Füvesítés

Dús, zöld gyep titka

Néhány, egyszerű módszerrel gyepünk egész évben egészséges és zöld lesz.

Hasznos tanácsok

A gyep csak akkor üde zöld színű, ha egészséges.

Zöld szín

Az egészséges gyep mélyzöld színét a klorofill nevű növényi festékanyag adja, amely lehetővé teszi a növények fotoszintézisét és anyagcsere háztartását. Az üde zöld szín arról tanúskodik, hogy a gyep optimális mértékben kap fényt, tápanyagokat és nedvességet.

Jó fűmagkeverék

A szaküzletekben kapható fűmag rendszerint különböző fűfélék keveréke, amelyek bizonyos igényekhez és feltételekhez igazodnak. Lehető1eg több fűfaj és -fajta keverékét válasszuk. E sokféleség biztosítja, hogy az egyik faj vagy fajta megbetegedése nem károsítja az egész gyepfelületet. Ha kertünkben ritkássá válik a gyep, vessünk újra a legújabb fajtákból álló keverékkel, mert ezek többnyire ellenállók a betegségekkel és a kártevőkkel szemben.

A sárgászöld szín és a gyenge növekedés tápanyaghiányra utal, amelyet gyorsan ható tápoldattal szüntethetünk meg. Permetezzük szét a szert. Egy-két hét múlva a gyep ismét üde zöld lesz és gyorsabban nő.

Egészséges gyep

A növekedési szakaszban a gyep sok tápanyagot igényel. Kezdjük úgy az idényt, hogy lassan lebomló műtrágya-granulátumot terítünk szét, amely több héten át biztosítja az összes fontos tápanyagot.

Öntözzük a gyepet száraz időben, különben hamar megbarnul. Vízhiány esetén elszáradnak a fűszálak. Ha újra nedvességet kap a fű, ismét kihajt. Tartós kánikulában öntözzük hetente és nagyon kiadósan, mert így a fűszálak mély gyökérzetet növesztenek. Ez sokkal jobb, mintha naponta csak egy kicsit locsolnánk. A vágásmagasságot tartsuk 3-5 cm között. Ha megfelelő nyirkosság mellett is barna részek vannak a gyepen, az gombás megbetegedésre utalhat.

gyep felülvetés
gyep felülvetés

Zöld gyep gondozása

Kétévenként ellenőrizzük a talaj pH-értékét (6,5-7,2). A lúgos talajra szórjunk szuperfoszfátot (20g/m2), a savanyúra algameszet (50 g/m2).

Fejtrágyázás. Ősszel vagy tavasszal terítsünk szét a gyepen komposztot, aprított leveleket vagy érett humuszt, hogy serkentsük a humuszképződést.

Levegőztessük a gyepet két-három évenként tavasszal vagy ősszel. Fogasgereblyével lazítsuk fel a kötött talajt.

Rendszeresen nyírjuk a füvet tavasztól őszig. A fűnyiradékot ne hagyjuk a gyepen, mert a kialakuló nedves környezet kedvez a gombabetegségeknek.

Ideális fűmagasság

A gyep szépsége és egészsége a vágási magasságtól is függ, amelynek igazodnia kell a fűfélék fajához, a fűkeverékhez és az időjáráshoz. A díszgyepet legfeljebb 2-3 cm-re nyírjuk, így fejlődnek a legjobban e keverékek fűféléi. Az általános gyep magasságát legjobb, ha 3-5 cm-en tartjuk. Forró, száraz időszakokban hagyjuk hosszabbra a füvet. Így a talaj több árnyékot kap és lassabban szárad ki. Kisebb a veszélye, hogy a fű kiszárad, és a gyep filcesedni kezd.

Éves gondozás

Kora ősz – gondozás

Kedvező időszak a pótvetésre. Terítsünk szét lassan lebomló műtrágyát, majd öntözzük a gyepet körülbelül egy órán át. Két-három évenként levegőztessük a talajt, három-négy évenként végezzünkk fejtrágyázást.

Tavasz – vetés és trágyázás

Terítsünk szét lassan lebomló műtrágyát, majd kiadósan öntözzük meg a gyepet. Szükség esetén végezzünk pótvetést és lazítsuk fel a gyeplemezt. Ellenőrizzük, és szükség esetén javítsuk a talaj pH-értéket.

Nyár – nyírás és öntözés

Rendszeresen nyírjuk és száraz időben öntözzük a gyepet.

Fomtos! A fülledt hőség és a pára megterhelheti a  fiatal fűmagoncokat. Ezért a kikopott helyeket lehetőleg ne nyáron javítsuk pótvetéssel. Ha tavasszal vagy ősszel vetés után nagyon meleg van, a bevetett helyeket fedjük be fóliával, és gyakran öntözzünk.

Gyep ápolása

Csak akkor lépjünk a gyepre, ha muszáj. Az állandó taposás tömöríti a talajt, és ez károsan hat a gyökérfejlődésre. A fű rosszul nő, foltok keletkeznek rajta. Télen a taposás károsítja a megfagyott fűszálakat.

Négy-hat hetenként levegőztessük az erősen igénybevett gyepfelületet. Ehhez speciális stoplis cipő kapható. A szegek hossza legalább 5 cm legyen, hogy a levegő jól átjárja a gyepet.

A vékony gyökerű fűmagoncok egyenletes nyirkosságot igényelnek. A csírázást követő első hetekben gyakran és felületesen locsoljunk. hogy a talaj felső rétege nyirkos legyen, de ne szívja meg magát vízzel. Egy-két naponta ellenőrizzük, igényel- e vizet a talaj. Hat hét elteltével ritkábban, de kiadósabban öntözzünk.

Gyep felülvetés

1. Nyírjuk a füvet rövidebbre. Gereblyézzük ki az összecsomósodott szálakat és a lehullott növényi részeket.

2. Terítsük szét a fűmagot. A szórókocsit állítsuk be a csomagoláson megadott mennyiségre.

3. Enyhe vízsugárral, alaposan öntözzünk. A bevetett területet a fű csírázásáig tartsuk egyenletesen nyirkosan.