Kerti növények

Virágoszlop (Asphodeline) fajták

A virágoszlop magas fürtökben álló sárga csillagvirága szép dísze a kertnek.

Virágoszlop jellemzői

A virágoszlop a liliomfélék családjába tartozik, a Földközi-tenger keleti részén Kis-Ázsiáig honos. Ott napsütötte köves mezőkön nő, ahol a talaj jó vízáteresztő, száraz, de tápanyagban gazdag. A kertben is hasonló feltételekre van szüksége.

A növény 25-30 cm hosszú, kékeszöld, a fűre, illetve a póréhagymára emlékeztető leveleiből tömött csomókat alkot. Erős, magas tőkocsányát is levelek borítják. A sárga virágok fajtól függően májustól júniusig nyílnak. Nagyok és csillag alakúak, sűrű fürtökben ülnek a tőkocsány végén. Általában több egymás felett lévő virág nyílik ki egy időben. Később gömbölyű magokat tartalmazó, mutatós terméságazat alakul ki belőlük, amelyet megszárítva vázába is tehetünk.

A sárga virágoszlop (Asphodeline lutea) nálunk a leggyakrabban előforduló faj. Legfeljebb 1 m magasra nő, és rövid indákat is hoz. Kékeszöld levelei fűszerűek és háromélűek. Virágai májustól júniusig nyílnak és sűrű, nem elágazó, buzogányszerű fürtben ülnek.

A zölderű virágoszlop (Asphodeline liburnica) nagyobb dísznövény-kereskedésekben szintén kapható. 60-120 cm magasra nő és háromélű, hagymaszerű leveleket hoz. Virágai júniustól júliusig elágazó fürtökben nyílnak.

sárga virágoszlop (Asphodeline lutea)
sárga virágoszlop (Asphodeline lutea)

Virágoszlop ültetése

A növény a meleg, száraz helyet kedveli. Különálló kis csoportokba ültetve kiválóan mutat a gyepen kialakított ágyásban és a terasz mellett. A napos sziklakertben az őshazájában lévőhöz hasonló feltételekre talál. A mediterrán évelőkkel vagy pusztai növényekkel beültetett ágyásban szintén szépen tenyészik.

Ültetési időszak: tavasz vagy ősz.

1. Ásóvillával alaposan lazítsuk fel a talajt az ültetés helyén, és távolítsuk el a gyomnövényeket.

2. Dolgozzunk a földbe 5 cm vastagon komposztot és egy marék csontlisztet. Az erősen kötött talajt javítsuk homokkal.

3. Ültetés előtt tegyük vízbe a növényt. Ássunk ültetőgödröket 30-50 cm távolságban.

4. Vegyük ki a cserépből a növényt, és ugyanolyan mélyre ültessük el, ahogyan előtte állt. Nyomkodjuk le a földet, és öntözzünk.

5. Ősszel, az első erősebb fagy előtt takarjuk le a visszavágott növényt egy réteg lucfenyő ággal.

Virágoszlop gondozása

A napos, meleg, védett helyet kedveli. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényel, amely köves is lehet. A szárazságot is jól tűri.

Tavasz – ültetés és szaporítás

Áprilistól ültessük el a kertben a palántákat. Szaporításhoz ássuk ki az öregebb növényeket, osszuk őket, majd azonnal ültessük el újra. A magokat vessük vetőfölddel teli tálba, takarjuk le földdel, és állítsuk a melegágyba. Csirázás után pikírozzuk őket 8 cm-es cserepekbe, és tegyük őket a kertben meleg helyre.

Nyár – öntözés

Tartós szárazság esetén alaposan öntözzünk.

Ősz – ültetés és téli védelem

Ilyenkor is ültethetjük. A magunk vetette növényeket most ültessük végleges helyükre. Rőzsével védjük őket a fagytól.

Kártevők és betegségek

Néha fonalférgek támadják meg. Ilyenkor a leveleken a levélerek által határolt, sárga vagy barna foltok jelennek meg, majd a levelek elhalnak. Távolítsuk el a fertőzött leveleket, erős fertőzés esetén semmisítsük meg a növényt. Ugyanarra a helyre néhány évig ne ültessünk virágoszlopot.