Kerti növények

Fűzfa fajták (salix)

A füzek között nagy és kis kertekbe is találunk szép formájú fajtákat.

Fűzfa jellemzői

A füzek lombhullató fák vagy bokrok, amelyek bármilyen, kissé nyirkos talajon megélnek. Sekélyen a talajfelszín alatt messzire nyúló gyökereik segítik a vízpartok és a rézsűk megkötését. Kertbe a mintegy 500 faj közül csak a legmutatósabbakat ültetik. Kedves barkavirágzataik a tavasz első hírnökei közé tartoznak.

A fehér fűz (Salix alba) 25 m magasra növő, nálunk is honos faj, amelynek ugyancsak magas növekedésű változatait elsősorban a kertépítészetben és parkokban alkalmazzák. Festői szépségű az Európai szomorúfűz salix alba ‘Tristis’ és a ‘Tristis Resistenta’ fajta, amelyet hosszan a földre hajló ágai miatt szomorúfűznek nevezünk.

A kecskefűz (Salix caprea) szintén honos növény, amely a valamivel szárazabb talajt is elviseli. 3-8 m magasra nő, kis fává vagy nagyméretű bokorrá fejlődik. Márciustól áprilisig láthatók rajta a kedvelt barkák. Fajtái közül a ‘Mas’ (porzós virágú kecskefűz) nemesített változat. A ‘Pendula’ fajta (szomorú kecskefűz) magas-törzsre oltott 1,5 m magas fácska, amelynek ágai széles ívben a földre hajlanak. Hajtásain csak akkor jelennek meg rendszeresen a barkák, ha virágzás után néhány szemre visszavágjuk őket.

A kaukázusi fűz (Salix acutifolia ‘Pendulifolia’) mutatós díszcserje, szélesen elhajló oldalhajtásokkal és csaknem 6 cm hosszú, már februárban megjelenő barkákkal. 4-6 m magas bokorrá fejlődik, fényes lombozata vízszintesen lehajlik.

A spirálfűz (Salix matsudana ‘Tortuosa’) egy 6-8 m magasra növő fűz változat, amelynek csavarodott ágai télen is festői látványt nyújtanak.

A csigolyafűz (Salix purpurea) 2-6 m széles cserje. Alig elágazó hajtásait kosárfonásra használják.

A kosárkötő fűz (Salix viminalis) 5-8 m magasra növő bokor. Puha vesszői ugyancsak kiválóan használhatók kosárfonáshoz.

A kúszó fűz (Salix repens) 0,3-1 m magasra növő talajtakaró cserje. Hajtásainak vége kissé felemelkedik a talajról.

A dárdás fűz (Salix hastata ‘Wehrhahnii’) különleges formájú, 1 – 1,8 m magas, sűrű ágrendszerű bokorfűz.

Japán fűz (Salix integra) ‘Hakuro-nishiki’

Fűzfa ültetése

A füzek fényigényes növények, ezért napos helyre ültessük őket. Nedves helyeken, például tó vagy patak partján, mocsaras területen minden fűz jól érzi magát. Szép szoliter növény a spirálfűz, a kecskefűz ‘Pendula’ fajtája és a szomorúfűz. A fás szárú növénycsoportokat cserje termetű füzekkel tehetjük változatosabbá.

Ültetési idő: Tavasz

1. Ültetés előtt alaposan öntözzük meg a növényt. Ássuk ki az ültetőgödröt, majd a kiemelt talajhoz keverjünk komposztot.

2. Vegyük ki a fűzfát a konténerből. Ha a gyökerek nehezen válnak el az edénytől, szükség esetén vágjuk szét a konténert.

3. Úgy ültessük el a növényt, hogy a gyökérlabda felső síkja talajszintbe kerüljön. Szórjunk földet a gyökerek köré, és jól nyomkodjuk meg a talajt.

4. Alakítsunk ki a tő körül öntözőtányért, majd alaposan öntözzük meg a növényt. A talajt takarjuk kéregőrleménnyel, hogy nyirkos maradjon.

Fűzfa gondozása

A fűz félék egyszerűen gondozható fák vagy bokrok. Februártól áprilisig virágzik, és gyönyörű tarka őszi lombszínük van. Kiváló méhlegelő. Fényigényes növények, ezért csak napos helyre ültetve fejlődnek kielégítően. Szinte bármilyen, kellőképpen nedves talajon megélnek.

Kora tavasz- ültetés és metszés

Ültetéshez kedvező időszak. Kosárfonáshoz a fehér fűz és a kosárkötő fűz vesszőit néhány évente egészen a törzsig vágjuk vissza. Bár a többi fűz is jól tűri a metszést, általában nem metszik őket.

Kora nyár – kiültetés és gondozás

A barkának leszedett és vázába tett, majd meggyökeresedett hajtásokat kiültethetjük a kertbe. Ha a lepkék leveleket rágó hernyói komoly pusztítást végeznek, Badilus thuringiensis készítménynyel permetezzük a növényeket. A fiatal fákat szárazság esetén bőségesen öntözzük.

Ősz – szaporítás

A fűzféléket dugványozással szaporíthatjuk. Októberben vágjunk le hajtásdarabokat (20-25 cm) az alsó végükön ferde metszési felülettel, és az utolsó előtti rügyig szúrjuk be őket a földbe. Hidegebb éghajlaton a dugványokat télre nedves homokba szúrva a pincében teleltessük.

Kártevők és betegségek

A füzeket kártevő lepkék károsíthatják, amelyek lárvái a fiatal leveleket rágják, és az egész növényt képesek letarolni. Erősebb fertőzés esetén tekerjük fel a szövedéket seprűnyélre, szedjük le, majd semmisítsük meg a hernyókat. Ezt követően permetezzünk Bacillus thuringiensis készítménnyel.