Füvesítés

Gyephibák javítása

Megelőző gondozással és tervezéssel, zöld szőnyeg lesz a gyepből, és a fűnyírás is gyerekjáték.

Foltok a gyepen

Az öregebb gyep gyakran gyérebben nő és kevésbé takarja a talajt. A nehéz eszközök vagy a taposás hatására hamarosan kopott vagy tömörebb felületek alakulnak ki, amelyektől egyenetlen lesz a gyep. A hőmérséklet-különbségek is hatnak a gyepre. A késő téli váltakozó fagyás és olvadás ahhoz vezethet, hogy a talaj egyes részei megsüllyednek vagy kiemelkednek, és mélyedések vagy buckák alakulnak ki.

A vakondokok lyukakat ásnak, és földkupacokat hagynak maguk után a felszínen. Járataik mentén hosszanti kiemelkedések alakulnak ki a gyepen.

Megelőzés

Fontos a gyep kialakítását megelőző optimális talaj előkészítés. Mielőtt elültetnénk vagy elvetnénk a gyepet, távolítsuk el a feltalajt, majd egyengessük el és hengereljük simára az altalajt. Terítsük rá 15-20 cm vastag rétegben a feltalajt, és gereblyézzük simára.

Meggyökeresedett gyep esetén évenkénti trágyázással, szellőztetéssel erősítsük a gyepszőnyeget. Ha szükséges, végezzünk fejtrágyázást, és vessünk utána egy kevés magot, hogy a gyep egészséges maradjon.

Károk elhárítása

A foltok eltüntetésére ássunk ki egy 7,5 cm vastag földréteget, és hajtsuk vissza a gyeptégla három oldalát. Töltsük fel alatta földdel, vagy hordjuk le a földet attól függően, hogy domború vagy homorú az egyenetlenség. Hajtsuk vissza a gyeptéglát, és alaposan öntözzük meg, hogy jól meggyökeresedjen.

Ha a gazzal benőtt gyepen gyér foltok keletkeznek, ültessük be újra azt a területet. Távolítsuk el a gyepet. Toljuk félre a feltalajt. Hengereljük simára az altalajt, majd egyenletesen terítsük rá a feltalajt, és dolgozzunk bele bőségesen komposztot. Gereblyézzük simára, és ültessünk friss gyepszőnyeget vagy vessünk új fűmagokat.

Megfelelő gondozással megelőzhetjük a gyep károsodását. Rendszeresen trágyázzuk, öntözzük és levegőztessük a gyepet, hogy serkentsük a növekedését. Az egészséges, erős és vastag gyepet ruganyosabbnak érezzük a talpunk alatt. Az idővel kialakuló kisebb egyenetlenségeket is elrejti.

A vetési bagolylepke hernyója és a drótféreg pusztítása nyomán keletkezett kopár foltokat is megszüntethetjük: vegyünk speciális szert a kártevők ellen. Szaküzletben kérjünk tanácsot, és tartsuk be a gyártó utasításait.

Mélyedések megszüntetése

Lehetőség szerint tavasszal, ásóvillával vagy szegélyvágóval vágjuk be a mélyedést keresztalakban. A metszéspont a mélyedés középpontja legyen.

A megjelölt felület alatt lazítsuk meg a gyökereket. Óvatosan fordítsuk meg mind a négy részt. Tegyük szabaddá a mélyedést.

Szükség esetén töltsük fel a mélyedést feltalajjal. A rátöltött földet simítsuk és egyengessük el kultivátorral vagy ültetőkanállal.

Hajtsuk vissza a gyepdarabokat, és óvatosan tapossuk le. Ha szükséges, ismét emeljük fel őket, és töltsünk alájuk még földet. Öntözzük meg.

Gondozás

Tavasz – egyengetés

Egyengessük el a mélyedéseket és a halmokat, hogy a füvet ne nyírjuk tarra és ne tegyük tönkre a fűnyíró kését. Így nem fogunk megbotlani a gyepen. Alaposan öntözzük meg.

Nyár – trágyázás és nyírás

Terítsünk összetett műtrágyát a használati utasítás szerint. Így erősebb lesz a gyep, és kevésbé tűnnek fel az egyenetlenségek. Rendszeresen nyírjuk a gyepet.

Késő nyár – levegőztetés és egyengetés

Kisebb egyenetlenségek esetén használjunk üreges késű vertikulálót. A kiemelt földet aprítsuk fel a gereblyével és terítsük szét.  A nagyobb egyenetlenségeket ásóval egyengessük el.

Fontos

Hosszabb esőzés után, ha a talaj teleszívta magát vízzel. ne lépjünk a gyepre. Ha nehéz talicskát vagy fűnyírót tolunk a nedves gyepen, tömörödhet a talaj vagy barázdák alakulhatnak ki rajta. Ezt úgy akadályozhatjuk meg, hogy utakat alakítunk ki, amelyeken eljuthatunk a kert minden részébe úgy, hogy nem kell a fűre lépnünk.