Hagymás virágok

Tavaszi hagymás virágok

A kertben nevelt kakasmandikó, prérigyertya, recéshagymájú nőszirom és csillaghagyma tavasz végén, nyár elején virágzik, ám a szobanövényként előhajtatott példányok virágaiban már korábban gyönyörködhetünk.

Kicsi, mutatós hagymás virágok

A sáfrányt és a téltemetőt bizonyára mindenki ismeri, ám ezeken kívül számos olyan apró hagymás és gumós növény létezik, melyek segítségével már télen tavaszi hangulatot varázsolhatunk a lakásba. Közülük választottam ki négy, könnyen nevelhető fajt.

Kakasmandikó (Erythronium dens-canis)

Ez a liliomfélék családjába tartozó hagymás növény Észak-Amerikából származik, ahol számos Erythronium-faj él. A kakasmandikó azonban Dél-Európa hegyvidékein is megtalálható, nemegyszer a ciklámen tőszomszédságában. Kora tavasszal jelennek meg jellegzetes levelei, melyek a legtöbb faj esetében foltosak.

Április-májusban, amikor melegebbre fordul az idő, a levelek közepén kifejlődik a virágkezdemény, és nemsokára megjelennek a fehér, lilás rózsaszín vagy piros, hátrahajló szirmú, apró virágok is.

Tartósságuk a hőmérséklettől függ. Igaz ez természetesen a lakásban előnevelt növényekre is: minél hűvösebb a levegő, annál tovább élnek. Mivel a kakasmandikó erdei növény, növekedéséhez félárnyékos vagy árnyékos hely, humuszban gazdag, nedves, lehetőleg teljesen mészmentes talaj szükséges.

Kakasmandikó (Erythronium dens-canis)

Kakasmandikó hagyma hajtatása

Ha otthonunkban szeretnénk virágzó növényeket látni, egy enyhe kora tavaszi fagymentes napon ássunk ki néhány apró hagymát a kertben. Lehetőleg olyanokat válasszunk, amelyeken már láthatóak a rügykezdemények.

A hagymákat ültessük földdel teli cserépbe, és állítsuk világos meleg, de közvetlen napsütéstől védett helyre. Néhány hét elteltével láthatóvá válnak a levelek, 1-2 héttel később pedig a virágok. Ekkor a növényeket tegyük hűvös helyre, hogy a virágzás 3-4 hétig tartson.

Prérigyertya (Camassia)

A prérigyertya nem tartozik a törpe növények közé. Sokkal inkább nevezhetjük dekoratív tavaszi növénynek, amely különösen akkor mutatós, ha nagyobb cserépben vagy dézsában neveljük. Mivel nem szabad túl gyakran átültetni, előnevelés esetén válasszuk az alábbi két lehetőség valamelyikét.

Vagy minden évben, február közepén új hagymákat ásunk ki, és a szobában hajtatjuk, virágzás után pedig visszaültetjük a kertbe. Itt néhány évig a helyükön hagyjuk őket, míg újra sorra nem kerülnek.

A másik módszer az, hogy cserepestől besüllyesztjük a hagymákat a virágágyásba, azzal együtt visszük be a szobába hajtatni, majd ismét cseréppel együtt kiültetjük.

A prérigyertya virágzatának alakja a jácintéra hasonlít.

A prérigyertya hajtatása

A szobában állítsuk a cserepet meleg és világos, de közvetlen napsütéstől védett helyre. Földje legyen nyirkos. Az első zöld hajtások megjelenése után rövidesen láthatóvá válik a gyertyaszerű virágzat.  A csillag alakú, kék különböző árnyalataiban tündöklő virágok csoportosan ülnek a hosszú tőkocsány végén.

Idővel az anyahagyma körül számos fiókhagyma képződik, és így nemsokára egész csokor prérigyertya díszíti a kertet. A növényt virágzás után tartsuk szárazon, télen pedig gondoskodjunk fagyvédelemről, különösen zord időjárás esetén.

Recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata)

A megszokott íriszfajokkal ellentétben ez a faj valódi törpe növény: nemigen nő 10-15 cm-nél magasabbra. Az első tavaszi virágok egyikeként március-áprilisban virágzik.

A hagymákat növesztő íriszfajok közé tartozik (vannak ugyanis olyanok, amelyek gumót fejlesztenek). Nagyobb testvéreihez hasonlóan ez a növény is a napos helyet és a könnyű, porhanyós talajt kedveli. Több rokonával ellentétben nincs szüksége téli védelemre.

Levelei már igen korán, olykor hóolvadás előtt megjelennek. A merev, fűszerű levelek szorosan körülveszik és védik a virágkezdeményt. Több fajtája létezik, melyeknek virágai a kék különböző árnyalataiban pompáznak.

Több egymás mellé ültetett recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata) igen tetszetős látványt nyújt.

Hajtatás a lakásban

Ősszel ültessünk több hagymát föld és homok keverékével teli cserépbe, és ássuk be a kert talajába. Jelöljük meg a helyét. A cserepet január-februárban emeljük ki, és vigyük a meleg lakásba. Néhány hét múlva megjelennek az első zöld hajtások.

A növényt, a többihez hasonlóan, rendszeresen öntözzük. Az első szép színű, kellemes illatot árasztó virágokban már március elején gyönyörködhetünk.

Egyvirágú csillaghagyma (Ipheion uniflorum)

E dísznövényt különféle latin neveken (Ipheion, Brodiaea vagy Triteleila) árusítják az üzletek.

A csillaghagyma meglehetősen ritka hagymás növény, amely a kertben helytől függően 20-30 cm magasra nő, és április-májusban hozza világoskék vagy fehéres, csillag alakú virágait. Ha a hagymákat elég sűrűn ültetjük, a vékony, fűszerű levelek tömött párnát alkotnak.

Hajtatás a lakásban

A hagymákat már szeptember elején el kell ültetni. Ha a lakásban szeretnénk élvezni a virágzást, akkor ültessük ezeket rögtön cserépbe, és teleltessük hűvös üvegházban vagy verandán. Az első hajtások megjelenésekor vigyük be a cserepeket a lakásba, és állítsuk őket napos helyre.