Kerti növények

Illatos fűszercserje (Calycanthus floridus)

Az illatos fűszercserje jellegzetessége a vörösesbarna virág és a fűszeres illat.

Illatos fűszercserje jellemzői

A fűszercserjét illata miatt szegfűborsnak is nevezik. Észak-Amerika dél-keleti részén honos és a mi éghajlatunkon is pompásan fejlődik. Egyedülálló az az erős, fűszeres illat, amelyet a virágok, a levelek, a hajtások, sót a gyökerek is árasztanak.

A virágok júniusban jelennek meg és több hétig megmaradnak, egészen július végéig. Átmérőjük eléri az 5 cm-t. Alakjukat tekintve a liliomfa virágaira hasonlítanak, színük meglehetősen szokatlan: vörösesbarna. Langyos nyári estéken szegfűborsra emlékeztető illatuk az egész kertet betöltheti. A virágok egyesével, egyenes száron ülnek a levelek felett, rövid oldalhajtások végén. Elvirágzás után nagy, körte alakú magtokok képződnek, bennük barna magokkal.

A levelek tojásdadok, csúcsosak, hosszuk 5-12 cm. Felületük üde zölden csillog, fonákjuk molyhos és szürkés-zöld.Ősszel sárga vagy sárgásbarna színezetet öltenek. Ha lehullanak a levelek, jól láthatóvá válnak a magtokok.

Növekedését tekintve az illatos fűszercserje az évek során széles, gömbölyű alakot ölt, de terpedt hajtásai miatt többnyire nem találják nagyon mutatósnak. Ágainak vörösesbarna kérge illatozik a legintenzívebben.

illatos fűszercserje virága
illatos fűszercserje virága

Illatos fűszercserje ültetése

Az illatos fűszercserje szépen fejlődik napon és félárnyékban, gondozott, humuszos talajban. Facsoportok elé szívesen ültetik a csupán embermagasságúra növő cserjét. Virága, illata és őszi lombszíne minden idényben biztosítja a változatosságot. Szabadon növő sövénybe is jól illik a fűszercserje. Alacsony bokrok háttereként elsősorban kicsi, egyszerűen gondozható kertekben válik be.

Virágágyakban ügyeljünk arra, hogy a cserje bájos virágait ne nyomják el a kísérőnövények harsány színei.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb gödröt. A földet keverjük össze egy vödör komposzttal és csontliszttel.

2. Vegyük ki a növényt a cserépből. A gyökérlabdát kívül egy kissé lazítsuk fel.

3. Töltsünk vissza a gödörbe egy kevés ültetőföldet. A fűszercserjét úgy ültessük el, hogy a gyökérlabda talajszintben legyen.

4. Töltsük fel körben földdel, majd óvatosan tapossunk tányért. Ezután jól öntözzük meg a növényt.

5. A gyökérzónát nagy felületen takarjuk be szalmával vagy aprított fakéreggel, de a takaróréteg ne érjen fel a hajtásokig.

illatos fűszercserje bokor
illatos fűszercserje bokor

Gondozása

Az illatos fűszercserje egyszerűen gondozható illatos növény. Virágzási ideje júniustól júliusig tart. Hűvös vidéken teljes napfényt és szélvédett helyet igényel. Laza humuszos talajt kíván. A növény nem bírja a meszet. Kapjon bőven tápanyagokat is.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Kedvező időszak az ültetésre, amíg a növények nyugalmi szakaszban vannak és nincsenek leveleik. Az idősebb cserjéket tisztítsuk ki: távolítsuk el az elhalt, befelé vagy keresztben növő hajtásokat. Márciustól a gyökérzónában dolgozzunk a talajba komposztot és csontlisztet.

Nyár – öntözés

Forró, szeles vagy száraz időben különösen alaposan kell öntözni a növényeket.

Ősz – védelem

Elsősorban a fiatal növények igényelnek téli védelmet. Terítsünk a gyökérzónára komposztot vagy avart.

Szaporítása

Szaporításhoz szedjük le egy ág leveleit, hasítsuk be az ágat, hajlítsuk a földre és 5 cm mélyen ássuk be. Nehezéknek tegyünk rá követ.