Kerti növények

Muskátli az erkélyen

A muskátlik kétségkívül megérdemlik, hogy az erkély királynőjének nevezzék őket. Könnyen termeszthető, és egész szezonban virágzik – májustól az első fagyokig. A muskátlikat származásuktól, növekedési típusuktól és virágaik típusától függően ágyás-, borostyánlevelű és nagyvirágú fajtákra osztják. A cikkben megtudhat mindent a muskátlikról és erkélyen történő gondozásukról.

Milyen muskátli fajtát neveljek az erkélyen?

A kertészetek, kerti boltok polcai minden évben április közepétől június végéig telis-tele vannak színes muskátlikkal. Ezek a virágok évek óta mindig vezető helyet foglalnak el a balkonnövények értékesítésében. A magyar erkélyeken is népszerűek, és valószínűleg nagyon sokáig nem is fenyegeti őket más növény!

Álló muskátli – sároslevelű muskátli (Pelargonium zonale)

Szára húsos, felálló és erősen elágazó. Akár 50 cm magasra is megnőnek, az idősebb növényeknél a szárak a tövüknél fásodnak. A levelek gömbölydedek, rovátkolt szélűek, kissé lombosak, hosszú levélnyéllel. A levélnyél felső oldalán jellegzetes sötét mintázat található, innen ered másik nevük – csíkos muskátli. A virágok különböző színűek, és lehetnek egy-, fél- vagy teltvirágúak.

Tökéletesen alkalmasak ágyásokba vagy virágágyásokba ültetésre a kertben, de cserépben és balkonládákban is jól megállják a helyüket. Nagyon ellenállóak a hideg és szeles időjárással szemben.

Bővebben az álló muskátli gondozásáról >>>

A muskátlikat nem véletlenül nevezik az erkélyek királynőjének – gyönyörűek, kifinomultak és elegánsak, de ne aggódjon – nincsenek királyi igényeik! Éppen ellenkezőleg, nagyon könnyű gondozni! Gondoskodjon az igényeiről, és az egész szezonban – májustól októberig – dísze lesz! A képen egy álló muskátli látható.

Futó muskátli vagy tiroli muskátli (Pelargonium peltatum)

Ismertek még  borostyán muskátliként vagy lógó muskátliként is. Levelei borostyán alakúak, húsosak és fényesek. A szárak lógnak, akár 120 cm hosszúra is megnőhetnek, és nagyon dekoratív virágkaszkádokat alkotnak. A virágok különböző színűek, és lehetnek egy-, fél- vagy teltvirágúak.

Az álló muskátlikhoz hasonlóan alkalmasak balkonládákba, de még inkább függőedényekbe való ültetésre. A futó muskátlik nagyon szívósak.

Az angol muskátli (Pelargonium grandiflorum)

Az angol muskátlik szára felálló, a tövénél fás szárú. A virágok nagyok, 6-8 cm átmérőjűek, fürtökbe gyűlnek, a szirmok tövében jellegzetes folt található. A fűrészes levelek is nagyok, akár 10 cm-esek is lehetnek.

A többvirágú muskátlik érzékenyebbek a kedvezőtlen időjárási viszonyokra, ezért a lakásban cserepes növényként termesztik őket.

Hogyan lehet muskátlikat termeszteni az erkélyen?

A muskátli elhelyezése

Az álló muskátlik teljes napsütésben, a futó muskátlik pedig félárnyékban fejlődnek a legjobban, mindkét csoport eléggé toleráns a helyzettel szemben, és gyorsan alkalmazkodnak a körülményekhez.

A futó muskátlikat meglehetősen törékeny száruk miatt nem szabad nagyon magasra ültetni, ahol erős szél fúj.

Ültetés

A ládákba vagy cserepekbe ültetett muskátliknak elegendő helyet kell biztosítani a növekedéshez – a növények közötti távolság nem lehet kevesebb 25 cm-nél.

A növényeknek nincsenek különleges igényei a szubsztrátummal szemben, szinte bármilyen talajban jól fejlődnek, amelynek pH-ja 6,2-7,2.  A legjobb, ha kész szubsztrátumot vásárolunk virágzó balkonnövények számára. A láda, cserép aljára tegyünk egy réteg vízelvezető réteget, amely duzzasztott agyagból vagy régi edények zúzott darabjaiból készült, ennek köszönhetően a felesleges víz gyorsan elfolyik.

Öntözés

A muskátlikat mindig bőségesen kell öntözni, hogy a víz túlcsorduljon a cserépen. A nyári hőség idején a növényeket naponta kétszer kell öntözni – reggel és este. Más időszakokban akkor öntözze a növényeket, amikor az aljzat felső rétege kissé kiszárad.

A futó muskátlik a szárazságot jobban tűrik.

Virágzás

A muskátlik májustól az első fagyokig bőségesen virágoznak, amikor a fagyok miatt a virágok és levelei lehullanak. Az elhalt virágok helyén gyorsan újak jelennek meg. A virágzási idő meghosszabbítása érdekében ajánlatos eltávolítani az elhalt virágokat.