Japán fűz (Salix integra) ‘Hakuro-nishiki’

japán fűz (Salix integra)

Ismerd meg az utóbbi évek egyik nagy kedvencét a japán fűz “Hakuro-nishiki” változatát, mely a kertünk dísze lehet.

Japán fűz jellemzői

A japán fűz (Salix integra) mint nevében utalva is van rá, japánban őshonos, erős növekedésű, bokros fűzfaj, amely általában nedves réteken és folyópartokon él. Ennek a fajnak egy fajtája, a “Hakuro-nishiki” szinte kizárólag termesztésben található és hazánkban is igen népszerű.

A vadonban a japán fűz, nagy, terebélyes, 2-3 méter magasra növő cserje, amelynek lankás, vékony, zöldes, lecsüngő szára és karcsú, lándzsás, hosszú, zöld levelei vannak. Kétlaki növény, kora tavasszal virágzik (III-IV.), és apró, tüskeszerű virágzatba gyűjtött kis virágokat hoz.

japán fűz bokor
japán fűz

A “Hakuro-nishiki” japán fűz – a faj “látványossága” – vörösesbarna szárával és rendkívül díszes, lándzsa alakú, fehér-zöld leveleivel jellemezhető. A növény tavasszal a legszebb, amikor fiatal levelei fehér-rózsaszínűre színeződnek. A “Hakuro-nishiki” bokor formájában is termeszthető, de sokkal jobban néz ki törzses formában (más fűzfafajokra oltva), mivel akkor egy felálló szár tetején pompás, szétterülő, sűrű, gömb alakú koronát képez.

japán fűz sövény
Japán fűz sövény

Japán fűz gondozása

A ‘Hakuro-nishiki’ japán fűz azonban nemcsak nagyon szép, hanem könnyen termeszthető dísznövény is. Ahhoz, hogy jól fejlődjön és szépen színeződjön, napos helyet és nedves, termékeny, humuszos talajt igényel, mivel az árnyékot és a szárazságot rosszul tűri. Másrészt nem igényel téli takarást, mivel eléggé szívós (kivéve a fiatal példányokat).

Ahhoz azonban, hogy a ‘Hakuro-nishiki’ megőrizze szép, sűrű habitusát és kompakt, gömb alakú koronáját, gyakran és rendszeresen kell metszeni, akár szezononként többször is. Ha nem metszik, hamar elveszíti szép formáját, koronája pedig laza és szétterülő lesz. A hajtások némelyike a leveleit is lehullajtja, és elveszíti díszítőértékét.

A  japán fűz gyönyörű szoliter növény, amely remekül mutat a gyepen, kerítés vagy házfal mellett. Tökéletes japánkertekbe, de bármely más kertben is jól működik, beleértve a modern és a naturalista kerteket is. Egy tó mellett is nagyon szépen mutat.

A fa más díszcserjékkel és fákkal is érdekes kerti kompozíciókat alkothat. Nagy konténerekben, erkélyeken és teraszokon történő termesztésre is alkalmas. Bokor formájában viszont alacsony sövénynek is használható.