Füvesítés

Fűmag vetése, füvesítés

Az: egészséges gyepfelület megteremtése a talaj előkészítésével és a gondos fűmagvetéssel kezdődik.

Fűmag kiválasztása

Akár rét, játszótér vagy zöld szőnyeg szerepét tölti be, a gyep mindenképpen a kert része. Ha már az előkészületeknél és a fűmagvetésnél figyelembe vesszük, mire szeretnénk használni a gyepet, megkönnyítjük a későbbi gondozást. A sokféle fűmagkeverékből válasszuk ki a megfelelőt, attól függően, hogy díszgyepnek, használatra, sportolásra vagy árnyékba szánjuk. Ne spóroljunk a fűmagon, mert a keverék minőségétől függnek a gyep tulajdonságai.

Előkészítés

A pázsitfüvek laza, morzsalékos, jó vízáteresztő talajon nőnek a legjobban. Szakítsunk időt a talaj előkészítésére.

A nehéz, pangó vizes talajt homok hozzákeverésével lazíthatjuk fel. A fűmag elvetése előtt ősszel terítsünk szét zöldtrágyát. Ehhez szeptemberben vessünk hüvelyesekből álló keveréket, amely télen lefagy. A maradékot a következő áprilisban gereblyézzük le. A laza, homokos talajt komposzt beforgatásával javíthatjuk.

Árnyékban vagy nagyon magas fák gyökereivel versengve a fű rosszul fejlődik. Ilyen helyekre válasszunk speciális, árnyékba való fűmagkeveréket, vagy telepítsünk talajtakaró növényeket.

füvesítés

Vetés

Fűmagvetéshez a legjobb időszak, amikor hosszabb szárazságot követően esni kezd az eső. Amikor a magok már nyirkosak, csírázásig: körülbelül 2-3 hétig nem szabad kiszáradniuk. Ne takarékoskodjunk a vetés sűrűségénél sem. A túlságosan vékonyan vetett füvet könnyen elnyomják a csírázó gyomnövények. Tartsuk be a fűmag csomagolásán olvasható használati utasítást, a szórókocsit ennek megfelelően állítsuk be.

Az első fűnyírás előtt legfeljebb 10 cm-re hagyjuk megnőni az új gyepet. A nyírás serkenti a tömött növekedést; könnyű géppel végezzük.

Vetési felület előkészítése

1. A kötött talajt vetés előtt talajmaróval lazítsuk fel. A nagyon kötött talajhoz adjunk homokot.

2. Egyengessük el a talajt. Távolítsuk el a nagy köveket, gyökereket és gyomokat. Dolgozzunk be komposztföldet.

3. Simítsuk le gereblyével, a földgödröket aprítsuk szét. Ezáltal javítjuk a beágyazódást és a csírázást.

4. Töltsünk indítótrágyát a szórókocsiba, és terítsük szét a használati utasításnak megfelelően. Ez ellátja a fiatal fűszálakat tápanyagokkal.

TIPP: A bevetett felületet letakarhatjuk speciális fóliával, hogy a magokat védjük a madaraktól és meggyorsítsuk a csírázást. Ez a kertészeti szaküzletekben kapható porózus szövet jól átereszti a levegőt, a fényt és a nedvességet.

Fűmagvetés lépései

1. Egyenletes vetéshez használjunk szórókocsit. Négyzetméterenként kb. 15-20 g fűmag szükséges.

2. A bevetett felületet keresztben és hosszában hengergessük le vagy speciális eszközzel boronáljuk át.

3. A magokat ne hagyjuk kiszáradni. Ha kevés eső esik, 2-3 hétig naponta locsoljuk a felületet.

Gyep gondozása

Az újonnan vetett gyepre lehetőleg ne lépjünk, amíg nem lehet nyírni. Az első nyírást akkor végezzük, amikor a fű magassága mintegy 10 cm. Hozzávetőleg 3-4 cm-re vágjuk vissza. Ügyeljünk arra, hogy a kések élesek legyenek, mert az életlen kés kitépheti a földből a fiatal magoncokat.

Ha vetéskor nem terítettünk szét trágyát, 2-3 héttel később trágyázzunk lassan lebomló műtrágyával. Ha a régi gyepfelületen keletkezett foltokat szeretnénk kijavítani, ugyanúgy járjunk el, mint az új gyepnél: készítsük elő a talajt, trágyázzunk, szórjuk szét a magokat, hengergessük le és végül – szükség esetén – locsoljuk meg.

Kerti naptár

Tavasz – vetés

A fűmagvetés optimális ideje április végétől – a talaj és a levegő felmelegedésétől – augusztus végéig tart.

Nyár – gondozás

A fiatal gyep intenzív gondozást igényel. Öntözéssel tartsuk a talajt egyenletesen nyirkosan. Az első nyírást könnyű géppel végezzük.

Ősz – előkészítés

A tavaszi vetés előtt a kötött talajt ilyenkor készítsük elő. Forgassunk bele homokot, hogy jobban áteressze a vizet, majd vessünk mélyen gyökerező zöldtrágyát. Tavasszal takarítsuk el.

+1 hasznos tipp

Ha a gyep nagyon megsínylette a kemény telet. tavasszal alaposan húzzuk át fogasgereblyével, hogy eltávolítsuk az öreg, megfilcesedett részeket. Ezután szórókocsival hordjunk fel gyeptrágyát, végül az egész felületet szórjuk be fűmaggal. Öntözzük meg és tartsuk nyirkosan.