Frézia virág hagyma ültetése, gondozása

A fréziák minden kert gyönyörű kiegészítői, akár ágyásokban neveljük, akár cserepes növényként. Több száz hibrid és fajta kapható vegyes vagy egyszínű változatban a sötétlilától a liláig, a pirosig, a narancssárgáig, a sárgáig, a rózsaszínig, a fehérig és a különböző kétszínűekig.

Frézia jellemzői

Az eredetileg a Jóreménység Fokáról származó fréziáknak rengeteg különböző hibridjét nemesítették ki, így virágai ma már rózsaszín, lila, narancssárga, piros, arany, halványsárga és krémfehér színben is kaphatók. A piros mélyebb árnyalataiban és a narancssárgában pompázó virágoknak nincs meg a fajra jellemző sajátos kábító illatuk, ezért, ha illatozó virágra vágyunk, válasszuk a fehéret és a citromsárgát.

A virágok a hosszú keskeny levelek felett drótszerű szárakon nyugszanak, amelyek könnyen elgörbülnek, ha nem támasztjuk meg őket. Támaszték gyanánt használjunk a levelek közt könnyen elrejthető kisebb karót és rafiát.

A legtöbb hibrid télen és kora tavasszal virágzik. Cserepes növényként könnyen tarthatók, és több héten át virágoznak. Nem fagyállóak, védeni kell őket.

Frézia hagyma

Kaphatók speciálisan előkészített frézia hagymagumók (speciális szaporító gyökerek, hasonlóak a virághagymákhoz), ezeket “visszatartják”, hogy nyáron virágozzanak; előfordulhat, hogy ezeknek a növényeknek a szobahőmérséklet túl magas, de a teraszon vagy az erkélyen sikerrel nevelhetjük őket. Ültessük ki a visszatartott hagymagumókat április közepén, ha azt akarjuk, hogy nyáron virágozzanak.

Frézia menyasszonyi csokor

A frézia igényei, gondozása

A sikeres virágzás érdekében a beállt növényeket 13-14 °C-os hőmérsékleten tartsuk. A mag csírázáshoz 20 °C-ot igényel.

Fény

A fréziának naponta legalább 4 órányi közvetlen napsütésre van szüksége; nagyon fontos a jó szellőzés. A csírázó magokat tartsuk árnyékban.

Öntözés és páratartalom

Folyamatosan öntözzük a téli növekedési időszakban, hogy földje nyirkos maradjon. Ha levelei elfonnyadtak, hagyjuk abba az öntözést, és várjuk meg, míg azok egészen elszáradnak, mielőtt a növényt tárolni hűvös, száraz helyre tesszük.

Hűvös, száraz, szellős környezetet igényel. Ha ez adott, nincs  szükség külön párásításra; nagy melegben permetezzük le korán reggel vízzel a leveleket, és várjunk, míg megszárad, mielőtt kitesszük a közvetlen napfénybe.

Tápanyag

Tápláljuk havonta virágos szobanövényekhez való növénytáppal a bimbók színesedéséig. Ebben a szakaszban a táplálék hiánya azt eredményezheti, hogy a növekedési időszak végén újonnan fejlődött hagymagumók a következő évben használhatatlanok lesznek.

Frézia ültetése

Az új hagymagumók a régiek mellett fejlődnek. Gyűjtsük össze  őket, és tároljuk száraz helyen a következő ültetésig. Ha magról szaporítjuk a fréziát, dörzsöljük össze a magokat, hogy a külső fedőréteget eltávolítsuk őket 24 órán át vízben. A virágzás 6 hónappal a vetés után esedékes, de nagy melegben későbbre tolódhat.

Frézia ültetése cserépbe

A hagymagumókat augusztusban ültessük el 2.5 cm mélyen jó vízelvezetésű földbe; a cserepeket hűvös helyen tartsuk, amíg el nem kezd hajtani (vagy a fagyveszély beálltáig), majd vigyük meleg helyiségbe. Ez 12 cm átmérőjű cserépbe kb. hat hagymagumót ültessünk.