Rózsák

Bazsarózsa; hatalmas élénk színű viráglabdák

Kora nyáron az egyik legcsodálatosabb látvány a kertben a virágzó bazsarózsa.

Bazsarózsa jellemzői

A szebbnél szebb bazsarózsákat három nagy csoportba soroljuk.

1. Illatos bazsarózsák

Az illatos bazsarózsák (paeonia lactiflora) több mint ezer éve ismert növények. Ma számtalan fajtájuk létezik. Válogathatunk az egyszerű, félig telt és telt; rózsaszín, sötétpiros vagy fehér virágú fajták között. Sok fajta kellemes illatú.

2. Bazsarózsa hibridek

A bazsarózsa hibridek a legújabb nemesítések eredményei. Hatalmas virágaik lenyűgöző látványt nyújtanak. Jó példa erre a krémszínű ‘Chalice’ fajta. A rózsaszín és piros virágú fajták között különösen szép árnyalatúakat találunk. Feltűnően mutatós a sötétsárga portokú, sárga virágú ‘Claire de Lune’.

Bazsarózsa hibrid ‘Claire de Lune’

3. Kerti bazsarózsa

A kerti bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis) korábban egyetlen vidéki kertből sem hiányozhattak. Ez a faj hazájában, az olasz Alpokban meszes talajon él, ezért mi is ilyen talajba ültessük.

A piros szín kedvelői válasszák a legismertebb fajt, a vérvörös színű, dupla virágú Paeonia officinalis ‘Rubra Plena’-t.

Kerti bazsarózsa ‘Rubra Plena”

Vágott virágnak akkor szedjük le, amikor a virág színe felismerhetővé válik a nyíló bimbón.

Bazsarózsa ültetése

A hosszú életű, bokros termetű bazsarózsa minden kert ékessége. Nagyobb kertben csoportosan telepítsük. A töveket fajtától függően 60-100 cm távolságra ültessük egymástól. Kisebb kertben a termetes évelő növény egymagában érvényesül a legjobban. Ültessük kerítés vagy déli házfal mellé. A virágágyásban többnyire a bazsarózsának jut a főszerep. Szép számmal akadnak olyan társfajok, amelyek kiemelik a szépségét.

Ültetés lépései

1. Ültetés előtt két héttel gereblyével dolgozzunk a talajba négyzetméterenként egy vödörnyi komposztot.

2. Ültetőkanállal ássunk sekély gödröt, amelyben elfér a gumós gyöktörzs.

3. A gyöktörzset úgy helyezzük az ültetőgödörbe, hogy a szemek 3 cm-rel a talaj szintje alá kerüljenek.

4. Töltsük fel a gödröt földdel. Ha a tő túl mélyre kerül, rosszul és lassan fejlődik.

5. Virágzás előtt karózzuk ki a magasra növő szárakat. Alig feltűnő, elágazó gallyak is megfelelnek a célnak.

Mit ültessünk mellé?

Ha szeretjük az élénk színeket, akkor sok örömünk telhet a bazsarózsában. Illik mellé az élénk színű bokros harangvirág vagy a szarkaláb. Elegáns hatást kelt, ha a piros bazsarózsát fehér vagy kék virágú szakállas nőszirommal társítjuk.

A kék árnyalatokban virágzó zsálya és a különféle színű díszhagymák is kiváló társnövények. Ősszel a bazsarózsa élénkzöld lombozata kiemeli az elé ültetett margitvirág és őszirózsa színét.

Ne ültessük át. A növény fejlődését elsősorban az veti vissza, ha az első 3-4 évben átültetjük.

Bazsarózsa gondozása

A bazsarózsákat kora ősszel vásároljuk meg. A gumószerűen megvastagodott gyöktörzs legyen sértetlen, a rügyek pedig jól felismerhetőek. Ne vegyünk olyan növényt, amelynek gyöktörzse penészes, sérült vagy kiszáradt.

Fényigénye

A vad fajok és a hibridek (fajták) is a napos helyet kedvelik.

Talaj és tápanyag

A bazsarózsa nem kedveli a pangó talajvizet és a tömörödött talajt. A vad fajok meszes talajban érzik jól magukat. Szárazság idején alaposan öntözzük.

Tavasszal adjunk a növénynek szerves trágyát (komposztot, csontlisztet) vagy nitrogénben szegény ásványi eredetű tápsót, hogy elősegítsük a rügyek kifejlődését.

Bazsarózsa szaporítása

A gumós gyöktörzset szeptemberben vágjuk darabokra éles késsel úgy, hogy minden új tövön legalább három egészséges hajtáskezdemény maradjon.

Teleltetés

A fiatal egyedeket takarjuk be fenyőgallyakkal. Lombot vagy fűnyesedéket  ne használjunk, mert gyengén szellőznek, és a rothadást okozó gombák megtelepednek alattuk.