Kerti növények

Gyíkfű (Prunella) fajtái és gondozásuk

Az egyszerűen gondozható gyíkfű hosszan és gazdagon nyíló, ajakos virágú évelő

Gyíkfű jellemzői

A gyíkfűfajok erőteljes, vadon élő évelő növények. Gyöktörzsük behálózza a talajt, és a föld felett sűrű szőnyeget alkotnak. A tizenkét ismert faj közül a kertekben három terjedt el.

Nagyvirágú gyíkfű

A nagyvirágú gyíkfű (Prunella grandiflora) a réteken és az erdők szélén honos növény. Júniustól augusztusig nyíló bíbor ibolyaszínű ajakos virágai a 20 cm hosszú szárak végén helyezkednek el és kedvelt méhlegelők. Az ‘Alba’ fajta virága krémszínű, a ‘Rosea’ és az ‘Altenberg Rosa’ fajtáé rózsaszín, a ‘Rotkapp-chen’ fajtáé sötét kármin-piros. A halványkék virágú ‘Loveliness’ neve egyben egy sorozatot is jelöl, amelyhez a fehér virágú ‘Loveliness White’ és a rózsaszín virágú ‘Loveliness Pink’ is tartozik.

Közönséges gyíkfű

A közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris) kecsesebb alkatú, mint a nagyvirágú gyíkfű, virágai júniustól szeptemberig nyílnak. Természetes kertben napos helyen hagyhatjuk elvadulni.

Kerti gyíkfű

A kerti gyíkfű (Prunella x webbiana) különösen nagyméretű, ibolyakék virágokat hozó, keresztezés útján létrejött faj. Sűrű örvekben elhelyezkedő virágai júniustól szeptemberig nyílnak.

Gyíkfű gondozása

A gyíkfű egyszerűen gondozható évelő növény. Jó talajtakaró és méhlegelő. Virágzási időszaka júniustól szeptemberig tart. A napos vagy félárnyékos, meleg helyet kedveli. Nyirkos, jó vízáteresztő talajt igényel. A homokos vagy agyagos talajt komposzt, lomb vagy tőzeg hozzákeverésével tegyük humuszosabbá.

Tavasz – magvetés és ültetés

Márciusban a lakásban vessük el a magokat, és csak 2 mm vastagon takarjuk őket földdel, majd tegyük a cserepeket hűvös helyre (1 2— 16 °C). Csírázáskor, két-három hónap múlva vigyük őket melegebb helyre. Az előnevelt vagy vásárolt palántákat májustól kiültethetjük az ágyásba.

Nyár – öntözés

A gyíkfű egyenletes talajnedvességet igényel. Tartós szárazság idején bőségesen öntözzük a növényeket.

Késő nyár – metszés

Elvirágzás után vágjuk le az elnyílt virágszárakat. Ezzel megakadályozhatjuk a magok elszóródását, és ezáltal a tövek burjánzását. A szépen gondozott növényszőnyeg egész évben jól mutat.

Gyíkfű ültetése

A gyíkfüvet hagyhatjuk elvadulni a kertben, de évelőágyások előterébe is ültethetjük. Fás szárú növényekkel beültetett sávok szélén vagy cserjecsoportok előtt védett, meleg helyen gyorsan elterjedhet. Sziklakertben akkor gondoskodik tartós színhatásról, amikor a főbb sziklakerti növények virágzási ideje véget ért. A kerti utak menti ágyásokba ültetve gazdag virágzásával örvendeztet meg bennünket. A meszes talajt kedvelő nagyvirágú gyíkfű kivételével hangakertbe is telepíthetjük.

Ültetés lépései

1. Ültetési idő: tavasz vagy ősz. Ásóvillával lazítsuk fel a talajt és keverjünk hozzá komposztot.

2. Ássunk egymástól 20 – 30 cm-re ültetőgödröket. Minél sűrűbben ültetjük a töveket, annál hamarabb záródik az állomány.

3. Vegyük ki a növényt a cserépből úgy, hogy megfordítjuk az edényt. A peremét ütögessük szilárd felülethez.

4. Minden gödörbe egy növényt ültessünk el talajszintben, majd kézzel nyomkodjuk a talajt a gyökerekhez.

5. Alaposan öntözzük meg a töveket, és terítsünk köréjük 2,5 – 5 cm vastagságban szerves talajtakaró anyagot.

A gyíkfű tőosztásához tavasszal vagy kora ősszel a széleken lévő tövekről ásóval vágjunk le egy darabot, és azonnal ültessük el.

Kártevők és betegségek

Esetenként lisztharmat támadhatja meg. Ez a gombás fertőzés púderszerű, szürkésfehér levélfoltok formájában jelentkezik. Távolítsuk el a fertőzött leveleket, és az erősen károsodott töveket semmisítsük meg. Gombaölő szerrel csak súlyos esetben permetezzünk.