Kerti növények

Bugás lángvirág (Phlox paniculata)

A kedvelt lángvirág jellemzője a szép virágernyő és az élénk szín.

Bugás lángvirág jellemzői

A lángvirág ragyogó színéről kapta a nevét.

Bugás lángvirág

A bugás lángvirág (Phlox paniculata) lándzsás levelű, erőteljes hajtásokat hoz. A lapos, öt részből álló virágok tömött, kúp alakú ernyőkben ülnek. Főleg este árasztják illatukat, amely vonzza az éjjeli lepkéket. Különböző időben virágzó fajták kaphatók, amelyek részben a faj tiszta leszármazottai, részben a réti lángvirággal való keresztezés útján jöttek létre.

Egyszínű virágokat hoz a ‘Düsterlohe’ (sötétlila, korán nyíló virágok; m: 90 cm), a ‘Tüllhorn’ (rózsaszín, korán nyíló virágok; m: 80 cm), a ‘Turioso’ (liláspiros, nyár közepén nyíló virágok; m: 100 cm), a ‘Hochgesang’ (hófehér, későn nyíló vi-rágok; m: 120 cm), a ‘le Mandi’ (ibolyakék, nyár közepén nyíló virágok; m: 70 cm), az ‘Orange’ (narancspiros, nyár közepén nyíló virágok; m: 80 cm), a ‘Pax’ és a ‘Tujiama’ (hófehér, későn nyíló virágok; m: 90 cm), a ‘Sommerfreude’ (piros, nyár közepén nyíló virágok; m: 80 cm), a ‘Starfire’ (piros, nyár közepén nyíló virágok; m: 90 cm) és a ‘Würt-tembergia’ (kárminpiros, korán nyíló virágok; m: 70 cm).

Kétszínű fajta a ‘Dorffreude’ és a ‘Bright Eyes’ (rózsaszínes piros, későn nyíló virágok; m: 120 cm), a ‘Kirmeslünder’ (fehér-piros, későn nyíló virágok; m: 120 cm), a ‘Landhochzeit’ (rózsaszín-piros, nyár közepén nyíló virágok; m: 100 cm), a ‘Sternhimrnel’ (halványlila-fehér, nyár közepén nyíló virágok; m: 80 cm), a ‘Wilhelm Kesselring’ (lila-fehér, korán nyíló virágok; m: 80 cm).

Növény beszerzése

Vásároljunk ősszel vagy kora tavasszal egészséges, tömött, fiatal növényeket, amelyeken feltüntették a fajtát, a magasságot és a színt. Ne vegyünk lisztharmattal fertőzött, összegubancolódott gyökerű vagy vékony, sárgás hajtású növényt.

Bugás lángvirág (Phlox paniculata)
Bugás lángvirág (Phlox paniculata)

Réti lángvirág

A réti lángvirág (Phlox maculata) valamivel kisebb virágokat hoz, amelyek hoszszú, henger alakú fürtökben állnak. Ajánlatos hibrid fajtákat ültetni, amelyek a terpedt lángvirággal (Phlox carolina) való keresztezésből jöttek létre: például a ‘Mrs. Lingard’ (fehér, korán nyíló virágok; m: 80 cm, lisztharmattal szemben ellenálló), az ‘Omega’ (fehérespiros, korán nyíló virágok; m: 100 cm) és a ‘Rosalinde’ (kárminrózsaszín, nyár közepén nyíló virágok; m: 100 cm).

Lángvirág gondozása

A lángvirág  évelő növény. Illatos virágai júniustól szeptemberig nyílnak, amelyek vágott virágnak is alkalmasak. Inkább a napos helyeket kedveli. Segít megelőzni a lisztharmat-fertőzést, ha szabadon áll olyan helyen, ahol jár a levegő. Humuszos, jó vízáteresztő talajt kedveli. Legyen mély szövetű, enyhén nyirkos, de ne legyen benne pangó víz.

Tavasz – ültetés és tőosztás

Ültessük el a palántákat, amint megmunkálható a talaj. Szaporításhoz ássuk ki az idős növényeket A gyökértörzset ásóval osszuk szét, majd a részeket azonnal ültessük el. A frissen ültetett és a begyökeresedett növényeket kihajtás előtt lássuk el komposzttal.

Nyár – gondozás

Száraz időben bőségesen öntözzünk, főleg a gyorsan kiszáradó talajnál. Az elvirágzott részeket távolítsuk el.

Ősz – ültetés és védelem

Ilyenkor is ültethetjük. Az elvirágzott szálakat a talaj felett vágjuk el, szecskázzuk és komposztáljuk. Zord fekvésű helyeken takarjuk a növényeket komposzttal vagy lombbal.

Szeles helyeken a magas növekedésű fajták támasztékot igényelnek. Szúrjunk a földbe bambuszrudakat, és kössük össze őket.

Lángvirág ültetése

A lángvirág ragyogó színekben játszó virágai minden kertben szépen mutatnak. Évelőkkel beültetett szegélyágyban ideális, domináns növény. Az alacsony fajtákat középre, a közepesen magasakat és magasakat a háttérbe ültessük.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasszal vagy ősszel.

1. Áztassuk be a növényeket. Lazítsuk fel az ágyást, dolgozzunk bele komposztot és trágyát.

2. A lángvirágot úgy ültessük el, hogy talajszintben legyen. Körben töltsük fel kerti földdel, és azt finoman nyomkodjuk a gyökérlabdához.

3. Amint a növény eléri a 20-30 cm-es magasságot, helyezzük el a támasztékot. Kedvező megoldás az állítható magasságú körtámaszték.

4. A lángvirág enyhén nyirkos talajt igényel, ezért hőségben öntözzük meg. Soha ne a növényre, hanem a talajra öntsük a vizet.

5. Október végén vágjuk le az elvirágzott szárakat, tenyérnyivel a talaj felett. A gyökérzónára terítsünk komposztot és lombot.

Kora tavasszal ássuk ki az idősebb gyökértörzseket, és osszuk szét őket ásóvillával. Az így nyert részeket ültessük el.

Mit ültessünk mellé?

Főleg az élénk színű fajtáknál nagyon körültekintően válasszunk kísérőnövényeket, nehogy a kert túlságosan harsány képet nyújtson. A narancssárga, piros és lazacszínhez leginkább kék és lila évelők illenek, mint például a réti őszirózsa (Aster sedifolius) vagy más néven pettyegetett őszirózsa. A nagyon kontrasztos kétszínű fajták jól társíthatók fehérrel, pl. hófehér lángvirággal vagy kerti margitvirággal (Leucanthemum maximum).

A lila árnyalatok sárga évelőkkel harmonizálnak, így érdes napszemvirággal (Heliopsis helianthoides), aranyvesszővel (solidago virgaurea) vagy napfényvirággal.

Kártevők és betegségek

A lisztharmat főleg rosszul szellőző helyen és száraz időben támadja meg. A gomba fehér lepedékkel vonja be a leveleket és a hajtásokat, amelyek bepöndörödnek. Megelőzésként permetezzünk mezeizsurló-teával, és ellenálló fajtákat válasszunk. Szükség esetén permetezzünk gombaölő szerrel.