Kerti növények

Pompás varjúháj (Sedum spectabile)

A sűrű, zöld levelű, igénytelen pompás varjúhájjal gazdagon benépesíthetjük az erkélyt, a teraszt, a kertet. Szárazvirágként a lakás dísze is lehet.

A pompás varjúháj jellemzői

A pompás varjúháj (Sedum spectabile) bármilyen környezetben jól mutat. Tehetjük más növények közé a kertbe, kőágyásba, dézsában a teraszra, virágládába az erkélyre. Ha vázába tesszük, és megszárítjuk, szinte korlátlan ideig eltartható.

Virágzás előtt is szép

A sűrű növésű pompás varjúháj finom formájú kékeszöld levele, rozettát alkotó egyenes szára önmagában is szép látvány. A növény tehát nem csak akkor mutatós, amikor virágzik.

A pompás varjúháj jól tűri, ha hosszú időre szabadságra megyünk, tartalékaiból ugyanis hosszú időn át ellátja magát vízzel. Virágzási időszaka is csak akkor kezdődik, amikor már a legtöbben hazajönnek a szabadságról, és élvezhetik a virágzó kertet.

A pompás varjúháj virága mágikusan vonzza a lepkéket, így kertünkbe csalogatja a pillangókat.

Az erkélyen

A pompás varjúháj évelő növény. Igen sokan tartják erkélyládában, mivel forró, száraz nyári hónapokban sem veszít szépségéből. Lédús levele ugyanis elegendő vizet raktároz, és így a száraz időszakokat is könnyen átvészeli.

Vágott virágként

A pompás varjúháj vázában is jól mutat. A levágott szárak a vázában finom gyökeret eresztenek, melyeket később dugványként is felhasználhatunk. Ha az ernyővirágzatot közvetlenül a szárnál levágjuk, és a levelek számát csökkentjük, a levélsarkokban egy idő után új hajtások – új növénykezdemények – jelennek meg.

Ideális szárazvirág

Ha a pompás varjúháj elszárad, ne vágjuk le. Télen érdekesen mutat majd a csupasz tájban. Tavasszal, amikor az ágyást vagy a virágládát kitakarítjuk, és előkészítjük a nyárra, a szárakat közvetlenül a föld fölött vágjuk le.

Ha télre a szobába szeretnénk szárazvirágot, a varjúháj könnyen szárítható. Akkor szedjük le, amikor virágai a legszebbek. Tegyük olyan nagy edénybe, amely megtámasztja a nehéz virágokat. Néhány nap alatt a legtöbb levél lehullik. A fennmaradó leveleket szedjük le, a szárakat tisztítsuk meg. Ezután a virágokat ízlés szerint rendezzük el. A vegyes szárazvirág csokor különösen mutatós.

A pompás varjúháj finom rózsaszín virágai.

Gondozás

A pompás varjúháj szára erős, egyenes, kékesszürke, húsos, enyhén fogazott nagy levele páronként rendezett. Magassága fajonként eltérő: 20-50 cm.

Virágzás

A virágzási időszak augusztus elejétől egészen az első fagyok beálltáig tart. A kis virágok lapos ernyővirágzata tömörülnek. Az ernyő szélessége a 20 cm-t is elérheti. A virágok színskálája a rózsaszíntől a rózsáspiroson át a barnásvörösig terjed. Különösebb illatuk nincs.

Fényigénye

A növény napos helyen is jól fejlődik. A szabadban teleltethető, télálló.

Öntözés és tápanyag

A pompás varjúháj pozsgás növény. Gyökereiben és vastag leveleiben sok vizet tud tárolni. Ezért nem árt neki, ha nem öntözzük rendszeresen. Ha viszont túlöntözzük, megcsúnyul. Ha cserépbe vagy dézsába tesszük, az öntözővízhez 2-3 hetente adjunk trágyát.

Föld

Jó vízáteresztő, sovány, száraz, homokkal kevert földbe ültessük. Ha a gyökerek kitöltik a cserepet, tavasszal ültessük át.

Szaporítás

Szaporítása dugványozással vagy tőosztással történik.