Havasi gyopár (Leontopodium alpinum)

A havasi gyopár kertben is gond nélkül nevelhető. Nyár közepén jelennek meg a jellegzetes virágok, amelyek csokrok díszítésére és szárazvirág-kompozíciókhoz is felhasználhatunk.

A havai gyopár jellemzői

A havasi gyopár (Leontopodium alpinum) egyike azon növényeknek, amelyekhez legendák fűződnek. Sajnálatos tény, hogy a szigorú természetvédelmi előírások ellenére a kirándulók előszeretettel ássák ki élőhelyéről, és ültetik át saját kertjükbe, ahol rendszerint tönkremegy, miközben az Alpokban a kipusztulás veszélye fenyegeti.

Vadon növő példányai ma elsősorban az Alpok, a Pireneusok és a Kárpátok magasabban fekvő, meszes sziklafalain lelhetők fel, a turistautaktól távol eső helyeken. Noha a havasi gyopár leggyakrabban 500 és 5000 méter közötti magasságban fordul elő, olykor alacsonyan fekvő területeken, például a kelet-ázsiai sztyeppéken is megtalálható.

A havasi gyopárnak több faja létezik, melyek mindegyike kitűnően nevelhető sziklakertekben.

Kerti növénynek is alkalmas

Havasi gyopárt szerencsére magunk is nevelhetünk a kertben, nem szükséges tehát titokban hazavinnünk ezt a védett növényt. Tudnunk lell azonban, hogy a kertben nevelt havasi kevesebb virágot hoz, mint a természetes körülmények között élő, és színe inkább szürkés.

Ragyogó fehér színűek és a havasi gyopárnál kevésbé érzékenyek a különböző ázsiai fajok, így például a Leontopodium calocephalum, a Leontopodium himalayanum és a Leontopodium souliet.

Júliustól virágzik

A virágzás júliusban kezdődik, és egész nyáron tart – feltéve, hogy a növény napos helyen áll. A virágok sokáig megmaradnak.

A havasi gyopár szaporítása, nevelése

Havasi gyopárt viszonylag könnyen szaporíthatunk, és – ha helyesen gondozzuk, továbbá megfelelő helyet biztosítunk számára – , tartása sem okoz nehézséget.

Új növényt legegyszerűbben magról nevelhetünk, melyet kora tavasszal lehet beszerezni a szaküzletekben. A magokat márciusban, legkésőbb áprilisban vessük el kisméretű szaporítóládába. A palántákat május közepén ültethetjük át cserépbe vagy a kertbe.

Gyakran előfordul, hogy a magoncok színe különböző. Lehetnek köztük hófehérek, szürke, filces felületűek, de még zöldes árnyalatúak is. Ha csak a fehér növényeket szeretnénk megtartani, egy-két év elteltével tőosztással szaporíthatjuk őket. Erre a nyár vége a legmegfelelőbb időpont.

Havasi gyopár igényei, gondozása

A havasi gyopár mindössze 15-30 cm magasra nő. Szerény, de mutatós külsejű növény. Nagyobb szomszédai sajnos gyakran elnyomják.

Virágzás

A növény jellegzetes, szürkésfehér virágzata nyár derekán nyílik. A virágoknak nincs illatuk.

Fényigénye

Akár ágyásban, akár cserépben tartjuk, világos, napos helyet igényel. A kiültetett növény télálló.

Öntözése

A cserepes havasi gyopárt rendszeresen öntözzük, és alkalmanként trágyázzuk. A szabadban tartott növényeknek csak szárazság idején adjunk külön vizet, de ezeket trágyázni nem szükséges. Fontosabb, hogy a föld minősége megfelelő legyen.

Föld

A természetben csak nagyon magas mésztartalmú tulajon él meg. A kertben élő növényekben is csak akkor lesz örömünk, ha hasonló feltételekről gondoskodunk.