Színes margaréta (Tanacetum coccineum) ültetése, gondozása

Az élénk színű virágok szinte lebegnek a finoman szeldelt levelekből álló, alacsony levélpárna felett.

Színes margaréta jellemzői

Az Elő-Ázsiából származó színes margaréták úgy néznek ki, mintha a mi margarétánk élénk színű rokonai lennének. A virágok közepe mindig napsárga, körülötte he-lyezkednek el az erős piros vagy rózsaszín sziromlevelek. A mélyen szabdalt, fakózöld levelek állományokat alkotnak, ezáltal az egész növény kecses, bokros megjelenésű.

Jól bevált fajta a rózsaszín virágú ‘Eileen May Robinson’ és a tiszta piros virágú ‘Regent’. Mindkettő 80 cm magasra nő. Magról szaporíthatjuk a ‘Robinson’s Rosa’ és a 90 cm magas, sötét karmazsinpiros virágú ‘Robinson’s Rot’ fajtát. Ugyancsak tiszta piros virágokat hoz az alacsonyabb növésű  ‘James Kelway’ (60 cm magas). Szintén 60 cm magasra nő a telt, sötétpiros virágú ‘Alfred’.

Gondozása

A színes margaréta egyszerűen gondozható évelő növény. Virágai májustól júniusig virágoznak, melyek vágott virágként is gyönyörűek. A napos, meleg, szélvédett helyet kedveli. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényel. Kerüljük a pangó vizes helyeket. A kötött talajt javítsuk komposzt vagy homok hozzákeverésével.

Tavasz – magvetés és ültetés

Márciusban vessük el a magokat tőzegmentes talajkeverékkel megtöltött ládákba, majd tegyük őket meleg, világos helyre. A magoncokat május végétől ültethetjük ki a szabadba. A vásárolt palántákat is ilyenkor ültessük el.

Ha tavasszal kihajtáskor és visszavágás után trágyázzuk a töveket, különösen sok pompás virág fejlődik.

Nyár – öntözés és tisztítás

Szárazság idején öntözzük meg a növényeket. Takarással egyenletesen nyirkosan tarthatjuk a talajt. Elvirágzás után a virágzati szárakat közvetlenül a talaj felett vágjuk le.

Ősz – ültetés és tőosztás

Ültetéshez ugyancsak kedvező időszak. Az idősebb növények tőosztását ilyenkor végezhetjük el. Ássuk ki az évelőket, és újra ültessük el az egészséges, fiatal részeket.

A magas virágzati szárak könnyen megdőlhetnek, ezért idejében karózzuk ki őket.

Színes margaréta ültetése

A színes margaréták jól mutatnak csoportosan ültetve napos virágágyásban vagy évelőágyások kísérőnövényeként. Ügyeljünk rá, hogy mindig több tövet ültessünk egy csoportba, hogy ezek a kecses növények minél jobban érvényesüljenek.

Utak mellett vagy a terasz közelében mindig szem előtt vannak és gyönyörködhetünk a virágok színében. A szárakat idejében karózzuk, nehogy széthajoljanak. A magas kőfalak, a sötét tűjű fenyők vagy nagyobb cserjék alkotta háttér kiemeli a virágok élénk színét.

A színes margaréták vágott virágnak is alkalmasak. Tartósak és minden nyári csokorhoz illenek. A vágásra szánt növényeket célszerű külön erre a célra kialakított ágyásban nevelni. Virágágyásban a kora nyári virágpompában a színes margaréták biztosítják az élénkvörös színárnyalatot.

Ültetés lépései

1. Ültetési idő: ősz vagy tavasz. Mélyen lazítsuk fel a talajt és az ültetés helyén keverjünk hozzá komposztot.

2. A komposztot forgassuk a felső talajrétegbe. Ássunk a cserepekkel egyező magasságú, de szélesebb ültetőgödröket, egymástól 30 cm-re.

3. Óvatosan vegyük ki a növényeket a cserépből. Ha ez nehezen megy, forgassuk el az edényt és ütögessük egy kemény felülethez.

4. Olyan mélyre ültessük a töveket, ahogyan a cserépben álltak. A gyökerek köré szórjunk javított földet, és nyomkodjuk meg.

5. Alaposan öntözzük meg a friss ültetést, hogy a föld a gyökerekhez mosódjon. Takarjuk a talajt és nyáron, szárazság idején öntözzünk.

Kártevők és betegségek

A növényeket verticilliumos hervadás támadhatja meg. A gombák elzárják az edénynyalábokat, ezáltal a növények fonnyadni kezdenek és megbarnulnak. Ha elegendő talajnedvesség mellett fonnyadást észlelünk, fertőzésre gyanakodhatunk. A beteg növényeket semmisítsük meg.