Füvesítés

Nyári gyepszellőztetés a gyakorlatban

A legtöbb ember szívesen élvezi kertjét a nyári hónapokban, és nem feltétlenül szeretne dolgozni benne. Ez természetesen érthető, de a nyári időszakban sem lehet figyelmen kívül hagyni a gyepet. Szerencsére a szükséges munka nem bonyolult, csupán nyírásra, öntözésre és szellőztetésre van szükség. De mit is takar a gyepszellőztetés, és hogyan tér el a gyeplazítástól, ami szintén kulcsfontosságú feladat?

Mi a gyepszellőztetés?

A fűhasználat során a talajszint közelében lévő fűtőben különböző szerves anyagok halmozódnak fel, mint például a fűnyírás maradványai, különböző növényi törmelékek és egyéb maradványok (levelek, ágak, lehullott gyümölcsök, virágok). Ezek az anyagok összepréselődnek és egy filcszerű réteget hoznak létre a fűtőben. A filcesedés nem csak esztétikai kérdés, ez a réteg gátolja, hogy a csapadék, az öntözővíz vagy a kiszórt tápanyagok eljussanak a szükséges helyre, és ott hatékonyan működjenek.

A gyepszellőztetés erre a problémára kínál megoldást, melynek lényege, hogy kézzel vagy géppel eltávolítjuk ezt a filcesedett réteget, így a fű “szó szerint” lélegezni tud, elegendő nedvességhez és tápanyaghoz jut. Emellett a levegősebb struktúra előnyös, mivel segít megelőzni a gombás betegségeket.

A gyepszellőztetést általában évente kétszer, tavaszi és őszi időszakban végezzük. Az őszi szellőztetés indoklása a nyári intenzív használat, míg a tavaszi szellőztetés a tél hatásaival hozható összefüggésbe. Azoknak, akik díszgyepet ápolnak, érdemes lehet évente 4-6 alkalommal ezt a munkát végezni, mivel a gyepszellőztetésnek csak pozitív hatásai vannak és nyáron is előnyös. A tavaszi erős növekedés miatt gyakran kell füvet nyírni, ami hozzájárul a filcesedéshez, mivel a fűnyírás során apró nyesedékek maradnak a gyepen, még akkor is, ha gyűjtőtartályos a gép, mivel nem képes minden maradékot felszedni.

A robotfűnyírók a modern kertekben gyakoriak, és más módon működnek, mint a hagyományos fűnyírók. Nagyon gyakran, de csak keveset vágnak a fűszálakból, és nem tudják eltávolítani és tárolni a levágott darabokat, így azok a gyep tövében maradnak, ami felgyorsítja a filcesedés folyamatát. Ez azt jelenti, hogy a robotfűnyíróval rendelkező kerttulajdonosoknak valószínűleg szükségük lesz egy gyepszellőztető gépre, amelyet évente többször, beleértve a nyarat is, használniuk kell.

Gyepszellőztető gép használata

A gyepszellőztető gép használata rendkívül egyszerű, csak végig kell tolni a területen, mint egy fűnyírót, de érdemes használni hosszában, majd merőlegesen is, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. A szellőztetés előtt ajánlott egy fűnyírást végezni (a megfelelő vágási magassággal), hogy a szellőztető gép hatékonyan működjön. A folyamat utolsó lépése egy újabb fűnyírás, hogy a szellőztető gép által fellazított és a talajtól elválasztott filcdarabokat alaposan eltávolítsuk.

A pengés változatoknál a vágási magasság állítható, hogy szellőztetést vagy lazítást szeretnénk-e végezni, míg a drótos (karmos) típusok csak a talajfelszín felett dolgoznak.