Golgotavirág (Passiflora) fajtái, jellemzői és gondozása

A Golgotavirág (Passiflora) más néven passióvirág, egy gyönyörű és jellegzetes virágokkal rendelkező növény. Dísznövényként használják, és egyes fajtái ehető gyümölcsöt termesztenek. Egyes golgotavirágfajokat a gyógynövénygyógyászatban is használnak nyugtató és altató tulajdonságaik miatt. Ismerje meg, hogyan termesztheti saját maga a golgotavirágot, és tudja meg, mit érdemes még tudni erről a növényről.

A golgotavirág (latinul Passiflora) a golgotavirágfélék családjába tartozó növény. Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában és Afrikában őshonos. A 18. században került Európába, amikor a spanyol misszionáriusok Dél-Amerikában a növénynek adták a nevét. Latin neve két szó kombinációjából áll: “passio”, azaz szenvedés, és “flos”, azaz virág. Krisztus szenvedésére utal, amelynek szimbolikáját a mártír virágainak megjelenésében találták meg. Ezért a növényt néha szenvedélyvirágnak is nevezik.

A golgotavirág gyümölcse a maracuja

A golgotavirágnak legalább 513 faja létezik, amelyek közül sokat a világ melegebb régióiban termesztenek. A golgotavirág olyan növény, amely évelő indákat és kapaszkodó indákat képez, amelyekkel a támasztékhoz rögzíti magát. Egyes fajok fákat, cserjéket vagy évelőket alkothatnak.

A golgotavirág szára a fajtától függően akár több tíz méter hosszú is lehet. A növény levelei lehetnek egyszerűek vagy összetettek, néha fogazott szélűek.

A pillangók gyakran a levelekre rakják le tojásaikat, ezért egyes golgotavirágfajok a leveleken apró kinövéseket alakítottak ki, amelyek a pillangótojásokat imitálják, hogy összezavarják a pillangókat, és azt a benyomást keltsék, hogy a levelek foglaltak.

Más golgotavirágfajok viszont olyan levelekkel rendelkeznek, amelyekre a lepkék nem raknak tojást. A golgotavirág gyümölcsei gömbölyű bogyók, amelyeket maracának is neveznek. Csak a maracuja körülbelül 20 faja ehető. Kétségtelen, hogy a golgotavirág legérdekesebb része a nagy és egzotikus virágai, amelyek fajtánként kissé eltérnek.

Maracuja a golgotavirág gyümölcse

A golgotavirág legnépszerűbb fajtái

Kék golgotavirág (Passiflora caerulea)

A kék golgotavirág az, amelyet leggyakrabban cserépben termesztenek, mert kék-lila virágai lenyűgözőek. Dél-Amerika erdeiből származik. Melegebb országokban, de Magyarországon is termesztik. Indái a természetben akár 10 méter hosszúra is megnőhetnek.

Kék golgotavirág (Passiflora caerulea)

Észak-amerikai golgotavirág (Passiflora incarnata)

Természetes módon fordul elő az Egyesült Államokban. Magyarországon dísznövényként is termesztik. Ehető gyümölcsei és háromkaréjú, bajuszos levelei vannak. Neve a virágok színére utal, amely fehér vagy lazacszínű. Pszichoaktív növény,  nyugtatók előállítására használják.

Észak-amerikai golgotavirág (Passiflora incarnata)

Óriás golgotavirág – óriás passiógyümölcs (Passiflora mollissima)

Gumós gyökerű  kúszónövény amelynek hajtásai elérhetik akár a 40 métert is. A melegebb országokban cserepes dísznövényként termesztik – ilyen körülmények között a 3 méteres hosszúságot is elérheti. Nagy (akár 35 cm hosszú), ehető, enyhén savanykás ízű gyümölcsöket termeszt.

Óriás golgotavirág – óriás passiógyümölcs (Passiflora mollissima)