Kerti növények

Ikravirág (Arabis)

Az egyszerűen gondozható ikravirág tavasszal dús, fehér és rózsaszínű virágszőnyeget alkot.

Ikravirág fajtái, jellemzői

Az ikravirág néhány évelő faját és fajtáját szokták kertbe ültetni. Mindegyik gyepszerűen növekedő, talajtakaró örökzöld, apró, rozetta alakú levelekkel. A növények fajtól és fajtától függően április elejétől májusig virágoznak.

A kaukázusi ikravirág (Arabis caucasica) fajtái fehér vagy rózsaszínű virágokat hoznak. Gazdagon virágzó, tömör fajta a ‘Schneehaube’. Erősen telt virágaival kedvelt a ‘Plena’, amely valamivel magasabbra nő (20-25 cm-re). A ‘Variegata’ sárgászöld mintás leveleivel inkább gyűjtőknek való. Az újabb fajták: a ‘Compinkie’ és a ‘La Fraicheur’ rózsaszínű árnyalatokkal bővítik a választékot.

A rózsaszínű ikravirág (Arabis x arendsii) a kaukázusi ikravirág (Arabis caucasica) és pázsitviolaszerű ikravirág (Arabis aubrietoides) keresztezésével jött létre. Az egyes fajták általában a rózsaszín különböző árnyalataiban virítanak.

Az indás ikravirág (Arabis procurrens) sötétzölden csillogó levelei között áprilisban hozza fehér színű virágait. Legismertebb fajtája a ‘Neuschnee’, amely nagyon hosszan és gazdagon virágzik.

Ikravirág ültetése

Örökzöld leveleivel és gyepszerű növekedésével az ikravirág ideális növény ágyások szegélyezésére, sziklakertek köztes növényének és talajtakarónak. Az ágyásokat játékosan és lazán szegélyezi. Kövek között szintén sokoldalúan hasznosítható: sziklakertben benőheti a szabad felületeket, lelóghat a falkoronáról vagy kitöltheti a kőlapok közötti fugákat – egyszerű szépsége mindenhol mutatós. Talajtakaró növényként napos lejtőre ültetve az ikravirág gyorsan szétterül, és védi a talajt az eróziótól.

Ültetés lépései

1. Ültetési időszak: tavasz vagy ősz. Mélyen lazítsuk fel a talajt, dolgozzunk bele komposztot. A kötött talajhoz keverjünk homokot.

2. Óvatosan vegyük ki a palántát a palántanevelő cserépből. Fordítsuk meg a cserepet, és alulról nyomjuk ki a gyökérlabdát.

3. Az összegubancolódott gyökereket az ujjunkkal lazítsuk meg. A cserépből kilógó, hosszú gyökereket vágjuk le.

4. Egymástól 25-30 cm távolságra ássunk gödröket és ültessük el a növényt. Töltsük fel földdel a gödröt. Óvatosan öntözzük meg.

Az ikravirágot tavasszal, virágzás után osztással szaporíthatjuk. Szedjük szét az egyes levélrózsákat, és ültessük tőzegmentes talajkeverékkel töltött cserepekbe. Tartsuk nyirkosan a talajt, és tegyük az edényeket védett, félárnyékos helyre. Kora ősszel ültessük végső helyükre a meggyökeresedett palántákat.

Ikravirág gondozása

Az ikravirág egyszerűen gondozható évelő, örökzöld, talajtakaró növény. Virágzásai időszaka áprilistól májusig tart. Az ikravirág a napos helyet kedveli, de néhány órás félárnyékban is virágzik. Jó vízáteresztő talajt igényel. A kötött talaj vízáteresztő-képességét komposzttal vagy homokkal javítsuk. Az indás ikravirág több nyirkosságot is elvisel.

Ősz – ültetés és vetés

Az ikravirág magjait ilyenkor vethetjük el palántanevelő ágyásba, a magvaknak ugyanis fagyra van szükségük a csírázáshoz.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Kedvező ültetési idő. A meggyökeresedett növényeknek adjunk összetett műtrágyát.

Nyár – metszés és osztás

Virágzás után vágjuk le a virágszárakat, hogy a növény tömör növekedésű legyen. A túl nagyra nőtt párnákat most oszthatjuk részekre. Szedjük le a levélrózsákat, és tőzegmentes földkeverékben hagyjuk őket gyökeret ereszteni, vagy egyszerűen ültessük el a növény leválasztott részeit.

Kártevők és betegségek

Az ikravirágot ritkán támadják meg kártevők. Ha a növény belseje elkezd sárgulni, túlzott nedvesség okozta rothadásra gyanakodhatunk. Ássuk ki a növényt, távolítsuk el az elrothadt gyökereket, lazítsuk fel a talajt és keverjük homokkal, majd ültessük el ismét a tövet.