Kerti növények

5. extra sövény kíváncsiskodók ellen.

A sövények egyszerre esztétikus, védelmező és belátást takaró elem. Íme 5 különleges sövény.

Júlia borbolya

Ez a távol-keleti eredetű cserje a színorgiát kedvelő kertbarátok nagy kedvence lehet, ugyanis külleme az évszakokkal együtt változik, mindig valamilyen új árnyalatot hozva. Tavasszal apró sárga virágai ragyognak, nyáron dús zöld lombozatával díszít, hogy aztán levelei ősszel vöröses árnyalatúvá váljanak, és ilyenkor jelenik meg sötétkék bogyótermése is. A Júlia borbolya legfeljebb háromméteresre nő meg, de metszéssel alacsonyabb sövény is kialakítható belőle.

Júlia borbolya (Berberis julianae)
Júlia borbolya (Berberis julianae)

Luc

A lucot karácsonyfaként ismerjük elsősorban, sokan pedig kerti dísznövényként tartják, nem is sejtve, hogy tetszetős sövény is kialakítható belőle. A megfelelő távolságra ültetett lucokból egybefüggő, tömött, nyírással könnyedén formázható térhatároló válhat. Sűrűsége miatt kiválóan elnyeli az utcai zajokat, gondozása pedig egyszerű, igényei alacsonyak.

luc sövény
luc sövény

Turkesztáni szil

Ezt a cserjefélét a kereskedelemben többféle fantázianéven, pl. csodasövény kínálják, csodás tulajdonságait, például gyors növekedési ütemét hangsúlyozva. Ez az állítás igaz is, így kiváló választás, ha az a cél, hogy rövid idő alatt esztétikus, masszív zöld takarást alakítsunk ki. Ilyen igény felmerülhet egy frissen épült családi háznál, újonnan átadott lakóparknál vagy az alapoktól újraindított kertrenoválásnál.

Jól metszhető, tartása nem nehéz, a gyors növekedésnek azonban ára van, élettartalma a szokásosnál rövidebb, 6-8 év alatt eléri fejlődése csúcspontját, onnantól hanyatlani kezd.

Turkesztáni szil
Turkesztáni szil

Málna

Erről a gyümölcstermőről kevesen gondolnák, hogy sövényként is alkalmazható, pedig ilyen célra is bevethető! A málnát egyébként is támrendszerre futtatva kell nevelni, innen már csak egy lépés, hogy a nem túl tetszetős drótkerítésre tereljük, és máris kész a növényi térhatároló, amely ráadásul még nassolnivalóval is szolgál. Sajnos nem a legkezesebb növény, így inkább a tapasztaltabb, türelmesebb kertészkedőknek ajánlott.

Málna (rubus idaeus)
Málna (Rubus idaeus)

A savanyú talajt szereti, vízigénye nagy, metszési feladatai pedig az átlagosnál összetettebbek, ugyanakkor a törődést pompás gyümölcsterméssel hálálja meg.

Bambusz

Kerti növényként nálunk a bambusz kifejezetten ritka, sokan azt sem tudják, nevelhető-e a hazai klímán. pedig igen, remekül tolerálja a magyar nyarakat és teleket, fagyállósága kiváló, gondozási igénye alacsony, így tartása szinte gyermekjáték. Amire figyelni kell, hogy agresszívan terjed, így ültetése ún. gyökércsapdába ajánlott, ezzel megakadályozható a nem kívánt térhódítás.

bambusz sövény
bambusz sövény

Számtalan méret- és színváltozatban kapható, magassága metszéssel kordában tartható. Erős szárai egy épített kerítés erejével vetekednek, a változattól függő ritkásabb vagy dúsabb lombozat pedig igen látványos.