Fűszer- és gyógynövény

Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare)

Gilisztaűző varádics jellemzői

A gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare) magassága: 90cm – 1 m Maximális szélesség: 45-60 cm. levelei jellegzetesen mélyen bevágottak, sötétzöld színűek és akár 23 cm hosszúságúak is lehetnek. Élénk sárgásfehér vagy sárga virágzata nyár közepén vagy végén jelenik meg. A virágot kiszárítva díszként, szárazvirág csokrokhoz használhatjuk fel.

Ültetés és gondozás

A legegyszerűbb szaporítási mód, ha a tövet kiássuk, szétszedjük tél végén vagy kora tavasszal, és szétültetjük. Vethető magról is. A magokat ne túl mélyre, 6 mm-re helyezzük el a talajba tavasz elején. A palántákat ültessük szét egymástól 30-45 cm távolságra.

Nagy termetű, igénytelen növény, de olykor ritkítani kell. Gyomtalanítsuk rendszeresen és ültessük a kert olyan részébe, ahol nyugodtan terjeszkedhet. A zsenge leveleket még a nyári hónapokban szedjük le és használjuk is fel.

A varádics leveleit régebben a kastélyok, udvar-házak padlóján szórták szét. hogy a levegőt illatosítsa. Úgy vélték, távol tartják a legyeket, a porrá zúzott varádics-rozmaring-kakukkfű keverék pedig a molylepkéket. Ehhez a keverékhez az öregebb leveleket használták fel.

Felhasználás

A leveleket felaprítva használhatjuk omlettek, szendvicsek vagy sajtok ízesítéséhez. Nagy-Britanniában a húsvéti varádics puding és egyéb sütemények alapanyaga. Tojásételekhez a zsenge leveleket használjuk fel. Forró vízzel leöntve teaként is fogyasztható.