Kerti növények

Húsos aranyvirág (Ismelia carinata)

Az egynyári aranyvirágok őszig virágoznak és vázába téve is sokáig díszítenek.

Aranyvirág jellemzői

Az aranyvirágok három tulajdonságukban különböznek a mocsári margitvirágtól: 80 centiméteres magasságukkal nagyobbra nőnek, virágaik nemcsak fehérek és sárgák, hanem sokféle színűek lehetnek, és a botanikusok ma is a Cblysantbeinum nemzetséghez sorolják őket.

A húsos aranyvirág (Ismelia carinata) a legváltozatosabb színekben nyíló egynyári margarétaféle. Az 50-80 cm magas szárak végén júliustól októberig nyílnak a tarka fészkes virágok. Színük rendkívül változatos és élénk, mivel a virágzatban a sötét középrész körül a nyelves virágokon két-három eltérő színű gyűrű látható. Minden színárnyalat illik a szürkés-zöld, kecsesen szeldelt lombozathoz.

A húsos aranyvirág magjait általában színkeverékként árusítják. Különösen ajánlható és szép színű virágokat hoz a ‘Flammenspiel’-keverék (80 cm) és a ‘Pracht-mischung’ (60 cm). Ezek a növények egyszerű virágokat nevelnek, amíg az ‘Ideal’ fajta-keverékhez (60 cm) tartozó változatok különféle színű telt virágokat hoznak.

A vetési aranyvirágot (Cbrysantbemum segetum) könnyen felismerhetjük hosszúkás, durván fogazott leveleiről. Sok szép kerti változata létezik. A fehér vagy sárga nyelves virágok a sárga vagy sötét középrész körül helyezkednek el. Ismert fajtái a ‘Elelios’ (aranysárga, 50 cm), a ‘Prado’ (aranysárga, sötét középrésszel, 50 cm), a ‘Stern des Orients’ (halványsárga, sötét középrésszel, 50 cm) és a különösen magasra növő ‘Cecília’ (fehér, sárga gyűrűvel és sárga középrésszel, 100 cm).

Aranyvirág ültetése

Az aranyvirágot napos virágágyásba ültessük. Évelőágyásban a köztes helyekre ültethetjük ezt az igénytelen egynyári virágot. Az egynyári ágyásból nem hiányozhatnak a színpompás aranyvirágok, főként azért, mert kiváló vágott vi-rágok. Dézsába ültetve éppolyan jól nevelhetjük őket, mint a mocsári margitvirágot.

1. Előnevelés márciustól. A használt szaporítóedényeket tisztítsuk meg. majd töltsük meg laza, morzsás szerkezetű vetőfölddel.

2. Egy rekeszbe két-három magot vessünk, majd finom rostán keresztül szórjunk rájuk vékony rétegben vetőföldet.

3. Vízpermetezővel nedvesítsük meg a talajt, majd tegyük az edényt világos, de nem napos, 15-20 °C-os helyre. Tartsuk nyirkosan a földet.

4. Amikor a csíranövények elérik a 2,5 cm-es nagyságot, osztásonként csak egy növényt hagyjunk meg: mindig a legerősebb magoncot.

5. A palántákat májustól eddzük a szabadban. Május közepétől komposzttal dúsított talajú ágyásba ültessük ki (25-30 cm) és öntözzük meg őket.

Meghosszabbíthatjuk a virágzást, és újabb virágok képzésére serkenthetjük a növényeket, ha az elnyílt virágokat rendszeresen eltávolítjuk.

Aranyvirág gondozása

A húsos aranyvirág egyszerűen gondozható, egynyári növény. Júliustól októberig virágzik. Napos helyen fejlődik és virágzik a legszebben. Jó vízáteresztő, humuszos talajt kíván. Különösen jól fejlődik enyhén savanyú, állandóan nyirkos talajban.

Tavasz – magvetés és ültetés

A magokat márciusban a lakásban, vagy áprilistól hidegágyba vessük el. 15 °C-on csíráznak. Az előnevelt vagy vásárolt palántákat május közepétől ültessük ki az ágyásba.

Nyár – gondozás

Szárazság idején öntözzük meg a növényeket. A magasabbra növő fajtákat karózzuk. Szúrjunk a földbe egy botot, és a szárat zsinórral kötözzük hozzá. Az elnyílt virágokat folyamatosan szedjük le.

Ősz – felszedés

A virágokat az első fagyok beállta után szedjük ki az ágyásból, és komposztáljuk őket. Lazítsuk fel, majd komposzttal takarjuk a talajt, hogy télen ne fagyjon át túlságosan.

Kártevők és betegségek

Lisztharmat támadhatja meg. Ilyenkor a leveleken, a hajtásokon és a bimbókon lisztes bevonat jelenik meg. Távolítsuk el a beteg növényeket, vagy permetezzük őket gombaölő szerrel.