Kerti növények

Gyömbérgyökér (Geum)

A gyömbérgyökér ragyogó virágai sötét levélpárnák fölé magasodnak.

Gyömbérgyökér jellemzői

A gyömbérgyökér laposan terjeszkedő évelő növény sötét, rendszertelenül szárnyalt, télen is zöld levelekkel. Az egyszerű virágokat öt sziromlevél alkotja. Fajtól függően áprilistól augusztusig nyílnak, a másodvirágzás októberig is eltarthat. A virágokból tollas magházak fejlődnek.

A skarlátvörös gyömbérgyökér (Geum coccineum) 30-50 cm-es magasságot ér el. Csupor alakú, téglavörös virágai májustól júliusig díszlenek. Mindössze 25 cm magas fajtája a cinóbervörös virágú ‘Borisii.’ és a narancs-sárga, félig telt virágú ‘Werner Arends’. A ragyogó narancs-vörös virágú ‘Feuermeer’ 30 cm magasra nő.

A bókoló gyömbérgyökér (Geum rivale) Európában honos faj. A 30-40 cm magas növény vörösesbarna kelyhű, lehajló, halványsárga virágai áprilistól májusig nyílnak. Az ‘Album’ fehér, a ‘Leonard’ rózsásbarna, a ‘Lonci Cox’ fajta krémsárga virágokat hoz.

A chilei gyömbérgyökér (Geum chiloense) 40-60 cm magasra nő, skarlátvörös virágai júliustól augusztusig nyílnak. Régi, félig telt, kármin-piros virágú fajtája a ‘Mrs: Bradshaw’, amely meglehetősen rövid életű, de magról könnyen szaporítható.

Gyömbérgyökér ültetése

A hosszan nyíló, élénk színű, tetszetős levelű gyömbér-gyökér nagyon mutatós növény. Szépsége akkor érvényesül a legjobban, ha csoportokban ültetjük. A magas fajták az ágyás közepére, az alacsonyak a szegélyágyásba is telepíthetők. Cserjés szélén minden faj jól fejlődik, ha a hely kellően nyirkos és nem túl árnyékos. Vízparton érzi magát a legjobban a bókoló gyömbérgyökér.

Tavasszal vagy ősszel vásároljunk erőteljes, egészséges, zömök felépítésű, üde zöld levelű gyömbérgyökér-palántákat 10 cm-es cserépben. Ne vegyünk hervadt vagy beteg, elsárgult levelű példányokat.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Ásóvillával 20 cm mélyen lazítsuk fel a talajt. Távolítsuk el a köveket és a gyomokat.

2. Terítsünk a felületre 8-10 cm vastagon érett komposztot. és dolgozzuk a talajba. A komposzt javítja a talaj vízáteresztő képességét.

3. Ássunk minden növénynek kellően nagy átmérőjű és mélységű ültetőgödröt. A tőtávolság 20-30 cm legyen.

4. Ültessük el a növényeket, és nyomkodjuk le a földet a gyökérlabdák körül. Alaposan öntözzünk.

Tipp: Néhány faj és fajta virágzási kedve három-négy év elteltével csökken. Tavasszal vagy késő nyáron tőosztással fiatalítsuk a példányokat. Vágjuk le a növények széléről a gyökeres részeket, vagy ássuk ki az egész gyökérlabdát, és ásóval osszuk több részre.

Gyömbérgyökér gondozása

A gyömbérgyökér egyszerűen gondozható évelő. Fajtától függően áprilistól augusztusig virágzik. Vágott virágnak is alkalmas. Enyhén napos vagy kissé árnyékos helyen fejlődik a legjobban. Tápanyagban gazdag, enyhén nyirkos talajt igényel, amelyben nem pang a víz. Dolgozzunk bele sok komposztot a talajba.

Tavasz – ültetés

A gyömbérgyökeret elültethetjük, mihelyt a talaj megművelhetővé válik. Ültetés előtt dolgozzunk a földbe komposztot.

Nyár – gondozás

Folyamatosan vágjuk le a hervadt virágokat, az elnyílt hajtásokat és a magházakat, hogy elősegítsük a másodvirágzást. Száraz időben bőségesen öntözzünk, különben a gyömbérgyökér levelei elfonnyadnak.

Ősz – ültetés és talajtakarás

Szintén megfelelő ültetési idő. Takarjuk a talajt a frissen ültetett és az idősebb növények körül egyaránt, hogy könnyebben átvészeljék a telet. A nemesített fajtákat gallyakkal védjük a fagy ellen.

Kártevők és betegségek

A pangó vízben a gyökerek nem jutnak elegendő levegőhöz, és gyökérrothadás léphet fel. Mivel az elrothadt gyökerek nem képesek vizet szállítani, a föld feletti részek elsárgulnak, végül elhervadnak. Ássuk ki és semmisítsük meg a beteg növényeket. Ne komposztáljuk őket.