a gyökerek már átszőtték a földlabdát, tavasszal vagy nyár végén ültessük át. Általános virágföldben jól fejlődik.

Szaporítás

Dugványozással vagy tőosztással szaporítható.