Kerti növények

Fürtös fáklyaliliom (Kniphofia uvaria)

A fáklyaliliom szép és különleges növény. A hosszú, keskeny levelekből álló tőlevélrózsából nyár végén magas szár fejlődik, ennek végén helyezkednek el a virágok.

Fürtös fáklyaliliom jellemzői

A fürtös fáklyaliliom (Kniphofia uvaria) a legtöbb kertben megtalálható és ismert dísznövény. Ritkábban fordul elő erkélyek, teraszok dézsás növényeként, bár igen érdekes évelő növény, melynek különlegessége leginkább virágzáskor tűnik fel. Az izzó sárga, tűzpiros vagy narancsszínű virágok kellemes színfoltot visznek környezetükbe. Egy tövön gyakran igen sok virágzó hajtás fejlődik.

A fáklyaliliom eredetileg Dél-Afrika magasan fekvő vidékeiről származik. Eredeti termőhelyén, ahol a talaj köves és jó vízáteresztő képességű, nagy területet borít. A növény keskeny, szálas levelei tőlevélrózsából fejlődnek.

A tömött virágzatot alkotó csőszerű virágok a tőkelevélrózsából magasra kinövő, csupasz szár végén ülnek. Az első virágok nyár végén jelennek meg, és mintegy 2-3 hétig nyílnak. A csüngő fáklyaliliom alacsony növények társaságában érvényesül a legjobban, melyek nem korlátozzák növekedését, és nem csökkentik a látvány szépségét.

A csüngő fáklyaliliom magassága fajonként és fajtánként eltérő, 60-150 cm között változik.

Fürtös fáklyaliliom gondozása

A fáklyaliliom világos, napos helyet igényel. Félárnyékban rosszul fejlődik, vékony marad, és alig virágzik. Nem minden fajtája télálló, ezért ajánlott a tövek késő őszi takarása.

Öntözés, föld és tápanyag igénye

A növekedési időszakban hosszú szárazság esetén öntözni kell. Télen óvjuk a túlzott nedvességtől. Tavasszal és nyáron 2-3 alkalommal trágyázzuk.

Laza, jó vízáteresztő képességű talajt használjunk, legjobb, ha azt kaviccsal keverjük.

A virágágyi növényeket nem kell átültetni, a cserepeseknél ajánlott az időnkénti tőosztás.

A fáklyaliliom a kertben egymagában és csoportosan ültetve is jól mutat. Társíthatjuk levendulával, fátyolvirággal és más alacsony évelőkkel. Ha cserépben tartjuk, ültethetünk mellé más növényeket is.

Fürtös fáklyaliliom szaporítása

A fáklyaliliomot még hobbikertészek is könnyen szaporíthatják. Ha elegendő hely áll rendelkezésünkre, érdemes megpróbálkozni vele.

Tőosztás

Néhány év után a jelentős méretűre nőtt növényt célszerű több tőre osztani, erre legalkalmasabb az ősz, az elvirágzást követő időszak.

Óvatosan vegyük ki a növényt a talajból, éles késsel vagy ollóval válasszuk szét a tövet több részre. A következő őszig ültessük a szétosztott részeket védett, napos helyre. Csak ezt követően kerüljenek újabb átültetéssel végleges helyükre.

Sarjak

Amennyiben a növény sarjakat képez, azokat óvatosan eltávolíthatjuk, és elültethetjük. Legjobb először hidegtől és nedvességtől védett, homokkal teli szaporítóládába helyezni őket. E célra üveggel fedett ágyás is megfelel. Évekig tart, amíg a sarjak elérik a kiültetésre alkalmas méretet.