Turbánliliom (Lilium martagon)

A turbánliliom szárán gyakran húsznál is több selymes, turbánhoz hasonló virág ül.

Turbánliliom jellemzői, fajtái

A turbánliliom jellegzetesen visszahajló szirmairól kapta a nevét. A kelet-ázsiai liliom (Lilium hansonii) magassága elérheti a 150 cm-t, illatos virágai narancssárgák, barna foltokkal. Nagyon korán kihajt, ezért a fagyok veszélyeztetik. Legjobb, ha a korai hajtásokat fenyőágakkal vagy felfordított agyagcserepekkel védjük.

A turbánliliom (Lilium martagon) vadvirág, ezért védett növény. A barna foltos virágok színe a sötét rózsaszíntől a bíborszínűig terjed, a növény magassága 60-180 cm. Jellegzetes a fahéjszerű illat. Az ‘Album’ fajta hófehér virágokat hoz.

Ezekből a fajokból rendkívül gazdagon virágzó, burjánzó keresztezések jöttek létre, amelyek valamivel több napfényt igényelnek, és később virágoznak. Fontos alcsoportot alkotnak a legfeljebb 120 cm magas Paisley hibridek, amelyek nevüket a híres kelmemintáról kapták. A virágok színe világossárga, narancssárga, lazacszínű vagy borvörös. Jelentősek még a Marhan hibridek, köztük a ‘Jacques S. Dijt’, melynek krémsárga virágszirmain piros foltok vannak, és magassága elérheti a 150 cm-t.

Turbnánliliom gondozása

A turbánliliom egyszerűen gondozható illatos hagymás virág, mely vágott virágnak is alkalmas.  Félárnyékban érzi jól magát. A déli órákban a közvetlen napfény károsítja a növényt és csökkenti a virágzási időt. Semleges talajt igényelnek a kelet-ázsiai liliomok (Lilium hansonii) és a hibridek. A turbánliliom (martagon) azonban az enyhén meszes talajt kedveli.

Ősz és tavasz – ültetés

A turbánliliom-hagymákat a vásárlás után lehetőleg azonnal ültessük el. Erre a legmegfelelőbb időszak a szeptember, október, de márciusban és áprilisban is elültethetjük őket.

Tavasz- trágyázás

Ha a hagymák kihajtottak, trágyázzuk meg a liliomokat virágzást serkentő műtrágyával, érett istállótrágyával, komposzttal vagy aprított levelekkel, de soha ne használjunk friss istállótrágyát.

Nyár – talajtakarítás

A liliomok akkor nőnek a legjobban, ha gyökereik hűvösben vannak. Takarjuk a talajt több centiméter vastagon szerves anyaggal, hogy nyáron hűvös maradjon a föld.

A hagymák erősödéséhez távolítsuk el a hervadt részeket. A szárat és a leveleket őszig hagyjuk meg.

Turbánliliom ültetése

A turbánliliom nagyon sokoldalú. Mivel kedveli, ha a tövénél hűvös van, jól társítható alacsony bokrokkal vagy cserjékkel. Évelőágyásban a magas, keskeny liliomok virágzó hátteret alkothatnak. Ha alacsony talajtakaró növények közé ültetjük őket, kecses, függőleges színfoltot alkotnak. Fák alatt és természetes kertben a turbánliliom előszeretettel vadul el. Sötét háttér előtt virágai különösen élénken ragyognak.

Ültetéskor tegyünk a hagymák mellé erős botot. A karó eleinte jelöli az ültetés helyét, később támasztékul szolgál.

Ültetés lépései

l. Ültetési időszak: tavasz vagy ősz. Ássuk fel az ágyást 30 cm mélyen. Dolgozzunk a talajba hagymánként 1 teáskanál trágyát és 1 marék komposztot.

2. Egymástól 20-30 cm-re ássunk 20 cm mély gödröket. Mindegyikbe rakjunk 5 cm magas homokréteget.

3. Minden gödör aljába tegyünk egy hagymát, csúcsával felfelé, amely 12-15 cm-rel a talaj felszíne alatt legyen.

4. Takarjuk be a hagymákat földdel, nyomkodjuk le a földet úgy, hogy kis dombok keletkezzenek. Öntözzük meg és végezzünk talajtakarást.

5. Távolítsuk el a hervadt virágokat, de a szárat legfeljebb egyharmadával vágjuk vissza. Annyi levelet hagyjunk meg, amennyit csak lehet.

Tavasszal lazítsuk fel a talajt. Adjunk hozzá komposztot és trágyát, hogy a turbán-liliomok gyorsan kibontakozzanak és szaporodjanak.

Kártevők és betegségek

Az elsősorban turbánliliomokat megtámadó Cercosporella-levélfoltosodásnál a leveleken széles, sötétebb szélű világosbarna foltok jelennek meg. E gombabetegség ellen segít, ha többször permetezünk réztartalmú gombaölő szerrel.