Érdekesség

Hogyan öntözzük növényeinket nyaralás alatt?

Valószínűleg ismerős érzés, hogy készen állunk a nyaralásra, de a növényeink még nem. Ha nem találunk szomszédokat vagy barátokat a növények öntözésére a nyaralás alatt, más módszereket kell találni.

Annak érdekében, hogy a virágok öntözése ne okozzon problémát a nyaralás alatt, összeállítottunk néhány lehetőséget az automatikus öntözésre. Legyen szó szobanövényről, balkonról vagy virágágyásról – itt minden növényhez megtalálja a megfelelő öntözőrendszert.

A kert és a ház automata öntözőrendszerein kívül számos módja van annak is, hogy saját maga is könnyedén készíthessen öntözőrendszert.

Növények öntözése PET palackkal

A nyaralás alatt a növények öntözésének meglehetősen jól ismert módszere a palackos öntözés. Erre gyakran használnak PET-palackokat, de üvegpalackok is használhatók. Ez megakadályozza, hogy a mikroműanyagok a talajba kerüljenek. A palackos öntözés akkor működik a legjobban, ha egy agyagkúpot használ, amelyet egyszerűen rácsavarozunk a palackra, majd a talajba dugjuk. Ez csak akkor engedi ki a vizet, ha a talaj annyira száraz, hogy nagyobb a szívófeszültsége, mint az agyagkúpnak.

A vizet tehát nem egyszerűen folyamatosan, hanem csak akkor engedi ki, amikor a talaj kiszárad. Alternatív megoldásként egy vagy két lyukat lehet fúrni a palack tetejébe, amelyen keresztül a víz fokozatosan távozik. A lyukaknak a lehető legkisebbeknek kell lenniük, hogy a víz sokáig kitartson. Egy parafadugó, például borosüvegekből származó dugó is behelyezhető a nyílásba, és lassan engedi ki a vizet.

Az egyik népszerű módszer a növények műanyag palackokkal való öntözése.

Hogy a palack stabil legyen, két hosszú szöget, vagy vékony hosszú botot is beleszúrhat a fedelébe, ami így egy kicsit jobban megtámasztja a talajban a palackot.

A palack méretének meg kell felelnie a növény vízigényének és a nyaralás hosszának. Ez a módszer különösen alkalmas beltéri és balkonnövények esetében.

Tipp – A növények öntözése műanyag palackokkal: A hagyományos műanyag palackok biszfenol A-t (BPA) tartalmaznak. Ez egy olyan anyag, amely nagy valószínűséggel megváltoztatja a hormonháztartásunkat és az epigenetikánkat, azaz a génjeink szerkezetét. Érdemes a BPA mentes palackot használni.

Növények öntözése madzag segítségével

Egy másik módszer a nyaralás alatt a növények öntözésére a madzaggal való öntözés. Mindössze egy nagyon vastag pamutfonalra és egy edény vízre van szükséged. Cérna helyett használhat szövetcsíkokat vagy lámpafonalat is.

Útmutató a növények fonallal történő öntözéséhez:

  • Helyezze növényeit egy vízzel teli edény mellé.
  • A vízzel teli edénynek magasabbnak kell lennie, mint a virágcserepeknek.
  • Vágjuk a fonalat vagy szövetcsíkokat megfelelő darabokra.
  • Tegye az egyik végét a vízbe, a másik végét pedig a talajba.
  • A fonalat mindkét oldalról nehezítsük meg – például tekerjük egy szög köré -, hogy a fonal a vízben és a talajban is megmaradjon.

Ezzel a módszerrel a víz a kanócon keresztül szivárog a talajba.

Növények öntözése a fürdőkádban

Ha nem megy túl hosszú időre nyaralni, a szobanövényeket a fürdőkádas módszerrel is jól lehet öntözni. Ha nincs fürdőkád, vagy csak néhány növényt kell öntöznie, egy mosogató vagy műanyag kád is megfelelő.

Útmutató a kádban lévő növények öntözésére

  • Dugd be a fürdőkádat.
  • Tegyél bele régi törülközőket.
  • Töltse fel körülbelül 3 cm vízzel, a vízigénytől függően több vagy kevesebb vízzel.
  • Tegye az összes növényt a kádba.

Fontos: Az ültetőedényt vagy csészealjat el kell távolítani, ha ezt a módszert alkalmazza. A növények a műanyag vagy agyagcserép vízelvezető nyílásán keresztül kapják a vizet.