Kerti növények

Mexikói csodahajnalka (Ipomoea lobata)

A mexikói csodahajnalka feltűnő virága és levele csodálatos dísze a kertnek.

Csodahajnalka jellemzői

A mexikói csodahajnalka (Ipomoea lobata) gyors növekedésű, csavarodva kapaszkodó növény; akár 5 m magasra is megnő. Mexikóból származik, ahol évelő, nálunk azonban az első fagyok tönkreteszik. Nagy levelei különleges látványt nyújtanak: háromosztatúak és szív alakúak, színük a sötétzöldtől a lilás-zöldig változik. Mutatós virágai legfeljebb 40 cm hosszú virágzatokba rendeződnek. Júliustól folyamatosan jelennek meg az élénkpiros bimbók. A cső alakú virágok nyílás közben narancssárgára színeződnek, kinyílt állapotban sárgásfehérek.

Ültetése

A mexikói csodahajnalka teljes pompájában napos, meleg helyen fejlődik a legjobban, tárarendszerre futtatva védelmet nyújt a kíváncsiskodókkal szemben.

Fal elé ültetve nagyon jól érzi magát. Támrendszernek falécekből vagy feszítőhuzalból álló spalír felel meg. A lugast rövid idő alatt zölddé teszi a gyors növekedési, csavarva kapaszkodó növény. A kifeszített zsinórok segítik a kúszásban.

A védett helyen lévő rácsos falak és boltívek kiváló növekedési feltételeket nyújtanak a növénynek, és kisebb részekre osztják a kertet.

A kerítést is hamar benövi a mexikói csodahajnalka. Még a dróthálókerítés is a kert díszévé válhat. A teraszon és az erkélyen nagy edénybe ültetve szintén felfuttathatjuk támrendszerre. Így tetszés szerint váltogathatjuk a helyét.

Ültetés lépései

Vetés: március.

1. A megtisztított cserepeket töltsük fel steril vetőfölddel. Óvatosan nedvesítsük meg a tápközeget.

2. Vessünk minden cserépbe két magot. Tegyünk rájuk egy vékony réteg vetőföldet, és nyomkodjuk le. Lágyan öntözzük meg.

3. A cserepet tegyük  18 °C-os helyre, amíg megjelennek a magoncok, majd szúrjunk le támasztéknak bambuszrudakat

4.  A Fagyosszentek után készítsük elő az ágyást. Lazítsuk fel a talajt, távolítsuk el a gyomnövényeket, és dolgozzunk bele komposztot.

5. Rögzítsük a támrendszert, amely lehet falécből készült állvány, drótháló, de kifeszített drót is.

6. Május második felében ültessük ki a szabadba a palántákat, egymástól 40 cm távolságra. A hajtásokat vezessük a támrendszerre.

Gondozása

A mexikói csodahajnalka egynyári növény. Júliustól októberig virágzik. Akkor tenyészik a legjobban, ha sok napfény éri. Félárnyékban is növekszik, de kevesebb virágot hoz. Tápanyagban gazdag talajt igényel, amely jó vízáteresztő és mésztartalmú. A kötött talajt lazítsuk homokkal.

Tavasz – vetés és ültetés

Márciusban ültessünk el két-két magot cserépbe. 18 °C-on neveljük az ablakban. Csírázás után minden cserépbe szúrjunk egy bambuszrudat támasztéknak. Fagyosszentek után ültessük ki komposzttal javított földbe.

Nyár – gondozás

Minden héten adjunk a növénynek tápoldatot, hogy dúsan virágozzon. Ne tartsuk túl nyirkosan a talajt.

Ősz – eltakarítás

Az első fagyok után nálunk tönkremegy a növény. Húzzuk le az indákat a támasztékról, ássuk ki a gyökérlabdát, és komposztáljuk a növény részeit.

Kártevők és betegségek

A levéltetvek megtámadják a zsenge leveleket és hajtásokat, és kiszívják a növényi nedveket. A növény részei összepöndörödnek, és a tetvek ragacsos váladékán korompenészgomba telepszik meg. Permetezzünk kenőszappan-spiritusz oldattal.