Füvesítés

Fűnyesedék felhasználása, komposztálása

A fűnyesedék értékes szerves anyag, amelyet érdemes újra felhasználni a kertben.

Mit csináljak a lenyírt fűvel?

A lenyírt fű olyan szerves anyag, amely megfelelő feldolgozás után a kerti talaj és a növények hasznára válik. Nagyobb mennyiséghez késő tavasszal és kora nyáron juthatunk hozzá, amikor a gyep különösen gyorsan nő. Természetesen a nagyobb gyepfelület több nyiradékot ad, mint a kisebb.

A kis mennyiségű fűnyiradékot minden kertben értékessé tehetjük, hiszen kitűnően felhasználható komposztálásra vagy talajtakaráshoz. Nagyon kis kertekben, ahol kevés lehetőség van a komposztálásra, már a tervezésnél vegyük figyelembe a kerti hulladék éves mennyiségét. Ilyen esetekben ajánlatos csökkenteni a gyepfelület nagyságát, például kavics-, járólap- vagy klinkertégla-felületek kialakításával, hogy kevesebb nyiradék keletkezzen.

Gyakran nyírjuk a gyepet, nehogy a fűfélék kivirágozzanak. Az ágyások talajtakarásához használt fűnyiradékban ugyanis nem lehetnek fűmagok. A rendszeres fűnyírás további előnye, hogy a lenyírt fűszálak viszonylag rövidek, így a nyiradék gyorsabban szárad, és különösen laza talajtakarót nyerünk belőle.

Távolítsuk el a fűnyiradékot, miután megszáradt: gereblyézzük össze a lenyírt füvet kis halmokba. Ha a gyepen hagyjuk, sárga foltok keletkezhetnek alatta.

mit csináljak a lenyírt fűvel

Felhasználás

Trágyázás: leheletvékony rétegben hagyjuk a gyepen a nagyon rövid lenyírt füvet, amely visszaszolgáltatja a gyepnek a felélt tápanyagokat.

Talajtakarás: a fűnyiradék kiváló talajtakaró. Felhasználás előtt jól szárítsuk meg, mert az összetömörödő, nedves nyiradék nem engedi át a levegőt, és penészgombák telepedhetnek meg alatta. A szárított fűnyiradékot mindig vékonyan terítsük szét az ágyásokon, de gyakorta újítsuk meg a réteget.

Komposztálás: csak szárított fűnyiradékot használjunk, és vékony rétegben terítsük az egyéb anyagok közé. Még kedvezőbben zajlik a rothadási folyamat, ha a különböző szerves anyagokat külön gyűjtjük össze, majd egymással összekeverve tesszük a komposztra.

Ha javítani akarjuk az ágyások talaját, alkalmazzunk felületi komposztálást, amelyhez kitűnően felhasználhatjuk a fűnyiradékot. Az ágyás talaján keverjük össze a lenyírt füvet algamésszel, szaruliszttel és kőzetőrleménnyel, és terítsük szét. Könnyedén dolgozzuk bele a keveréket a talajba. Ennél az eljárásnál az ágyásban zajlik a rothadási folyamat

Fű komposztálása

1. Lehetőleg hetente nyírjuk le a gyepet, hogy a nyiradék rövid legyen, hiszen így gyorsabban rohad. Hagyjuk a gyepen megszáradni.

2. Ha megszáradt, gereblyézzük össze a lenyírt füvet. Ne hagyjuk a halmokat a gyepen, mert sárga foltok keletkezhetnek alattuk.

3. Alaposan keverjük össze a fűnyiradékot a többi komposztálható anyaggal. Adjunk hozzá algameszet, kőzetőrleményt és szarulisztet.

4. Tegyük a keveréket a komposztálóba. Vékony rétegben tegyünk közé és a tetejére fűnyiradékot.

fű komposztálása

Gondozás

Ha kosaras fűnyíróval dolgozunk, a lenyírt füvet ne gyűjtsük egyetlen nagy halomba, mert megrothad, és többé nem használható fel. Terítsük el a lenyírt füvet és többször forgassuk át, hogy kiszáradjon. Ha megszáradt, gyűjtsük össze, majd földdel és kőzetőrleménnyel elkeverve komposztáljuk.

Tavasz – komposztálás és talajtakarás

Tavasszal és kora nyáron különösen sok fűnyiradék keletkezik. Rétegenként vagy más anyagokkal keverve tegyük a komposztra, vagy takarjuk be vele a frissen beültetett ágyás talaját.

Nyár – talajtakarás és elhordás

Hetente nyírjuk a gyepet, és minden alkalommal használjuk fel a rövid fűnyiradékot talajtakaráshoz, hogy az ágyások kevésbé száradjanak ki a hőségben

Ősz – komposztálás és talajtakarás

Kedvező időszak a komposztkészítéshez. Használjuk fel a fűnyiradékot is. Takarjuk az évelők, rózsák és egyéb cserjék talaját komposzttal és fűnyiradékkal vagy lombbal.