Kerti növények

Kék golgotavirág (Passiflora)

A kék golgotavirág a trópusokról származik, virágainak átmérője elérheti a 10 cm-t. Érdekes formája korábban Krisztus szenvedésének (passió) szimbólumául szolgált.

Kék golgotavirág jellemzői

A növekedési és virágzási időszakban a növényt rendszeresen öntözni és trágyázni kell. A túlzott mennyiségű trágyázás azonban erős levélnövekedéshez és kevesebb virághoz vezethet. Ha van egy kis szerencsék, kerek, sárga-narancssárga színű, igen ízletes gyümölcsöket terem a növény.

A golgotavirág májustól szeptemberig virágzik, de csak gyenge illata van.

A kék-lila színű kék golgotavirág (Passiflora caerulea) minden bizonnyal a legismertebb és legszebb. A fehér -rózsaszín és vörös fajtákat is érdemes tartani.

Kedves és jól növő változat a kellemes illatú Óriás passiógyümölcs (Passiflora quadrangularis) amely különösen a télikertekbe való.

Újdonság a ‘Passiflora coriacea’ csinos vörös szárával és pillangó formájú leveleivel. A zöld, sárga és bíborszínű virágok fürtökbe rendeződnek.

Passiflora coriacea
Passiflora coriacea

A kék golgotavirág nevéhez egy egészen különös történet fűződik. Azt tartják, hogy a spanyol misszionáriusokat Krisztus szenvedésére emlékeztette, amikor a virágot meglátták. A tíz sziromlevéllel tíz apostolt, a drótformájú porzószirom a töviskoronát, az öt szélső szál az öt sebet, a három bibe a három szöget jelképezi.

Kék golgotavirág gondozása

A növény sok fényt igényel. A legjobban 13-18 °C hőmérsékleten fejlődik. A magasabb hőmérséklet sem káros, de megnöveli a takácsatkák megjelenésének veszélyét. Gondoskodjunk jó légmozgásról. Nyáron hetente egyszer langyos vízzel kell öntözni és trágyázni. A növény hűvös helyiségben telel át legjobban, miközben keveset kel locsolni, trágyázni pedig nem szükséges.

A golgotavirág szereti a nehéz, mésztartalmú földet, hogy hosszan és buján virágozzon. Nem kell minden évben átültetni. A gyenge ágak ritkítása nyáron elősegíti a virágzást. Ősszel a növényt 20-30 cm-esre vissza kell vágni. A golgotavirág meleg és világos helyet igényel, legjobb számára egy nagy, déli fekvésű ablak.

kék golgotavirág virága és gyümölcse
kék golgotavirág virága és gyümölcse

Golgotavirág nevelése

Január-március: nyugalmi időszak

A golgotavirág a téli hónapokban tölti nyugalmi időszakát. Az ideális hőmérséklet 5 és 10 °C között mozog. Megfelelőbb hely számára ilyenkor például egy északi fekvésű ablak. A gyökérlabdának sosem szabad teljesen kiszáradnia – tehát mérséklet öntözést igényel.

A trágyázást le kell állítani. A hosszú indák igen könnyen összegabalyodnak egymással. Vágjuk le kb. 50 cm hosszúra és kössük őket magasra. A télikert nagyobb növényeinél a legöregebb ágakat teljesen le kell vágni. A növényt összesen 20 cm-esre kell visszavágni.

Áprilisban kezdődik a növekedés

Amint az idő naposabb lesz, a növény növekedni kezd. A golgotavirágot nem szükséges minden évben átültetni. Ha mégis átültetjük, azt nagy gonddal végezzük. Világos, magas humusz- és mésztartalmú földet használjunk.

cserepes golgotavirág
cserepes golgotavirág

Május-szeptember a főszezon

A golgotavirág 13-18 °C hőmérsékletű, világos helyen fejlődik a legjobban. Ilyenkor igen fontos a rendszeres locsolás és trágyázás, hetente legalább egyszer – ez gazdag virágzást biztosít. Ha lehetséges, állítsuk a növényt a balkonra vagy teraszra.

Minden golgotavirágnak szüksége van kúszóhelyre. A növényt dugványról szaporíthatjuk, vagy úgy, hogy az egyik hajtást egy, a növény mellé állított cserépbe dugjuk.

Október-december: kezdődik a nyugalmi időszak

Csökkentsük folyamatosan a víz- és trágyaadagot. A gyökérlabdát tartsuk mindig nedvesen. Csak két-három hetente trágyázzuk, hogy a növény lassan felkészülhessen a nyugalmi időszakra.

Kártevők és betegségek

A nem megfelelő növekedés oka a rossz minőségű föld. Sok sárga levél – túl kevés fény. Tegyük a növényt világosabb helyre, rendszeresen öntözzük és trágyázzuk. A levéltetvek a fiatal, igen érzékeny hajtásokat támadják meg. Kezeljük a növényt rovarirtó szerrel, amíg a tetvek el nem tűnnek. A levelek elszíneződését okozhatják takácsatkák. Ellenőrizzük a levelek fonákját. Kisebb vész esetén kezeljük a növényt, nagyobb baj esetén dobjuk ki.

Ha kicsi, fehér legyeket fedezünk fel (kb. 2mm nagyokat), azonnal vizsgáljuk át az egész golgotavirágot. A levéltetvek ellen használt szerek itt is segítenek, többször szórjuk be a növényt, hogy a peték is elpusztuljanak.