Gyöngyvirág (Convallaria majalis)

Gyöngyvirág (Convallaria majalis)

A dúsan ültetett gyöngyvirág kellemes illatú virágszőnyeget alkot.

Gyöngyvirág jellemzői

A gyöngyvirág (Convallaria majalis) fő jellemzője a viaszosnak tűnő, apró harangokból álló fürtvirágzat, mely tavasszal 10-15 cm magas szárakon nyílik. Az édes illatú, fehér vagy rózsaszín virágokból júniustól júliusig parányi, halvány narancsszínű vagy piros termések érlelődnek, amelyek az egész növényhez hasonlóan erősen mérgezőek.

A felfelé törő zöld levelek kora tavasztól nyárig sűrű szőnyeget alkotnak.

Tudományos név:

Convallaria majalis

Család:

Spárgafélék (Asparagaceae)

Egyéb elnevezései:

májusi gyöngyvirág, szentgyörgyvirág, Mária virága, májusi virág

Őshazája:

Európa, Ázsia

Magassága:

10-15 cm

Virágzás:

késő tavasz (május-június között)

Optimális hely:

napos vagy félárnyékos

Egyéb:

Rendkívül mérgező növény!

gyöngyvirág

Ősszel vásároljunk gyöngyvirág-rizómákat, és télen neveljük elő őket lakásban. Ültessük a gyöktörzseket tápanyagban gazdag virágföldbe, 7,5 cm távolságra. Alaposan öntözzük meg őket, és tegyük az edényt napfényes ablakpárkányra. Egy hónap elteltével kinyílnak az illatos cserepes virágok.

Legismertebb fajtája a nagy, fehér virágú ‘Grandiflora’. A halvány rózsaszín virágú ‘Rosea’ gyűjtőknek való ritkaság. Ugyancsak különlegesség a fehér virágú, telt szirmú ‘Plena’

Gyöngyvirág ültetése

A gyöngyvirágot bármilyen árnyékos helyre ültethetjük. Gyorsan nő, és rövid idő alatt elszaporodik. Néhány éven belül teljesen kitölti a meglévő növények közötti helyet. Erdei hangulatú kertben vagy cserjecsoport szélén, nyirkos, humuszos talajon sűrű talajtakarót alkot. Árnyékos sziklakert peremére telepítve az alacsony növésű gyöngyvirág jó átmenetet biztosít a legtöbbször harsány színű alpesi virágok között.

A fa tövéhez ültetett gyöngyvirágok élő talajtakaróként szolgálnak. Megakadályozzák a talaj elgyomosodását és kiszáradását. Ne ültessük a növényeket sekélyen gyökerező fa alá, mert elszívja előlük a vizet és a tápanyagokat.

Ültetés lépései

Ültetési idő: A gyöngyvirágot szeptember-októberben vagy március-áprilisban ültessük.

1. Dolgozzunk a talajba 2,5-5 cm vastag komposztréteget.

2. Ássunk 15 cm mély ültetőgödröt. Védjük meg a környező növényeket: a kiemelt földet helyezzük fóliára.

3. A rizómákat 20 cm távolságra, vízszintesen ültessük el. Földdel takarjuk be, és alaposan öntözzük meg őket. Tartsuk nyirkosan a talajt.

4. Amint megjelennek a levelek, takarjuk be a talajt komposzttal vagy mulcscsal. Rügyfakadáskor adjunk a növényeknek tápoldatot.

5. Ha a tövek idővel kevesebb virágot hoznak, az elvirágzott növények rizómáit ássuk ki, daraboljuk fel, és ültessük el újra.

A gyökerek, a virágok és a termések erősen mérgezőek Távolítsuk el a bogyókat, hogy a gyerekek ne férjenek hozzájuk.

Gyöngyvirág gondozása

A gyöngyvirág egyszerűen gondozható hagymás növény. Májustól júniusig virágzik. Bármely árnyékos helyre telepíthetünk gyöngyvirágot. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, esetleg meszes talajt igényel. Üde földben fejlődik a legjobban, de árnyékban a szárazságot is elviseli.

Tavasz – ültetés és szaporítás

Ültessük ki a télen előnevelt töveket. Ezek csak a következő évben virágoznak ugyan, de jó, ha a növény már most megszokja az új helyét. Készítsük elő a talajt a készen vásárolt növényeknek. Ilyenkor kell elültetni az új rizómákat is. Telepítés után komposzttal mulcsozzuk a talajt. Tavasszal ássuk ki a nagyobb töveket, majd osszuk szét a rizómákat, és a vágási felületeket fertőtlenítsük faszénporral.

Nyár – tisztítás

Vágjuk le a bogyótermést.

Ősz – ültetés és szaporítás

Ugyanúgy végezzük, mint tavasszal. Az elszáradt leveleket ne szedjük fel.

Kártevők és betegségek

A levelek fonákján meg-telepedő takácsatkák a növény nedvét szívják. A levelek elsárgulnak, majd elszáradnak. A parányi, piros színű kártevőket erős víz-sugárral távolíthatjuk el. Erősebb fertőzés esetén használjunk rovarirtó szert.