Kerti növények

Hármasszirom fajták (Trillium)

Kedves virágai miatt a hármasszirom népszerű a növénybarátok körében.

Hármasszirom jellemzői

A kertbe ültetett hármassziromfajok (Trillium) többsége az amerikai lombos erdőkben honos, virágaik áprilistól júniusig nyílnak. Nálunk csak akkor hosszú életűek, ha árnyékos helyre, humuszos, nyirkos, enyhén savanyú talajba ültetjük őket. A 15-40 cm magas növények gyöktörzsükből fejlesztik ki jellegzetes, három irányba mutató, három sziromból álló virágaikat és hármas csoportokban álló leveleiket.

A nagyvirágú hármasszirom (Trillium grandiflorum) fehér vagy rózsaszín virágai májustól júniusig nyílnak. Ennek a kertekben leggyakrabban ültetett fajnak számtalan változata ismert.

A vörösbarna hármasszirom (Trillium erectum) különféle változatai fehér, rózsaszín vagy barnásvörös virágúak, és akár 60 cm magasra is megnőnek.

Az ülővirágú hármasszirom (Trillium sesille) sötétpiros virágai illatosak, ‘Californicum’ fajtájának virágai azonban fehérek. A foltos levelek és a virágok nyél nélkül, közvetlenül a szárhoz kapcsolódva helyezkednek el.

A sárga hármasszirom (Trillium luteum) jelentéktelen,  de rendkívül édes illatú virágai zöldessárgák. Levelein az erek mentén szép világos rajzolat látható.

A zöldesfehér hármasszirom (Trillium chloropetalum) virágai sárgászöldek, fajtáinak virágai fehér vagy bíborvörös árnyalatúak.

Hármasszirom ültetése

A hármasszirom árnyékos helyet és sajátságos talajviszonyokat igényel. Ültessük a növényeket kisebb ágyásba egy nagy fa alá vagy erdős kertrészbe, ahol színesebbé varázsolják a zöld környezetet. Árnyékos út mentén is jól érvényesülnek. A hármasszirom árnyékos sziklakertben, savanyú  talajban jól fejlődik a kövek között, ha elegendő nedvességet kap.

Ültetés lépései

1. Ültetési időszak kora ősz. Mélyen lazítsuk fel a talajt, keverjünk hozzá lombföldet és tőzeget. A kötött talajhoz adjunk agyaggranulátumot.

2. Minden rizómának ássunk 10 cm mély ültetőgödröt. Egymástól 25 cm távolságra ültessük el őket és szórunk rájuk földet.

3. A talajt 5 cm vastagon takarjuk komposzttal vagy aprított levelekkel és jól öntözzük meg. Jelöljük meg a tövek helyét.

4. Szárazság idején öntözzük meg a növényeket. Ha szükséges, újítsuk meg a talajtakarást, hogy a föld nyirkos maradjon.

5. Ne trágyázzuk a töveket, a takaróanyag javítja a talaj minőségét. Hagyjuk leszáradni a sárguló leveleket.

Gondozása

A hármasszirom áprilistól júniusig virágzik. Egyes fajok virágai illatosak. Kártevőkkel szemben ellenálló, jó talajtakaró hagymás növény. Az árnyékos helyet kedveli, de lombos fák között alatt a tavaszi napsütés sem károsítja.  Mivel enyhén savanyú talajt igényel, lombfölddel vagy tőzeggel kevert földbe ültessük.

Ősz – ültetés és fagyvédelem

Kora ősszel ültessük el a rizómákat 10 cm mélyre, jól fellazított talajba. Télen a tövek körül komposzttal, tőzeggel, lombbal vagy kéregőrleménnyel takarjuk a talajt.

Tavasz – gondozás

Szárazság idején öntözzük a növényeket. Virágzásig sok vizet és egyenletes nedvességet igényelnek. Az elnyílt virágokat ne szedjük le. Egyes fajok önállóan megújulnak magról.

Nyár – talajtakarás

A tövek körül takarjuk a talajt, hogy a nyári forróságban is nyirkos és hűvös maradjon. Tőzeget, komposztot vagy fenyőkérget használjunk akkor is, ha a növények éppen visszahúzódóban vannak.

Kártevők és betegségek

A csigák a hármassziromhoz hasonlóan a nyirkos helyeket kedvelik. Főként éjjel és esős napokon rágják a leveleket. Gyűjtsük össze őket, vagy állítsunk fel kertészetben kapható csapdákat.