Lángvirág, a hálás nyári virág

A kedvelt lángvirág jellemzője a szép virágernyő és az élénk szín.

Lángvirág fajták és jellemzői

A lángvirág ragyogó színéről kapta a nevét.

Bugás lángvirág

A bugás lángvirág (Phlox paniculata) lándzsás levelű, erőteljes hajtásokat hoz. A lapos, öt részből álló virágok tömött, kúp alakú ernyőkben ülnek. Főleg este árasztják illatukat, amely vonzza az éjjeli lepkéket. Különböző időben virágzó fajták kaphatók, amelyek részben a faj tiszta leszármazottai, részben a réti lángvirággal való keresztezés útján jöttek létre.

Egyszínű virágokat hoz a ‘Düsterlohe’ (sötétlila, korán nyíló virágok; m: 90 cm), a ‘Tüllhorn’ (rózsaszín, korán nyíló virágok; m: 80 cm), a ‘Turioso’ (liláspiros, nyár közepén nyíló virágok; m: 100 cm), a ‘Hochgesang’ (hófehér, későn nyíló vi-rágok; m: 120 cm), a ‘le Mandi’ (ibolyakék, nyár közepén nyíló virágok; m: 70 cm), az ‘Orange’ (narancspiros, nyár közepén nyíló virágok; m: 80 cm), a ‘Pax’ és a ‘Tujiama’ (hófehér, későn nyíló virágok; m: 90 cm), a ‘Sommerfreude’ (piros, nyár közepén nyíló virágok; m: 80 cm), a ‘Starfire’ (piros, nyár közepén nyíló virágok; m: 90 cm) és a ‘Würt-tembergia’ (kárminpiros, korán nyíló virágok; m: 70 cm).

Kétszínű fajta a ‘Dorffreude’ és a ‘Bright Eyes’ (rózsaszínes piros, későn nyíló virágok; m: 120 cm), a ‘Kirmeslünder’ (fehér-piros, későn nyíló virágok; m: 120 cm), a ‘Landhochzeit’ (rózsaszín-piros, nyár közepén nyíló virágok; m: 100 cm), a ‘Sternhimrnel’ (halványlila-fehér, nyár közepén nyíló virágok; m: 80 cm), a ‘Wilhelm Kesselring’ (lila-fehér, korán nyíló virágok; m: 80 cm).

Réti lángvirág

A réti lángvirág (Phlox maculata) valamivel kisebb virágokat hoz, amelyek hoszszú, henger alakú fürtökben állnak. Ajánlatos hibrid fajtákat ültetni, amelyek a terpedt lángvirággal (Phlox carolina) való keresztezésből jöttek létre: például a ‘Mrs. Lingard’ (fehér, korán nyíló virágok; m: 80 cm, lisztharmattal szemben ellenálló), az ‘Omega’ (fehérespiros, korán nyíló virágok; m: 100 cm) és a ‘Rosalinde’ (kárminrózsaszín, nyár közepén nyíló virágok; m: 100 cm).

Lángvirág gondozása

A lángvirág  évelő növény. Illatos virágai júniustól szeptemberig nyílnak, amelyek vágott virágnak is alkalmasak. Inkább a napos helyeket kedveli. Segít megelőzni a lisztharmat-fertőzést, ha szabadon áll olyan helyen, ahol jár a levegő. Humuszos, jó vízáteresztő talajt kedveli. Legyen mély szövetű, enyhén nyirkos, de ne legyen benne pangó víz.

Tavasz – ültetés és tőosztás

Ültessük el a palántákat, amint megmunkálható a talaj. Szaporításhoz ássuk ki az idős növényeket A gyökértörzset ásóval osszuk szét, majd a részeket azonnal ültessük el. A frissen ültetett és a begyökeresedett növényeket kihajtás előtt lássuk el komposzttal.

Nyár – gondozás

Száraz időben bőségesen öntözzünk, főleg a gyorsan kiszáradó talajnál. Az elvirágzott részeket távolítsuk el.

Ősz – ültetés és védelem

Ilyenkor is ültethetjük. Az elvirágzott szálakat a talaj felett vágjuk el, szecskázzuk és komposztáljuk. Zord fekvésű helyeken takarjuk a növényeket komposzttal vagy lombbal.

Szeles helyeken a magas növekedésű fajták támasztékot igényelnek. Szúrjunk a földbe bambuszrudakat, és kössük össze őket.

Lángvirág ültetése

A lángvirág ragyogó színekben játszó virágai minden kertben szépen mutatnak. Évelőkkel beültetett szegélyágyban ideális, domináns növény. Az alacsony fajtákat középre, a közepesen magasakat és magasakat a háttérbe ültessük.

Ültetés lépései

1. Ültetés: tavasszal vagy ősszel. Áztassuk be a növényeket. Lazítsuk fel az ágyást, dolgozzunk bele komposztot és trágyát.

2. A lángvirágot úgy ültessük el, hogy talajszintben legyen. Körben töltsük fel kerti földdel, és azt finoman nyomkodjuk a gyökérlabdához.

3. Amint a növény eléri a 20-30 cm-es magasságot, helyezzük el a támasztékot. Kedvező megoldás az állítható magasságú körtámaszték.

4. A lángvirág enyhén nyirkos talajt igényel, ezért hőségben öntözzük meg. Soha ne a növényre, hanem a talajra öntsük a vizet.

5. Október végén vágjuk le az elvirágzott szárakat, tenyérnyivel a talaj felett. A gyökérzónára terítsünk komposztot és lombot.

Kora tavasszal ássuk ki az idősebb gyökértörzseket, és osszuk szét őket ásóvillával. Az így nyert részeket ültessük el.

Kártevők és betegségek

A lisztharmat főleg rosszul szellőző helyen és száraz időben támadja meg. A gomba fehér lepedékkel vonja be a leveleket és a hajtásokat, amelyek bepöndörödnek. Megelőzésként permetezzünk mezeizsurló-teával, és ellenálló fajtákat válasszunk. Szükség esetén permetezzünk gombaölő szerrel.